wieprzowe - 2000 przepisów (strona:93/134)

Domowy bigos 182

I w końcu się doczekałam :). Minusowe temperatury, delikatnie biało (choć czekam na większe zaspy), skrzyp śniegu pod butami, opóźnienia pociągów :). Mamy w końcu zimę. Nie wiem

Moje pyszne gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 249

najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki:około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa,1 szklanka suchego białego ryżu,1 jajko,1 mała sucha bułka,1 łyżka musztardy francuskiej,1 czubata łyżeczka imbiru mielonego,sól, pieprz świeżo zmielony,1 łyżka majeranku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek po węgiersku 1716

Placek po węgiersku, czyli duży placek ziemniaczany z gulaszem. Pierwszy raz jadłam to danie w drodze do Anglii, w zajeździe, było bardzo smaczne, dlatego zapamiętałam składniki

NA MOIM TALERZU
Roladki z szynki 231

Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub

prawdziwe jedzenie
Gulasz z mortadeli 206

razem propozycja prostego dania na każdą okazję i każdą porę dnia:Nie ma chyba nic łatwiejszego.Potrzebne produkty:-solidna porcja mortadeli-1,2-1,4 kg (wieprzowa lub drobiowa-obie smakują podobnie)-puszka czerwonej fasoli-kartonik 500 ml koncentratu pomidorowego-4 marchewki-2 papryki-3 ząbki czosnku-przyprawa warzywko-majeranek-przyprawa delikat do mięs-pieprz czarny mielony-olej do smażeniaMortadelę

Maminek kulinarny
Smalec domowy 147

cebulką?Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec.Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu;jeśli pachnie słoniną-jest nieświeża), 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, 3-4 surowekiełbaski białe. Najlepiej dokonać zakupów w zaprzyjaźnionym, sprawdzonym sklepie.My mamy taki sklep.Do tego potrzebne będą:-kilka pokaźnych cebul-kilka ząbków czosnku-przyprawa warzywko-przyprawa barbecue i to właściwie wszystko

Maminek kulinarny
Pierogi z pieca 198

jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy.   Do zmielonego mięsa dodajemy-jedno jajko-pieprz-przyprawę barbecuei dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.   Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką

Maminek kulinarny
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 277

Lubimy gołąbki, więc robimy ich dużo.Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale.Aby je zrobić musimy zgromadzić:-2 solidne włoskie kapusty-ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego-70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g-2 marchewki-przyprawę do bigosu-przyprawę barbecue-warzywko-pieprz-olej   Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 171

też klarowność.    Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości.   Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.   Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 172

suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z żółtym serem 369

Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.Składniki:-ok. 1 kg mięsa wieprzowego-ok. 15 dkg żółtego sera-cebula-3 ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-2 jajka-sól, pieprz i pieprz ziołowy-olej do smażenia-bułka tarta do panierowania   Cebulę kroimy w drobną kostkę

Maminek kulinarny
Świeżynka mazurska 177

Świeżynka, czyli łopatka zapiekana w cebuli.Składniki:-ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej-4-5 cebul-2 ząbki czosnku-sól, pieprz ziołowy i naturalny-olej-1/2 szklanki wody   Mięso kroimy w plastry i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym.Pozostawiamy na ok. godzinę.   Cebulę i czosnek kroimy.   Mięso podsmażamy z obu stron na oleju

Maminek kulinarny
Łazanki 164

Łazanki to również jeden ze smaków dzieciństwa.Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.Składniki:-40 dkg kapusty kiszonej-40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki-20 dkg pieczarek-1 cebula-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-liść laurowy i ziele angielskie-olej lub masło klarowaneDo tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy

Maminek kulinarny
Zupa ze świeżych pomidorów z mięsem mielonym i ryżem 215

Składniki:2 kg bardzo dojrzałych pomidorów700g mięsa mielonego wieprzowego1 duża cebula3 ząbki czosnku1,5 litra bulionusól, pieprzpapryka ostra w proszkułyżka cukru4 łyżki oliwy z oliwek100g ryżu

Smakowity Blog Kulinarny