warzywa - 14856 przepisów (strona:563/991)

Cebulowo-pomidorowa z cheddarem czyli był wczoraj Zupowy Wtorek odc.34 183

przepadamy za smakami czysto cebulowymi i czosnkowymi. Nie wielbimy tych warzyw chyba głównie za zapach ale i ich oddziaływanie na nasze trzewia. Kiedy jednak i Panny Malwinny zobaczyłam te zupę postanowiłam zaryzykować. Przyznaję, że jem ja tylko ja i wcale mnie to nie martwi. Jest bardzo smaczna i sycąca. Od siebie dodałam ser i ja zapiekłam co tylko podkręciło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Losoś na warzywno kokosowej potrawce czyli Środowe Rybki odc.35 206

pachnące kokosem i kolendrą. Przepis powstał w mojej głowie dziś rano. Miałam gotować zupę z przepisu znalezionego w necie, ale znowu zupa... nie... i wpadłam na pomysł połączenia różnistych warzyw i kawałków soczystej ryby. Przyznam, że danie okazało się pyszne, delikatne ale jednocześnie pełne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki barszcz wielowarzywny czyli Zupowy Wtorek odc.44 156

przedszkola przestała jeść buraki a ja nie gotowałam go więcej. W domu nazywany był "Ukraińskim" ale ile w tym prawdy??? u mnie to barszcz wielowarzywny, tylko i wyłącznie na warzywach, na specjalne zamówienie Córci (!!!). Gęsty, pachnący, na razie z zimowych zapasów ale niebawem nowalijki pójdą w ruch! Jedliśmy go kilka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Margherita czyli pizza znakomita 182

Lubicie pizzę? my bardzo! i lubię eksperymenty z pizzą w roli główniej. Najczęściej na pizzy w naszym domu znaleźć można sery, wędlinę, ogórka konserwowego, cebulę i inne warzywa. Przyznam się Wam, że nigdy, aż do ubiegłej soboty, nie robiłam zwykłej Margherity! i to był błąd. Wg instrukcji zawartej w Czerwcowej KUCHNI, dosłownie z 3 składników powstała pizza lepsza niż większość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buraki faszerowane miesem, jablkiem i ziolami 230

Uwielbiam faszerować warzywa, próbować co raz to nowych kombinacji.Nadeszła jesień więc znowu sięgnęłam po jeszcze nie stare buraki, wykorzystałam też pyszne i chrupiące jabłka. Zestawienie może wyda Wam się dziwne ale naprawdę warto je wykorzystać.Buraki faszerowane mięsem, jabłkiem i ziołami 3 średnie młode buraki200 g mielonego mięsa indyka1 mała cebulka dymka, ze szczypiorkiem1

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba po grecku 212

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na rybkę po grecku :)Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smak :)Składniki :Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby )Około 8 marchewek2 cebuleVegetaPieprz ziołowy PiątnicaPapryka czerwona Piątnica1 mały słoiczek przecieru pomidorowegoOliwa do smażenia rybyMąka do panierowania rybyWykonanie : Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki .Posolić i obtaczać w mące , smażyć

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem 242

minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wodyŹródło: kwestiasmaku.com

Świat Domowej Kuchni
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 230

osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 2. Na oleju smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i startą marchewkę.3. Pieczarki odsączamy z wody, dodajemy usmażone warzywa, sól, pieprz wszystko razem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej

Malowane smakiem
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 216

ponownie dodać na górę masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem.Cukinia: Cukinię pokroić w plastry wzdłuż warzywa (można obieraczką) i zblanszować (przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą). Posiekać czosnek i szalotkę – lekko zesmażyć na patelni z łyżką świeżego masła. Dodać blanszowaną cukinię z odrobiną wody z gotowania

Poezja smaku
Śledzie po sułtańsku 277

przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować.Inne pomysły na śledzie:Śledzie w musztardowym sosie z koperkiemśledzie w pikantnej salsie.śledzie z marynowanymi grzybamiŚledzie w cytrusowej marynacieŚledzie z marynowanymi warzywami.Śledzie po sułtańsku będą gościć na moim stole wigilijnym, nie można im się oprzeć, są po prostu pyszne! Śledzie po sułtańsku z rodzynkami3 płaty śledzia matias1 duża cebula1 garść rodzynek2

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem, ananasem, grzankami i z sosem chili 384

paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody,aż do momentu przysmażenia się mięsa. Warzywa z serem, podsmażonym kurczakiem i grzankami mieszamy. Polewamy sosem wykonanym z ketchupu, oliwy, soku z ananasa i z dodatkiem chili. Ozdabiamy szczypiorkiem i świeżą bazylią. Sałatka z ananasem

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni 230

albo kilka pomidorów koktajlowychpół zielonego ogórka2 rzodkiewki2 jajka na twardogarść oliwek4 plasterki żółtego serapół kostki sera fetagarść pestek z dyni i słonecznikalistki bazyliiszczypiorek oliwa albo sos balsamicznysól, pieprzWszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę

Bon Appetit Małgorzaty
Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni 174

pokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z bryndzą i suszonymi śliwkami 201

Składniki:Dowolna sałata (u mnie mix)Kilka pomidorków koktajlowychKilka suszonych śliwek np. węgierskichPołowa zielonego ogórka2 rzodkiewki Opakowanie sera bryndzaKilka oliwek Pestki dyniDowolny sos u mnie winegret Listki bazyliiSałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem. Sałatka

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z wędzonym łososiem 250

Składniki:główka dowolnej sałaty150 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowychkilka rzodkiewekpół ogórka zielonegoSos:oliwa z oliwek, sok z połowy cytrynysuszona kolendrasól i pieprzWarzywa myjemy

Bon Appetit Małgorzaty