Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 285Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych
Stare Gary
Szaszłyki z jagnięciny czyli sis kebab 271szpadki (jeżeli używamy drewnianych, namoczyć je przed użyciem w wodzie), przekładając kawałkami pomidorów i papryki. Na jedną szpadkę wkładać 4 - 5 kawałków mięsa. Nie nakładać ciasno, nie dociskać warzyw i mięsa do siebie. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posolić i posypać oregano. Smacznego!Uwagi: Nasza cebula jest zdecydowanie mniej soczysta niż cebula
Stare Gary
Jagniece mielone kotleciki czyli Köfte z grilla 271uformować dowolnej wielkości mielone kotleciki - kofte. Kłaść na rozgrzany grill, najlepiej nie bezpośrednio nad żarem, tylko nieco z boku. Podawać np z tureckim chlebkiem - lavash, grillowanymi warzywami i dowolnym, ulubionym sosem. Smacznego
Stare Gary
Jarmuż z ciecierzycą 194Jarmuż znowu pokazał się w sklepach i na rynku. Trzeba było taką okazję wykorzystać. Połączyłam to co lubię czyli jarmuż, cieciorkę i tosty
Stare Gary
Pasztet z cukinii 213oczkach tarki. Przełożyć na sito i posypać łyżką soli - odstawić na ok 30 minut, aż cukinia puści sok. Czwartą cukinię kroimy w długie, cieniutkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, i wykładamy nimi natłuszczoną foremkę.W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Obsmażyć boczek, odłożyć
Stare Gary
Zupa pomidorowa z wolnowaru 274składniki połączyć w misie wolnowaruprzykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 5 - 7 godzin aż smaki się przegryzą a warzywa będą miękkie. Gotową zupę nieco przestudzić. Przetrzeć na gładko blederem. Podawać posypaną parmezanem i ziołami. Można dodać grzanki. Smacznego
Stare Gary
Grecka sałatka Horiatiki 274A to dopiero niespodzianka. Po powrocie z greckich wakacji zrobiłam oczywiście najsłynniejszą grecką, wiejską sałatkę - Horiatiki. I ze zdziwieniem odkryłam, że nie ma na nią
Stare Gary
Ostra zupa dyniowa 201zmięknieZiemniaki i dynię pokroić w kostkę , dodać do podsmażonej cebuli, dodać posiekany czosnek i przyprawy, obsmażać ok 8 minut, mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli za gęsta możemy dodać bulionu. Podawać z grzankami, śmietaną lub kleksem pesto lub szałwią usmażoną na oliwie. Smacznego
Stare Gary
Ostra sałatka z kukurydzą 206oliwie z masłem tak aby lekko się zrumieniła, przestudzić i odciąć ziarenka od kolby.Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krążki. W dużej misce wymieszać wszystkie warzywa, polać olejem, posolić i popieprzyć do smaku, na końcu wymieszać z pesto i posypać bazylią pokrojona w cieniutkie paseczki. Smacznego
Stare Gary
Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany 245minuty. Posypać mąką dobrze wymieszać aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut
Stare Gary
Brukselka pieczona z boczkiem i rodzynkami 285Brukselka zawsze mi się bardzo podobała - mini kapustka, a wszystkie warzywa mini są ładne. Zawsze mi się podobała ale czy smakowała? Niekoniecznie. Ale za każdym razem kiedy zaczyna się brukselkowy sezon nie mogę się oprzeć i kupuję , z nadzieją że tym razem będzie smaczna. I może tym razem trafiłam na właściwy przepis. Brukselka pieczona a następnie podana z różnymi
Stare Gary
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 217ogół przepisy podają żeby bulion w tym momencie odszumować , ja dawno przestałam to robić i nie sądzę aby miało to wpływ na smak bulionu. Po zagotowaniu dorzucić warzywa, czosnek (1/2 główki, bez obierania), opieczoną cebulę i pozostałe przyprawy. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, lekko przykryte, przez ok 2 - 3 godziny. Bulion ma tylko lekko
Stare Gary
Makaron kukurydziany z cukinią, suszonymi pomidorkami i fetą 257Na ten przepis natknęłam się oglądając program Szczypta Smaku i koniecznie musiałam je przygotować :)Nie zawiodłam się, smaki fajnie się mieszają tworząc udaną kompozycję, ale co
Kraina Miodem Płynąca
Chrupiące tosty z fetą, chili i tymiankiem 233Dawno, dawno temu... :) ... przez przypadek włączyłam program kulinarny z Nigelem Slaterem i całe szczęście, że nie przełączyłam kanału, bo dzięki temu mam rewelacyjny przepis na
Kraina Miodem Płynąca
Zupa-krem serowa z grzankami 274Przeglądając książkę 'Kuchnia Polska' natknęłam się na zupę serową i pierwsze co pomyślałam- 'ta zupa musi być mdła'.Jednak zaintrygowała mnie na tyle, że musiałam ją
Kraina Miodem Płynąca