niestety całkiem sporo, do czego przyczynia się też hurtowe gotowanie na bloga, mój mąż, który zawsze kupuje za dużo żywności i działka, gdzie nagle się okazuje, że mamy skrzynkę winogron czy topinamburu, które trzeba zjeść. Jest mi jednak bardzo przykro za każdym razem, kiedy muszę wyrzucić coś, bo za dużo kupiłam, za dużo nagotowałam, albo źle coś przechowywałam. Najgorzej jeśli(...)łyżeczka drobno posiekanego szczypioru z dymki do posypania sos teriyaki – wychodzi duża ilość, którą możemy przechowywać do tygodnia w lodówce szklanka sosu sojowego szklanka miodu pół szklanki wina mirin (słodkie japońskie wino do gotowania) resztki warzywne z lodówki (czosnek w łupinach, przywiędłe warzywa czy czosnek, gniazda papryki) Przepis na łososia z sosem zero waste teriyaki
Ugotowane pozamiataneduży pomidor lub 2 mniejsze 1 nieduża cukinia 4 różyczki brokuła 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku 750 ml bulionu 2 łyżki oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) lub delikatnej oliwy czerwona ostra papryczka (opcjonalnie, ilość zależna od preferencji) nierafinowana sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1 lekko czubatej łyżeczce mielonej słodkiej i wędzonej papryki, kilkanaście(...)kilkoma czarnymi oliwkami. Smacznego! Prawidłowo ugotowany ryż w paelli powinien być odrobinę al dente. Jeśli chcesz, by paella miała bardziej autentyczny smak, możesz danie wzbogacić o białe wytrawne wino – dodaj 75 ml wina po krótkim przesmażeniu pomidora wraz z przyprawami, a następnie gotuj całość na większym ogniu przez 3 – 4 minuty, aż wino odparuje; po tym dodaj
Even Better Foodfiletu białej ryby 12 krewetek tygrysich, oczyszczonych (lub około 200 g mniejszych krewetek) 600 ml bulionu warzywnego, rybnego lub wody 2 łyżki oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) lub delikatnej oliwy 1 niepełna łyżeczka soku z cytryny czerwona ostra papryczka (ilość według preferencji) nierafinowana sól i przyprawy: 2 liście laurowe, 4 – 5 kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)ugotowane. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Smak zupy można uczynić bardziej autentycznym przez dodatek białego wytrawnego wina. Po krótkim przesmażeniu pomidorów należy dodać 75 ml wina i gotować tak długo, aż większość płynu odparuje. Następnie należy dodać pozostałe składniki i kontynuować gotowanie według wskazówek powyżej
Even Better FoodCzekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana. v Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie(...)równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka. Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać, bo i metabolizm już
Mia Cucina SofietaPaczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę(...)lekko twardy - perła się nie rozgotowuje. Risotto gotujemy dolewając stopniowo płyn. Pamiętajmy, iż powinien to być wyłącznie bulion czy wywar naturalny. Część tego płynu stanowi zwykle białe wino - również dobrej jakości, ponieważ to samo wino podawane jest później do posiłku. Przygotujcie także dobrej jakości oliwę i prawdziwe masło. Oliwa potrzebna jest na początku do podsmażenia cebuli
KUCHARNIAochronną na produkcie. Co powinna więc zawierać dobra marynata? Przede wszystkim coś kwaśnego np. ocet winny albo kefir, jogurt naturalny czy sos sojowy. Do tego olej np. z pestek winogron czy oliwa z oliwek, no i oczywiście przyprawy i zioła. Nie przesadzaj też z solą! Na bazie ziół i jogurtu naturalnego przygotuj aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania(...)spożywany w nadmiarze może doprowadzić do niestrawności, wzdęć, o kacu nie wspomnę! Jeśli więc pijesz alkohol rozcieńczaj go z wodą, nie z napojami gazowanymi. Najlepiej jest wypić lampkę czerwonego wina, która korzystniej wpłynie na przemianę materii niż gazowany kolorowy drink. Warto więc na taką imprezę przygotować naturalne lemoniady, np. woda mineralna z cytrusami, lodem i miętą czy koktajle owocowe
