wieprzowe - 2000 przepisów (strona:97/134)

Proste kotlety mielone 278

kolor (przez około 15 minut).Podawać ciepłe/gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych.Szklanka = 250 ml.Można użyć dowolnego mięsa mielonego tj. wieprzowego, drobiowego czy wieprzowo-wołowego.Dodanie musztardy i drobno posiekanej cebuli sprawia, że kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować.W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 214

sosu.Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego.Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego.Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 255

składników wychodzi około 14 kotletów.Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego czy wołowego.Szklanka = 250 ml.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 244

przepisu:Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów.Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi.Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego.Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie.Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 385

przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozzarellą.Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, wołowego i drobiowego, a mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym

Gospodyni Miejska
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 168

bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca.Czas przygotowania:60 minutPorcje: 4Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,1 laska wanilii,garść owoców rokitnika ,1 szalotka,Miód,1 cytryna (sok i skórka),3 łyżki sosu sojowego,100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,2-4 łyżki

SzczyptaSmaQ
Mini hamburgery 171

cukru- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)- 1 łyżeczka soli morskiej  dodatkowo- jako do smarowania- sezam- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam- rukole- szalotkę- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu-  paprykę czerwona świeżą- ketchup domowej robotySPOSÓB WYKONANIA BUŁEK  - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku

Basia w kuchni
Tradycyjny kapuśnaik 176

gałązki lubczyk św. 2 gałązki ziele angielskie 3 szt liść laurowy 2 szt sól, pieprz do smaku kminek do smaku wedle uznania  kość wieprzowa lub kawałek żeberek, łopatki kasza jęczmienna drobna 125 ml  SPOSÓB WYKONANIA :- nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania- między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję

Basia w kuchni
Sajgonki z mięsem i warzywami 2923

Sajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i

Monia miesza i gotuje
Zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim 305

zapiekłam pod ciastem francuskim - taka wersja bardzo zasmakowała mojej rodzince.składniki: 600 g cebulimasło do smażenia0,5 szklanki białego wytrawnego wina0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego)tymianekopakowanie ciasta francuskiego 275 gstarty ser żółtyCebulę obrać i pokroić w półprastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Cebula

Monia miesza i gotuje
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 353

mięsa i kładzionych klusek. W zupie  nie może zabraknąć kminku, dobrych pomidorów i świeżej papryki. Na jesienno zimowy czas to fantastyczna sycąca zupa.Składniki:1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory2 cebule4 - 5 łyżek smalcu1 czerwona papryka5 ziemniaków1 i 1/2 łyżeczki ostrej papryki3 łyżeczki słodkiej papryki1 płaska łyżeczka mielonego

Apetyczna babeczka
CHŁOPSKI KOCIOŁEK 153

też duzo czasu w kuchni. A czasem sa takie dni ze tego czasu nie ma zbyt wiele :)Tak było dzis i powstało takie oto danie :)Składniki:40 dag mięsa wieprzowego łopatki1 puszka pomidorów  w puszce1 cukinia2 marchwie1 czerwona cebula1,5 szkl bulionu warzywnego2 garście makaronu  rurki skosne Czanieckie Makarony ognista mieszanka przypraw Kamis młyneksól morska z piepzem

Z Majeczką w kuchni
Kotlety mielone z rodzynkami i migdałami 187

Poznaliście już kilka moich sposobów na zmianę smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem wersja lekko słodka - z rodzynkami i migdałami. Fani kuchni bliskowschodnich powinni być zadowoleni

Pasja Smaku
Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 174

średnia lub dwie małe pietruszki- połowę pora- połowę małego selera- jedna cebula- 2-3 liście laurowe- 5-6 ziaren ziela angielskiego- sól,pieprz- jedno udko od kurczaka- kawałek kości wieprzowej na zupę.Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób.Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody i gotujemy na małym ogniu

Pasje Jolki
Burgery z miodowym pulled pork 200

Bardzo mi miło, że po raz kolejny zostałam zaproszona do Książęcych Mistrzostw Smaku. Tym razem stanęłam przed wyzwaniem opracowania przepisu do nowego piwa Książęce Chlebowo-Miodowe

Mienta blog