czarną porzeczką. Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką na bazie francuskiego białego Celebro [TUTAJ]. Jego orzeźwiający ,łagodny owocowy smak świetnie harmonizuje z delikatnymi winogronami. Smak aromatycznych malin i różowe wino Celebro [TUTAJ] tworzą doskonały duet. Przygotowując takie winno owocowe trio najpierw zalewamy porzeczki ,czekamy aż galaretka stężeje i dopiero wtedy nakładamy winogrona ,które zalewamy schłodzoną
Kulinarny karnet Christopherazostanie! * SKŁADNIKI dla 6 osób 1 duży kurczak lub ulubione jego części 1 kiść czerwonych winogron 1 kiść białych winogron 0,5 kg małych ziemniaków 3 marchewki 4 cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)tłuszczem. A następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami) i duś przez kolejne pół godziny, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Kurczaka oraz ziemniaki w trakcie pieczenia podlewaj uzyskanym płynem
Food Squarewrześniu pokazywałam Wam zbiór winogron i co z nich zrobię :) Dzisiaj już delektujemy się pysznym, domowym winem z owoców z własnego zbioru... wino ma piękną barwę, jest półwytrawne i bardzo smaczne ;) Koszt takiego wina to ok. 15 zł - przy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego(...)wlewamy drożdże i odstawiamy na 48 h w ciepłe miejsce (słoik przykryty gazą). Po tym czasie winogrona myjemy i obieramy z łodyżek. Miażdżymy owoce i wlewamy do balonu (nie może być więcej niż 1/2 wysokości, będziemy dolewać jeszcze syrop cukrowy, a wino musi mieć miejsce do pracowania, inaczej będzie wypychać owoce do góry). Wlewamy matkę drożdżową i ostudzony syrop
Aga w kuchniWino to jest aromatyczne, uzupełnione przez cierpko-pikantny smak owocowy. Smaki sugeruje już sama nazwa. Gewurtz = pikantny, traimer = pochodzący z Tramin (miasteczko w Austrii, skąd pochodzą winogrona Gewurztraminer). To bogate wino idealnie współgra z mocnymi smakami, nie tylko w teorii. Teraz niech przepis mówi sam za siebie :) Składniki (forma o średnicy 30cm): Tarta: - 100 g mąki pełnoziarnistej
Corner With Recipesktórej po każdej kolejnej otwartej butelce wina unosił się winny aromat, a my przegryzaliśmy przygotowane dla nas sery, bagietki z oliwkami i winogrona. Siedzieliśmy na krzesłach barowych, dostając co chwila nowe wino do wypróbowania i ocenienia. To był idealnie zakończony dzień! Te zajęcia to nie tylko próbowanie win, ale poznanie wszystkiego co ich dotyczy! Łukasz Bester przygotował(...)nowych słów jak terroir, apelacja czy choociażby winifikacja. Słuchaliśmy o odmianach, szczepach winogron czy o elementach winnego grona. Poznaliśmy najpopularniejsze odmiany winogron - zarówno białych, jak i czerownych, ich pochodzenie, występowanie i charakterystykę. Wiemy już jak są serwowane wina, wiemy, że są odpowienie rodzaje butelek dla rejonu. Jakie rozróżniamy rodzaje zamknięć i jakie powinny być temperatury podawania
Plate of Joyżeby owoce zamrozić i używać ich jako lód. To było pierwsze co zrobiłam z owoców zatem. Przepis mega prosty :) Mrożone winogrona czyli kostki lodu inaczej owoce winogron Tak, tak potrzebujemy tylko jeden składnik czyli owoce winogron. Myjemy je pod bieżącą wodą, osuszamy i wkładamy do zamrażarki – najlepiej koło siebie, tak żeby się ze sobą nie stykały(...)zimny napój, wyciągamy owoce i dorzucamy jako lód. Ja wykorzystałam go w pierwszeństwie do wody z miętą i rozmarynem, ale możesz go dodać do białego wina czy innych napoi. Mrożone winogrona, czyli kostki lodu inaczej
Kuchnia na wzgórzukilku iberyjskich (Portugalia i Hiszpania) win musujących, która odbyła się w winiarni Portucale . Wszystkie prezentowane wina były wyprodukowane metodą tradycyjną. Spotkanie prowadziła, opowiadając o winach (produkcji, historii) Ewa Rybak. Zbiór winogron odbywa się pod koniec września lub na początku października, potem następuje tłocznie winogron pierwszej fermentacji trwającej zwykle 2-3 tygodnie otrzymujemy „zwykłe wino”. Bardzo ważnym
