Pielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem
Smakowity Blog Kulinarnysosu:- 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego - 30 dag jogurtu greckiego- 1 cebula
W poszukiwaniu inspiracjiszklanki mąki pszennej- 5 dkg świeżych drożdży- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3/4 szklanki ciepłej wody- szczyptę soli- 1/4 szklanki ciepłego mleka* Do farszu:- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- 3/4 czerwonej papryki- nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej- dużą cebulę- 20 dag sera tartego mozarella- 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych- pieprz, sól- chilli, słodka papryka- zioła prowansalskie
W poszukiwaniu inspiracjijest po prostu boski. Jako, że uwielbiam zapiekanki z makaronem, ta idealnie wpasowała się w mój gust.Potrzebne nam:*300g makaronu kokardki*na sos z mięsem:- 300g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano*sos beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej
W poszukiwaniu inspiracjiPęczak zagościł u mnie po raz pierwszy, ale już dzisiaj wiem, że na dobre. Miałam okazję jeść wspaniałą sałatkę z wykorzystaniem pęczaku w Brukseli, w
Moja smaczna kuchniapieczarki.Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem.Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasmaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2,5 - 3 litrów zupy.Zupę można także ugotować na mięsie (np. na wywarze z 0,5 kg łopatki wieprzowej). Wówczas należy mięso umyć, pokroić w kawałki, zalać 2,5 litrami wody, zagotować i zdjąć szumowinę. Następnie wykonać wszystko jak w przepisie (nie dodawać już wody), przy czym gotować, aż mięso
Gospodyni Miejskakolor (przez około 15 minut).Podawać ciepłe/gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych.Szklanka = 250 ml.Można użyć dowolnego mięsa mielonego tj. wieprzowego, drobiowego czy wieprzowo-wołowego.Dodanie musztardy i drobno posiekanej cebuli sprawia, że kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować.W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze
Gospodyni Miejskasosu.Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego.Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego.Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaskładników wychodzi około 14 kotletów.Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego czy wołowego.Szklanka = 250 ml.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprzepisu:Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów.Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi.Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego.Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie.Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskaprzez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozzarellą.Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, wołowego i drobiowego, a mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym
Gospodyni Miejskabazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca.Czas przygotowania:60 minutPorcje: 4Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,1 laska wanilii,garść owoców rokitnika ,1 szalotka,Miód,1 cytryna (sok i skórka),3 łyżki sosu sojowego,100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,2-4 łyżki
SzczyptaSmaQcukru- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)- 1 łyżeczka soli morskiej dodatkowo- jako do smarowania- sezam- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam- rukole- szalotkę- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu- paprykę czerwona świeżą- ketchup domowej robotySPOSÓB WYKONANIA BUŁEK - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku
Basia w kuchnigałązki lubczyk św. 2 gałązki ziele angielskie 3 szt liść laurowy 2 szt sól, pieprz do smaku kminek do smaku wedle uznania kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki kasza jęczmienna drobna 125 ml SPOSÓB WYKONANIA :- nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania- między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję
Basia w kuchni