warzywa - 14856 przepisów (strona:566/991)

Kurczak pieczony na ryżu 352

ryżu2 marchewki1 pietruszkakawałek selera4 szklanki wody2 kostki rosołoweprzyprawa do drobiuolejSposób przygotowania:1. Udka umyć, przekroić na połówki. Obsypać przyprawą do drobiu i smażyć na oleju przez 15 minut.2. Obrane warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Wmieszać ze suchym ryżem.3. Kostki rosołowe rozpuścić w 4-ch szklankach wody.4. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ryżu, na to usmażone mięso, potem reszta ryżu

Kuchnia domowa Ani
Żurek 225

laurowekilka ziarenek ziela angielskiego2 ząbki czosnkumajeranekprzyprawy (np. do żurku)wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie)wodasólśmietana + mąka (opcjonalnie) Sposób przygotowania:1. Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa obrane i dowolnie pokrojone. Dorzucamy też liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.2. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną na dowolne kawałki kiełbasę i nadal gotujemy.3. Do wywaru dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Na wielkanocnym stole 232

sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką Sałatka z makaronem, warzywami i wędliną Sałatka z pieczarkamiSałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka jarzynowaSałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka NAJ z szynką i ananasem Sałatka z szynkąSałatka z czerwoną

Kuchnia domowa Ani
Sałatka świąteczna II 1122

Składniki:1 mały słoik marchewki konserwowej krojonej w paski1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa4 jajka4 ogórki kiszone20 dag szynki z indyka1 mały pormajonezmusztardapieprzSposób przygotowania:1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę.2. Szynkę, ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę.3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku.4. Wszystkie

Kuchnia domowa Ani
Surówka z młodej kapusty i marchewki 205

Polecam!Składniki:0,5 główki młodej kapusty1 marchewka2-3 łyżki siekanego koperkusólpieprz2 łyżki olejusok z cytrynySposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Warzywa mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy olej i sok z cytryny. Całość mieszamy. Dodajemy koperek i wszystko mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tzatziki 157

soku.2. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, cukrem, ogórkami, solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Całość mieszamy.3. Sos chłodzimy przed podaniem.4. Sos podajemy do grillowanych mięs, warzyw, wędlin, pizzy itp.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba z koperkiem pieczona w folii 195

folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię.*przy karmieniu piersią czosnek omijamySmacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka brokułowa z pomidorami 830

Pyszna sałatka z brokułami - smakuje naprawdę rewelacyjnie szczególnie teraz, gdy warzywa są takie smaczne. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:1 brokuł3 pomidory4 jajka3-4 ogórki kiszonepół pęczka szczypiorkuSos (ilości można modyfikować - podaję mniej więcej jakich ja użyłam):2 łyżki majonezu1-2 łyżki ketchupu4 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprzSposób przygotowania:1. Różyczki brokuła ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z pieczarek 197

krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy. Smaczna - polecam!Składniki:500 g pieczarek500 g ziemniaków2 cebulkisól, pieprzewentualnie kostka drobiowawodanatka pietruszkiSposób przygotowania:1. Obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub kostki drobiowej.(ilość wedle uznania - byle nie za dużo bo krem będzie za rzadki)2. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy

Kuchnia domowa Ani
Zupa botwinkowa z fasolą 167

ocet (1-2 łyżki do smaku)Sposób przygotowania:1. Skrzydełka myjemy, zalewany wodą (ok.2 litry), gotujemy, ściągamy szumy.2. Do gotującego się wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.3. Obieramy warzywa, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Wrzucamy go zupy i gotujemy do miękkości.4. Pod koniec wlewamy zawartość słoika z botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną

Kuchnia domowa Ani
Surówka wielowarzywna weselna 210

Pora kroimy w plasterki, solimy, a po jakimś czasie odciskamy z nadmiaru soku.3. Umyte rzodkiewki kroimy w półplasterki.4. Cebulę siekamy.5. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę.6. Wszystkie warzywa łączymy, zalewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki.Smacznego!!!Do surówki polecam kluski śląskie i gulasz drobiowy

Kuchnia domowa Ani
Pizza familijna 322

łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskichNa wierzch:1 pomidor1 czerwona cebulka1/2 zielonej paprykikilka plasterków salami1 ogórek kiszonyczarne oliwkiprzyprawa do pizzyser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.3. Ser ścieramy

Kuchnia domowa Ani
Filet z kurczaka z porami 275

Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości.2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, a cebulę siekamy w kostkę.3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut.4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa

Kuchnia domowa Ani
Zupa warzywna z czerwoną fasolą 206

kminkusól, pieprz, cukier do smaku1 litr wodymielona słodka paprykaodrobina chilli Sposób przygotowania:1. Marchewkę, pietruszkę, paprykę i selera pokroić w kostkę. Pora posiekać.2. W garnku rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć chwilę.3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z kurczaka z rosołu 218

mąki pszennejSposób przygotowania:1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości.3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą i pieprzem

Kuchnia domowa Ani