Można ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.Składniki:1 kg szynki wieprzowej12 suszonych śliwek2 łyżeczki żelatynyłyżka oleju
Kulinarny PamiętnikPo świątecznej krzątaninie w kuchni przyszła pora na odpoczynek. A ponieważ jeść trzeba, a i przygotować też, to ja śpieszę z propozycją obiadu, który robi się
Przysmaki Karolkiuzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. Składniki: 4 porcje250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 1 polędwiczka wieprzowa,1 cebula szalotka,½ papryczki chili,sok z ½ limonki,½ łyżeczki białego pieprzu,2 duże ząbki czosnki,olej rzepakowy,puszka pomidorów w kostce,2 łyżki pasty pomidorowej,3 łyżki sosu salsa
Moniki Smakołykipamiątka po schodach, których już nie ma :)Soczyste mięso z lekką nutką mięty, wcale nie czosnkowe wbrew pozorom! przepis znaleziony TU.Karkówka grillowana w miętowej marynacie600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry (u mnie ok 400 g)1/2 małej czerwonej cebuli
Dzieje kuchennej Wiewiórybliscy najbardziej lubią mielone i klopsiki ale cóż... tym razem z zielonym akcentem, szkoda, że nie prosto ze strączka... Mielone kotlety z groszkiem700 g mięsa wołowo wieprzowego do zmielenia1 cebulka, posiekana lub zmielona razem z mięsemprzylepka z jasnego chleba, namoczona i odciśniętajajko1,5 łyżeczki solispora szczypta
Dzieje kuchennej WiewióryZastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił smak całej potrawy. Składniki:500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)1 jajko1 cebula drobno posiekane i podsmażonetarta bułka sól, pieprz wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Sos:2 - 3 yżki
Bon Appetit Małgorzatyrzadziej robione niż te z ryżem, a są może nawet smaczniejszeskładniki ( wyszło 16 gołąbków)Duża główka białej kapusty200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko *500 g mięsa wieprzowego , zmielonegogrzyby suszone, od 1/2- do 1 szklankiduża cebulasól, pieprz* proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnieprzygotowanieGrzyby zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości - używam szybkowaru
Stare Garywytrawnego wina+ więcej, jeśli to konieczne, do garnka500 g łopatki wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g łopatki jagnięcej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)Sól morska
Stare Garyproszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka ciemny cukier brązowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryka 1 łyżeczka soli1 kg łopatki wieprzowej (z kością) 2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby)przygotowanieW misce wymieszać przyprawy, dodać sos barbecue, i tę pastę wmasować w umyte i osuszone mięso
Stare Garygotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie. A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka forma kotletów przypadła mi do gustu.400 g świeżej szynki wieprzowej1/2
Ewa w kuchni0,4 kg łopatki wieprzowej0,6 kg wątróbki drobiowej0,5 kg surowego boczku0,5 kg mięsa drobiowego np. udek2 spore marchewki2 pietruszkimały kawałek selera4 listki
Świat Domowej Kuchni3-4 papryki500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 woreczek ugotowanego ryżu3 łyżki ketchupucebulasólpieprzzioła prowansalskiesłodka papryka0,5 l bulionu20 dag żółtego, starkowanego seraWedług mnie papryka faszerowana mięsem
Świat Domowej Kuchnimięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej)1 surowe jajko1 sucha bułkasól, pieprz, majeranek, Vegeta2 ząbki czosnku1 mała cebulamleko do namoczenia bułkiNadzienie:4 jajka ugotowane na twardoświeża natka pietruszkiświeży koperek1 łyżka majonezusól, pieprz50 g starkowanego żółtego seraDodatkowo:kawałki masłabułka tartaRolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania dania z wykorzystaniem mięsa mielonego. Można ją podawać pokrojoną
Świat Domowej KuchniSkładniki :1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab3-4 ząbki przeciśniętego czosnkusól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikamiNasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godzPrzygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść
Proste Potrawyotoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad.Kotlety Mielone - Składniki:500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebulałyżka musztardyjajko bułka namoczona w mleku2 duże ząbki czosnkuok. pół łyżeczki vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto: bułka tarta
Słodka Strona