warzywa - 14856 przepisów (strona:557/991)

Tarta dyniowo-mandarynkowa 173

wypiek z dynią. Dostałam od rodziców cały gar dyni, dlatego postanowiłam z części przygotować smakowity mus, jednak miałam trudne zadanie, ponieważ część mojej rodziny nie przepada za tym warzywem (w sumie sama nie pałam jej wielką miłością – lubię, ale bez przesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie

Słodkie Przyjemności
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 369

Każdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami.Składniki:2 x pierś z indyka4 pomidory suszone6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki)1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano

Kitchens Alphabet
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 217

Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek)* pieprz czarny* pieprz ziołowy* pieprz Cayenne * suszone pomidory* chilliWYKONANIE:Gotujemy udziec z indyka z warzywami. Gdy mięso jest miękkie do innego garnka wrzucamy pokrojone w drobną kostkę buraczki i ziemniaczki, zalewamy wywarem aby je dokładnie przykryć i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy jabłko

Wypisz Wymaluj
Makaron tagliolini z sosem pietruszkowym 233

też kontrastowe kolory. Wybór padł na sos z pietruszki, bo nigdy takiego nie robiłam :DSos ten rewelacyjnie nadaje się nie tylko do makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :)Składniki:- 500 g makaronu- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki mąki- 0,5 l bulionu warzywnego- dwa pęczki natki pietruszki- ok. 1 łyżki śmietany

Kulinarne zapędy Kokosa
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 183

seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko.Dodajemy pokrojone niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy ziele angielskie, kilka liści laurowych i ząbki czosnku. Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka.Gotujemy pod przykryciem

BaRepas
Zupa krem z zieloną soczewicą i smażonymi pomidorami. 206

Dziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup.Co będzie potrzebne:-baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki-soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin-pomidory w puszce-cebula czerwona-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany-kawałek imbiru-świeży tymianekSoczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy.Na oliwie szklimy

BaRepas
Kurzy gulasz z polentą z kaszy manny 249

Trudno potrawę nazwać tak do końca gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie polenta a kaszka manna na gęsto :). Ale pomysł się liczy i smaczne jest. Polecam.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Grillowanie. Przyprawy i zioła – zioła świeże vs suszone 170

zioła i przyprawy, które idealnie pasują do potraw z grilla. Dzięki nim będziemy mogli stworzyć jeszcze bardziej aromatyczne dania.Popularne przyprawy:Przyprawy są środkiem aromatyzującym. Pochodzą z korzeni, nasion, owoców, warzyw itp. Niektóre popularne przyprawy stosowane do grillowanych potraw to: Sól selerowaCynamonGoździkiNasiona kolendryKminekCzosnek w proszkuImbir w proszkuMusztarda w proszkuGałka muszkatołowa w proszkuCebula w proszkuPaprykaPieprzJeśli kiedykolwiek poszukiwaliście przepisów na potrawy z grilla

naRuszcie
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 183

swego rodzaju kulinarny kalendarz. Na początku każdego z rozdziałów znajdziemy spis potraw na poszczególne dni danego miesiąca. Wymienione są również charakterystyczne dla miesiąca i pory roku sezonowe warzywa i owoce i co ważne, są używane w późniejszych przepisach. Mamy więc pewność, że w styczniu nie zostanie nam zaproponowany przepis z użyciem świeżych truskawek.Na każdej stronie znajdziemy po 1-2 przepisy

Szefowa kuchni
Dobradinha czyli specjał kuchnii brazylijskiej 226

Bierzemy jak największy garnek i rozgrzewamy olej przykrywając jego dno. Gry olej dobrze się rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie.Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego.Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę (pęczek).Następnie zalewamy aż "do przykrycia" mięso gorącą zagotowaną

Smaki Brazylii
Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem 254

kurczaka), doprowadzamy do wrzenia i wylewamy, gdy przestaną pojawiać się nowe szumowiny. 3. Kurczaka wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy świeżą wodą (1/2 litra) i mlekiem. Dodajemy podsmażone warzywa, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut.4. Kukurydze kroimy na mniejsze kawałki. Wyławiamy z zupy kurczaka, wrzucamy kukurydzę, zwiększamy ognień i gotujemy 10 minut, już

My Culinary Art
Salatka ziemniaczana z Chorizo i Bursztynem 203

Bardzo się cieszę gdy znajdę nowy przepis na sałatkę, i niekoniecznie na bazie ryżu i warzyw z puszki.W tym roku Mikołaj obdarował mnie książką "What Katie ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu". Książka od pierwszej strony zachwyciła mnie od strony wizualnej a gdy zagłębiłam się w lekturze okazało się, że kilka przepisów porywa i od razu ma się chęć coś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab w sosie myśliwskim 240

książek kucharskich z mojej półki nie znalazłam jednego i konkretnego przepisu na tradycyjną wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu2 średnie cebuleczerwona papryka200g pieczarekprzyprawa myśliwska z Przyprawy Świata

Szefowa kuchni
Rosół z kaczki 171

cebule4 liście laurowe5 goździków8 ziarenek ziela angielskiego1/2 łyżeczki ziaren kardamonu2 listki limonki kaffirsólpieprzWykonanie:Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, ok. 2,5 litra. Warzywa obieramy i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy.  Zupę doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, tak żeby rosół tylko lekko pyrkotał. Szumowin nie zbieram, bo to wartościowe

Kulinarne przygody Gatity