solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony.Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich mięs, warzyw, a nawet ryb i owoców morza. Nie ma reguły, że do czegoś nie pasuje. Podany do mini pizzy, też sprawdził się doskonale. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tzatziki appeared first
mojewypiekiinietylkowarzywny lub drobiowy). Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy pokrojone liście botwinki, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy
mojewypiekiinietylkoTempura 天ぷら jest potrawą kuchni japońskiej, ale jej korzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki
mojewypiekiinietylkoczosnku- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw lub ryb- sok z ½ limonki- 3 łyżki mleka kokosowego- makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu)- kolendra (najlepiej świeża, ja miałam suszoną)- suszone chili w plasterkach (opcjonalnie)- olej kokosowy
mojewypiekiinietylkonajstarszych form roślin kapustnych. Ceniony w starożytności, niedoceniany w XX wieku, dziś coraz bardziej zyskuje na popularności. W smaku przypomina mieszankę brokuła z kapustą. Przez wielu nazywany królem warzyw i to zasłużenie. Doceniono jego niezwykłe walory zdrowotne oraz bogactwo wartościowych składników. Chipsy z jarmużu. Składniki: - ok. 300g jarmużu- kilka łyżek oleju arachidowego- różowa sól himalajska- czosnek granulowany
mojewypiekiinietylkoszczawiowa wyszła wspaniale. Wydobyłam z niej smak o jaki mi dokładnie chodziło. Smakuje, jak… lepsza wersja szczawiowej. Sezon na jarmuż trwa, więc zapraszam do eksperymentowania z tym bardzo zdrowym warzywem. Jestem pewna, że każdy znajdzie sobie przepis na danie z jarmużu, które będzie mu odpowiadało. Jak na razie i chipsy, i surówka, i aktualna zupa, moim zdaniem smakują wybornie. Smacznego
mojewypiekiinietylkoOdwieczny dylemat młodych gospodyń – dodatki do obiadu – surówki, sałatki, warzywa gotowane… Ta propozycja, to wspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto. Składniki: - 4 większe marchewki- 1 puszka groszku- 1 łyżka masła- różowa sól himalajska- czarny pieprz mielony- 1 łyżeczka cukru (do smaku)- 1 łyżka mąki pszennej Obrane i umyte marchewki
mojewypiekiinietylkoobie się sprawdziły. Polecam!Składniki:4 buraki4 duże ziemniaki4 marchewki1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć)sól, pieprzmajonezSposób przygotowania:1. Warzywa ugotować w łupinach (buraki osobno). Ostudzić, obrać.2. Marchew i buraki zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę.3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać.4. W salaterce układamy
Kuchnia domowa Aniapetytu. Tradycyjne włoskie antipasto składa się wędlin (prosciutto di parma, speck, pancetta), serów (grana padano, pecorino, gorgonzola, mozzarella di bufala), oliwek, suszonych pomidorów, karczochów, marynowanych w oliwie lub occie warzyw, orzechów. W zależności od rejonu Włoszech antipasto może różnić się nieco swoim składem, lecz zapewne wszędzie smakuje wyśmienicie. Niemniej jednak chciałam Wam pokazać antipasto w moim wykonaniu. Złożone z biednych
W kuchni Katiebulionu warzywnego i dusić do miękkości . Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipatelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy.3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki się "otworzą".4. Rożki pieczemy
Szefowa kuchniDzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i
Codzienna kuchnia niecodziennajeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem. 10. Hummus z południowych Włoch czyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. 11. Empanadas z tuńczykiem Chrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. 12. Panna cotta z sosem malinowym A na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu
Chilli Czosnek i Oliwa