Sajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i
Monia miesza i gotujezapiekłam pod ciastem francuskim - taka wersja bardzo zasmakowała mojej rodzince.składniki: 600 g cebulimasło do smażenia0,5 szklanki białego wytrawnego wina0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego)tymianekopakowanie ciasta francuskiego 275 gstarty ser żółtyCebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula
Monia miesza i gotujemięsa i kładzionych klusek. W zupie nie może zabraknąć kminku, dobrych pomidorów i świeżej papryki. Na jesienno zimowy czas to fantastyczna sycąca zupa.Składniki:1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory2 cebule4 - 5 łyżek smalcu1 czerwona papryka5 ziemniaków1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki3 łyżeczki słodkiej papryki1 płaska łyżeczka mielonego
Apetyczna babeczkateż duzo czasu w kuchni. A czasem sa takie dni ze tego czasu nie ma zbyt wiele :)Tak było dzis i powstało takie oto danie :)Składniki:40 dag mięsa wieprzowego łopatki1 puszka pomidorów w puszce1 cukinia2 marchwie1 czerwona cebula1,5 szkl bulionu warzywnego2 garście makaronu rurki skosne Czanieckie Makarony ognista mieszanka przypraw Kamis młyneksól morska z piepzem
Z Majeczką w kuchniPoznaliście już kilka moich sposobów na zmianę smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem wersja lekko słodka - z rodzynkami i migdałami. Fani kuchni bliskowschodnich powinni być zadowoleni
Pasja Smakuśrednia lub dwie małe pietruszki- połowę pora- połowę małego selera- jedna cebula- 2-3 liście laurowe- 5-6 ziaren ziela angielskiego- sól,pieprz- jedno udko od kurczaka- kawałek kości wieprzowej na zupę.Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób.Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody i gotujemy na małym ogniu
Pasje JolkiBardzo mi miło, że po raz kolejny zostałam zaproszona do Książęcych Mistrzostw Smaku. Tym razem stanęłam przed wyzwaniem opracowania przepisu do nowego piwa Książęce Chlebowo-Miodowe
Mienta blogOsobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2 duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka majeranku3 liście laurowe2 kulki ziela angielskiego3 łyżki papryki słodkiej suszonej1/2 łyżeczki chilli2 łyżki mąkiokoło 1 litr bulionuodrobinę masła2 łyżki
Oryginalny smakTym razem moje ulubione kurki, przysmażane na maśle Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego.Składniki:1 polędwiczka
Oryginalny smakHam made at home Składniki:1,2 kg łopatka wieprzowa4 łyżeczki żelatyny spożywczej1,5 łyżeczki sól2 łyżeczki sól peklowa1 łyżeczka cukier1 łyżeczka kolendra2
Kulinarny karnet Christopherauwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć:Prosciutto, salame, finocchionaMiłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano, salami salame, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressaty (salcesonu), słoniny (lardo) lub wędlin z dziczyzny.A jak Was najdzie ochota na zupę...to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych
Chilli Czosnek i Oliwanazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań.Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany podałam z surówką z pekinki :)Składniki:1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę) cebula sól, pieprz, majeranekząbek czosnku (jeśli lubimy)1 namoczona w mleku kajzerkabułka tarta, jajko olej do smażeniaWykonanie:Mięso zmielić w maszynce
Walijskie PichcenieWątróbka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa. Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad. Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką
Walijskie Pichceniebułki tartej. Są one bardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone. Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:)) Polecam gorąco! Składniki: 600g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka) 1 jajko sól pieprz szczypta cukru przyprawa do mięsa mielonego ząbek czosnku olej do smażenia 3 cebule 2 łyżki wody Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodać przyprawę
Walijskie PichcenieWątróbka- mój koszmar od dzieciństwa, aż do teraz, bo trochę z przymusu udało mi się z nią zaprzyjaźnić :) Drobiowa wątróbka jest dużo delikatniejsza w smaku niż wieprzowa czy cielęca. Ta z poniższego przepisu jest bardzo smaczna, pachnie tymiankiem, a w połączeniu z sosem szpinakowym po prostu MNIAM! ;) Aż sama się dziwię, że to napisałam, bo zawsze zarzekałam się, że wątróbki
Czerwona Porzeczka