Strefa Zdrowego Żywieniapodanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele(...)mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką
Kulinarny karnet Christopherasuchy" - zależnie od pory roku. Dla greckiego poety Hezjoda czas jest zbiorem zbóż, gdy śpiewa kukułka i osłabieniem męskich popędów u schyłku lata, gdy "kozy są najtłustsze, a wino najsmaczniejsze". Czas odmierzany przez zegar porusza się jakby po okręgu. Wskazówki zawsze wracają do miejsca, z którego ruszyły - bez początku i bez końca. Zegar kręci swoje kółka. Kontrastuje(...)polecam wszystkim, którzy chcą sami komponować drinki. Znajdziecie tu podstawowe informacje o składnikach i proporcjach. 3/4 szklanki syropu klonowego 3/4 szklanki ciepłej wody sok wyciśnięty z 2 szklankek winogron odmiany Concord (użyłam mrożonych - kto nie ma, musi poczekać do późnego lata) 2 szklanki ginu 1/2 szklanki soku z cytryny winogrona do ozdoby (u mnie mrożone) ok. 1/4 szklanki cukru
KUCHARNIAznane w Europie, natomiast starsza, biała odmiana tego warzywa- jedyna, którą można spożywać surowo- jest obecnie rzadko uprawiana. Azjatyckie niewielkie biało- zielone odmiany, wyglądem przypominające piłeczkę pingpongową lub kiście winogron, jada się z sosem nan prik lub często dodaje do curry. BAZYLIA- Najczęściej używane są jej trzy rodzaje. Bai horapha , odmiana o słodkawym smaku, jest stosowana do curry i krótko(...)całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku
ClauditteMissCookingoznaka przyjaznego nastawienia :) Właściwości yerba mate pobudza, dodaje sił i energii dzięki kofeinie i teobrominie wspomaga umysł i koncentrację posiada więcej antyoksydantów (przeciwutleniaczy) niż zielona herbata i wino posiada poświadczone badaniami naukowymi właściwości stymulujące układ nerwowy, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, odmładzające, antydepresyjne wzmacnia odporność oczyszcza organizm wspomaga pracę układu pokarmowego wspomaga odchudzanie w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje(...)czym ponownie wykonać curado. Curado naczynek drewnianych - polega na zaimpregnowaniu drewna tłuszczem, aby zapobiec jego pękaniu. Najlepiej użyć w tym celu dobrej oliwy (z oliwek, z pestek winogron itp.) Wetrzyj mocno tłuszcz w drewniane elementy naczynia. Odstaw naczynie na około 24-48 godzin. Opłucz naczynie pod bieżącą wodą lub wytrzyj ścianki papierem bądź szmatką. * W przypadku niekutych Palo
Zdrowie na języku :Pkilka i za parę lat Batumi będzie zupełnie inne). Alfabet gruziński jest tak unikalny, że postanowiono go uczcić 130-metrowym budynkiem. Alfabet składa się z 33 liter inspirowanych liśćmi winogron (litery mniej więcej odpowiadają naszym) i powstał w V wieku. Gruzini są dumni ze swojego języka, ponieważ jest zupełnie unikalny i niepodobny do innych. To dlatego gruziński jest tak trudny(...)przerabia się kilkaset ton tych owoców dziennie!Adżarska wieśKlimat Gruzji, niesamowitą gościnność Adżarów i ich pyszną kuchnię najlepiej poznaje się w ich domach. Tutaj chyba każdy ma zapas domowego wina i czaczy. Niezwykle miło wspominam wizytę w Gobroneti - wiosce położonej wysoko w górach, daleko od cywilizacji. Została rozsławiona w książce Marcina Mellera, dlatego jest chętnie odwiedzana przez Polaków. Zamieszkuje
Poezja smakudwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego 100 g pieczarek 50 g masła 2 łyżki płynnej śmietanki (najlepiej 30-36%) olej do smażenia (słonecznikowy lub z pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo(...)stopni i dopiekamy jeszcze 25 min. Po upieczeniu delikatnie zsuwamy całość na półmisek. Serwujemy i kroimy po ok. 10 min. od wyjęcia z piekarnika. Podajemy z lampką białego wina. Smacznego! PS. Przepis jest pracochłonny, ale tak naprawdę dość prosty. Ciasto można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest
Ratunku obiad