królestwo garówmoże bardzo intensywny? Czy wyczuwacie jakieś bukiety zapachowe tj. nutę owocową, dymną bądź korzenną? Sery dobrze komponują się z owocami takimi jak winogrono, gruszki, figi czy też orzechami czy migdałami. Najlepiej podawać je z winem, oczywiście francuskim ;-) Sery można też oczywiście podawać na wiele innych sposobów i jednym z nich jest pieczenie. Ja uwielbiam pieczone francuskie sery, miałam też przyjemność(...)jego konsumpcję. Na wierzch układamy gruszki w solonym karmelu z migdałami i orzechami. Całość polewamy ciepłym karmelem. Danie jest gotowe! Możecie je podawać z francuskim wytrawnym winem, bagietką pszenną czy też ciemnym winogronem. Życzę Wam smacznej francuskiej uczty. Koniecznie zajrzycie na stronę sklepu Lidl, i wybierzcie się na zukupy podczas Tygodnia Francuskiej Kuchni. Wypróbujcie mój przepis i dajcie znać
SMYKWKUCHNIjest bardzo smaczne. Care Finca Bancales 2009 – 100 % garnacha ok 100 zł. Sztandarowe wino Bodegas Anadas. Według zapewnień przedstawiciela winnicy wino to pokazuje co jest najlepsze w tym rejonie, najlepiej oddaje jego charakter i możliwości. Winogrona pochodzą z 90 letnich krzewów z pojedynczej winnicy Bancales. 14 miesięcy spędza w beczkach z amerykańskiego dębu. Wszystko to powoduje że wino(...)jest to wino codzienne. Jest na specjalne okazje. Przelać do karafki przed podaniem. Care Moscatel de Alejandria 100% Muscat z Aleksandrii ok 90 zł. Wino w kolorze jasnego złota. Powstało z winogron zbieranych pod koniec listopada w ilości około 600 kg. z hektara. Zawartość cukru około 60 g/litr. W nosie świeże i czyste. Intensywne aromaty owoców cytrusowych, jabłka
królestwo garówwino pyszne, wszystkim smakuje i nieźle szumi w głowie. Jeśli zatem będziecie mieli nadmiar winogrona na jesieni to polecam gorąco do zrobienia. Moje winogrona były słodkie więc dodałam tylko 3 kg cukru, musicie sami wyczuć jaki stopień słodkości chcecie i tyle cukru dodajcie. Wino gronowe z soku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCamembert, miejscowości w Normandii. Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki
potrawyregionalneDzięki temu mgła i chłodne wiatry trafiają w głąb lądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron. Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win. Ta zmienność i różnorodność stała się podstawą do wyróżnienia w 1980 roku poszczególnych obszarów winiarskich AVA (American Viticultural Areas – Amerykańskie(...)Angeles Area, San Diego County, Temecula Valley. Far North California (5 AVAs) W Kaliforni bardzo dobre warunki do rozwoju znalazło wiele szczepów winogron. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah
królestwo garówdziś brakiem procentów brzydzimy się, jak małym piwem i robimy deser dla dorosłych, którzy samochód zostawili w zaciszu garażu:-) GALARETKA Z MUSUJĄCEGO WINA Z KWIATAMI BZU odrobina oleju (np z pestek winogron) do natłuszczenia formy 2 kiście kwiatów bzu 20g żelatyny w proszku 100ml letniej wody 1/2 butelki 0,75 białego, słodkiego musującego wina (u nas Jacob(...)Creek Moscato) Silikonowe foremki natłuszczamy dokładnie ale lekko olejem (jakimś mało wonnym- np. z pestek winogron). Kwiatki układamy na czymś białym w celu eksmisji robactwa, następnie płuczemy i osuszamy. Obrywamy same kwiatuszki, bez zielonej końcówki. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w letniej wodzie. Studzimy. Dolewamy wino po ściance naczynia (piana pokrzyżuje nam plany) i delikatnie mieszamy. Do foremek wrzucamy część kwiatów
les mirabellesdziś. Można kupić je na przydrożnych rynkach. Jako element kultury można spotkać je także leżące i ozdabiające ogrody.Gruzini są dumni ze swojej winnej kultury. Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi, z którego wina można już kupić
Poezja smakupierwszy byliśmy w Winnicy Płochockich jesienią zeszłego roku. Próbowaliśmy „prosto z krzaka” dojrzałe winogrona kilku odmian. Próbowaliśmy wyobrazić sobie jakie wino z nich powstanie. Oglądaliśmy plac budowy pokojów gościnnych oraz sali degustacyjnej. Próbowaliśmy również sobie wyobrazić jak będzie to wszystko wyglądało po zakończeniu prac budowlanych. W pierwszych dniach czerwca, jadąc na V ogólnopolski festiwal nieskończonych form sera(...)domu zabraliśmy młode liście winorośli z których powstały gołąbki zawijane w liście winogron - dolmadakia. Dni spędzaliśmy na Sandomierskim ryku degustując sery, uczestnicząc w seminariach, przyglądając się pokazom kulinarnym na wieczór wracaliśmy do Daromina. Tam na tarasie sprawdzaliśmy czy starsze roczniki win dobrze się rozwijają. Smakowały super. Degustowaliśmy w przemiłym towarzystwie gospodarzy, Basi i Marcina oraz Macieja
królestwo garów