wieprzowe - 2000 przepisów (strona:78/134)

Kartacze z mięsem 258

ziemniaki - w proporcji 1:3 ugotowanych i surowych (u mnie na 6 mięciutkich klusków - 1kg surowych i 330g już ugotowanych) 1 jajko sól mąka ziemniaczana farsz: ok. 300g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego (najlepiej tłustego) jeśli mięso jest bardzo chude potrzeba będzie zmielić odrobinę słoniny 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1 jajko sól, pieprz do smaku Ugotowane

Kuchenna Kontrrewolucya
Krem z cukini i selera naciowego z Cydrem 199

żółtej cukini - już obranej i oczyszczonej z pestek 720 g zielonej cukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek 3 cebule 4-6 łodyg selera naciowego ok 10 chochli bulionu wieprzowego - został mi spod mięsa na paszteciki sól, pieprz pół szklanki Cydru 3-4 łyżki masła Przygotowanie: Cukinie,cebule i seler (obrany z nitek - tak jak rabarbar) pokroić w kostkę, podsmażyć

Gaździnka warzy
Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety 330

danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem. Składniki: Ciasto: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Farsz 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego 2 jajka na twardo 2 cebule Sól, pieprz łyżka masła Olej Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną

Smaki Ewy
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 314

blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto dalej, aż będzie gładkie. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego szczypta białego pieprzu Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
szybkowar-pyszne, kruche golonki z marchewką... 171

Składniki: golonka wieprzowa 3 sztuki, tymianek 1 łyżka, kardamon mielony 1 łyżeczka, cząber 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, marchew 10 średnie, ziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 1 sztuka, woda 1 szklanka golonki nieduże dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każdą natrzeć łyżką oleju, przyprawy wymieszać i natrzeć naolejone golonki, schować

W Mojej Kuchni Lubię
pyszna do pieczywa karkówka z piekarnika... 232

Składniki: karkówka wieprzowa 1,3 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, rozmaryn 3 łyżeczki, olej rzepakowy Rapso 1/4 szklanki, woda 3/4 szklanki nietłusty kawałek karkówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, do naczynia żaroodpornego wsypać wszystkie przyprawy, włożyć mięso i starannie natrzeć przyprawami z każdej strony, obwiązać nicią

W Mojej Kuchni Lubię
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 210

służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może

Tradycyjna Kuchnia
Indyjski gulasz 196

Jest to gulasz na indyjską nutę mojego autorstwa i muszę się przyznać że wyszedł pyszny. Podany z kaszą czy ryżem będzie znakomity. Lubicie takie dania? czy

Moje Małe Czarowanie
Żeberka na dziko z cebulą i czosnkiem 255

Danie godne królów, tak tak to jest mega pyszne i godne poleceń. Tak to bywa czasami jak mam kawał dobrego mięska i resztki w lodówce, trochę

Moje Małe Czarowanie
Kotlety mielone z soczewicą pieczone w piekarniku 238

kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz.  Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie

Aga w kuchni
Kiełbasa w słoiku. 301

podanej w przepisie porcji mięsa wyszło 12 półlitrowych słoiczków pachnącej czosnkiem i ziołami kiełbaski. Polecam!!! Składniki na kiełbasę w słoiku  na 12 0,5l słoików 4 kg łopatki wieprzowej 16-20 ząbków czosnku 8 łyżeczek majeranku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 4 łyżeczki soli 1 łyżeczki ziaren gorczycy 24 owoców jałowca

Rozpustne gotowanie
Bitki po staropolsku 163

smak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad… 500 g schabu wieprzowego 2 duże cebule 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz Koperek do posypania Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy płat dokładnie przyprawiamy

VioletoweKucharzenie
Pierogi pieczone z mięsem 268

jajka + 1 jajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz: 600 g ugotowanego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 rzodkiewki starte na tarce 1 ząbek czosnku przeciśnięty

O kuchni z uczuciem