poniedziałków zapraszamy na ten właśnie pierwszy przepis. Drobiowa wędlina z szynkowaru Składniki: - 830 g filetu z kurczaka - 1,5 łyżeczki peklosmaczka 1,5 łyżeczki żelatyny wieprzowej 1 łyżka przyprawy John Przygotowanie: Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy a następnie kroimy na cienkie plastry. W miseczce mieszamy peklosmaczek z żelatyną oraz przyprawą. Przyprawę wsypujemy do naczynia z pokrojonym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy
Tajskie smakidzisiejszy obiad polecam pyszną cukinię. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 3 cukinie, 40 dag mięsa mielonego wieprzowego, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, 15 dag sera żółtego, bazylia, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Całość
Tradycyjna kuchnia Kasicharakteru. Świetnym dodatkiem jest zaproponowana przeze mnie kasza pęczak! Takie polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt * bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 szczypta * orzechy włoskie – 40 g * suszone pomidory – 50 g * śmietana
Ostra na Słodkosojowy, pędy bambusa i grzybki mun, wszystko to sprawi, że zupa ta jest idealna. Rozgrzeje i nasyci każdego :) Zupa ostro-kwaśna SKŁADNIKI: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka czerwonego octu winnego 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku 1 l bulionu 1 papryczka chili 1 cebula
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię, aż miło :) Już wkrótce pojawi się u nas kolejna wariacja pieczeniowa ;) A dziś zapraszamy na wersję pieczarkową :) Pieczeń rzymska z pieczarkami SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól morska młynek do smaku pieprz kolorowy młynek do smaku 1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej + do posypania 350 g pieczarek 1 łyżka masła natka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapraszam Was na conchiglione czyli duże muszle, które nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :) Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano papryka słodka do smaku jarzynka do smaku 1 łyżeczka sosu chili czosnkowego 4 łyżki pomidorów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikrem z pomidorów z serem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie, załapałyśmy się zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiefekt? Wizualnie super .. a smakowo? Aby się przekonać polecamy je przygotować :) Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą SKŁADNIKI: 2 duże ziemniaki 10 dag kapusty włoskiej 2 plastry łososiowej polędwicy wieprzowej koperek sól pieprz 4 plastry mozzarelli szczypiorek i sałata do podania PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut. Kapustę szatkujemy, polędwice kroimy w kostkę, koperek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifaszerować na wiele sposób i dzisiaj taki prosty oto pomysł, który świetnie sprawdza się na przekąskę. Pieczarki faszerowane mięsem i papryką SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki 2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego 2 plastry papryki czerwonej 2 plastry cebuli białej olej sól i pieprz 1 łyżka tartej mozzarelli szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, kapelusze pozostawiamy w całości. Cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :) Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym SKŁADNIKI: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 cukinia (około 200 g) 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej czubricy 2 łyżki oleju
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMięsko jest mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie. Łopatka duszona z białą cebulą SKŁADNIKI : 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej 1 biała cebula 600 ml bulionu olej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, następnie kroimy łopatkę w plastry około 2 cm. Mięso oprószamy solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiliści kapusty włoskiej 1,5 szklanki ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 300 g pieczarek 1 łyżka masła 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia sos grzybowy do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na miękko. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinawet następnego dnia. Naleśniki z meksykańskim farszem SKŁADNIKI: Na naleśniki : 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki sól szczypta zió ł olej Na farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 3 pomidory paprykowe 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej sól, pieprz papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimajerankiem i pieprzem i maggi. Inspirowałam się przepisem stąd Smarowidło nie jest w smaku takie sam jak smalec z tłuszczu wieprzowego, ale może być alternatywą dla tych którzy nie jedzą mięsa i tłuszczów zwierzęcych
Proste Potrawy