warzywa - 14856 przepisów (strona:559/991)

Turkey Burgers - Burgery z Indyka 263

postaci bólu głowy. Według mnie jednym z najlepszych lekarstw na tę dolegliwość jest zdrowe, pełne wartości odżywczych jedzenie. Burgery z indyka są dobrą alternatywą standardowych burgerów. Dodałam do nich warzywa aby zmaksymalizować ilość witamin.Na 5 burgerów: 200 g piersi z indyka1/3 czerwonej cebuli1 ząbek czosnku3 małe żółte, słodkie papryki (lub jedna większa)spora garść natki pietruszki1 łyżka przecieru pomidorowego3

Kulinarna rozmowa
Pieczone ziemniaki 178

kieszonek wykrojonych w ziemniakach wkładamy na przemian cukinię i czosnek. Ziemniaki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą i na każdego ziemniaka kładziemy plasterek masła lub skrapiamy oliwą. Między warzywa możemy położyć kilka ząbków czosnku. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około godzinę ( w zależności od wielkości ziemniaków, czas pieczenia może się nieco skrócić lub wydłużyć

Kuchenny Skrawek Nieba
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 170

Odkąd zrezygnowałam z bycia wegetarianką, od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na wielkie, męskie żarcie, czyli ogromne ilości dobrze przyprawionego mięsa. Oczywiście, nie obejdzie się bez dużej dozy warzyw, które staram się przemycić do każdego wręcz przepisu, co niespecjalnie podoba się mojemu lubemu ;)Ostatnio znalazłam połączenie idealne - teksański przysmak , chili con carne, zapieczony w super zdrowych czerwonych paprykach.To taki

Gotowanie to kochanie
Krzepiąca zupa 170

Przygotowanie:Przygotuj wszystkie warzywa: obierz i pokrój cebulę i czosnek, odcedź kukurydzę, marchewkę obierz i pokrój w talarki, cukinię obierz ze skóry( jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić), wyjmij środek z pestkami i pokrój w kostkę, ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę. W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się

Gotowanie to kochanie
Porcja porannego zdrowia : pasta z awokado i twarogu 153

ekspertów nazywa je pożywieniem doskonałym:kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwiprzeciwdziała nowotworom piersi i prostatywpływa korzystnie na układ nerwowy- uspokajajedzony z owocami lub warzywami wspomaga wchłanianie ich dobroczynnych składnikówzawiera kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodujak do tej pory nie ma awokado genetycznie modyfikowanych!przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimer'a , a nawet pomaga jej cofać

Gotowanie to kochanie
Pieróg 207

Pieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.   Składniki na ciasto:-1,5 dkg drożdży-płaska łyżeczka cukru-ok. 2,5 szklanki mąki-szklanka ciepłej wody-2 łyżki oleju-szczypta soli-jajko do smarowania   Składniki do wypełnienia:-pierś z kurczaka-papryka-suszone pomidory-cebula-plastry żółtego sera-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej

Maminek kulinarny
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 238

Smaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.Składniki:500g cebuli3 łyżki masła1 ząbek czosnku3

Anioły w kuchni
Rosół drobiowo - wołowy 175

pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy, zostawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Marchewkę zostawiamy i tniemy w plasterki, resztę wyrzucamy. Dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprz, kostki rosołowe i zostawiamy na kolejną godzinę. Wyjmujemy kości wołowe i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka ze szpinakiem i wędzoną makrelą 245

koktajlowychsos:3 łyzki musztardy3 łyżki oliwysok z 1/2 cytrynysól, pieprzPRZYGOTOWANIESzpinak myjemy i osuszamy - układamy na półmisku.  Jajka kroimy na ćwiartki, pomidorki na połówki, a cebulę w półkrążki. Pomiędzy warzywami i jajkami układamy kawałki makreli. Składniki sosu mieszamy energicznie - najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Polewamy sałatkę. Pyszna sałatka z jajkiem i szpinakiem gotowa. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zimne nóżki 305

natki pietruszki)3 listki laurowekilka ziarenek pieprzukilka ziarenek angielskiego zielasólwodaNóżki i golonki dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą aby pokryła mięso i zagotować, zebrać szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, dokładnie umyć i dodać do garnka. Dodać też przyprawy oraz włoszczyznę. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Marchewki wcześniej się ugotują więc trzeba je wyłowić

Monia miesza i gotuje
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 159

minuty z każdej strony. 5. Sos teryiaki podgrzewamy i wkładamy do niego steki, gotujemy ok. 10 sekund z każdej strony.6. Na talerz wykładamy wszystkie składniki: puree, smażone warzywa i steki z tuńczyka przekrojone na pół. Możemy podać z odrobiną wasabi. Smacznego

My Culinary Art
Roladki z tortilli z paluszkami krabowymi 485

Pyszne i proste roladki z placków tortilli. Roladki nadziałam serkiem i paluszkami krabowymi, które bardzo lubię. Z roladek zrobiłam małe koreczki dodając oliwki i konserwowe warzywka.sk

Monia miesza i gotuje
Sałatka wielowarzywna 152

Wczoraj rano miałam ogromną ochotę na sałatkę jarzynową, ale niestety ta domowa już dawno się skończyła. Na szczęście zawsze mam w domu gotową mieszankę warzyw do sałatki w puszce. Wiem, że jedzenie z puszki nie należy do najzdrowszych, ale czasem można. Tę opcję możemy wykorzystać, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub na przykład na sylwestrową imprezę :)~  Sałatka jarzynowa ~Składniki

Kuchenny Skrawek Nieba
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 372

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA NA SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY 298

Składniki:około 0,5 l soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej)3 marchewki1 pietruszkakawałek selerasólpieprz czarny mielonyziele angielskieliść laurowyśmietana 12% - 3 łyżkiWykonanie: Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalać wodą i gotować do miękkości pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełnić

Walijskie Pichcenie