warzywa - 14856 przepisów (strona:554/991)

Sałatka z gruszką, prosciutto i oliwą truflową 256

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość nie przygotowywałem dresingu, gdyż przy tej kompozycji smaków wystarczyła wyłącznie aromatyczna oliwa truflowa. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,50 złSKŁADNIKI:1/2 świeżej gruszki2 plastry szynki prosciutto2 plasterki sera brie3

kulinarnyJa
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 143

krewetek koktajlowych (grenlandzkie)6 średnich marchewek2 cebule szalotki1 ząbek czosnku1/2 cytryny1 łyżka masła100 ml białego wytrawnego winaoliwanatka pietruszkisól, świeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy

kulinarnyJa
Zupa krem z pieczonej papryki z pestkami dyni 282

Nasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki

kulinarnyJa
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 206

miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. aby ciasto ładnie wyrosło.W między czasie możemy przygotować sos do pizzy oraz dodatki.PRZYGOTOWANIE dodatków do pizzy:Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy

kulinarnyJa
Zupa krem ze szparagów 185

nieufnie, nie do końca wiedząc co z nimi zrobić i czego się po nich spodziewać. Robiąc zakupy na weekend, zobaczyłam jednak jak pięknie prezentują się na wejściu stoiska z warzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem

W kuchni wieczorem
Włoskie śniadanie 366

małej cebuli1 ząbek czosnku2 garście tartego sera (u mnie gouda) łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasysos1/4 małej cebuli2 ząbki czosnkupuszka pomidorówszczypta rozmarynułyżka suszonej bazylii150ml  wywaru z warzyw pół łyżeczki masła do podsmażenia cebuli i czosnku dodatkiświeże pieczywoSposób przygotowania:W pierwszej kolejności robimy omlet. W drobne kawałki kroimy cebulę, czosnek i kiełbasę lub inną wędlinę, którą zdecydowaliśmy

W kuchni wieczorem
Pieczony kurczak Jamiego Olivera 403

przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką.Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie parującej brytfanki na stole, wypowiadając: Voilà

W kuchni wieczorem
Caprese na śniadanie 188

zaburczy w brzuchu iść do lodówki i zobaczyć co może nam posłużyć za źródło inspiracji. Kulka mozzarelli i jeden pomidor, który uchował się schowany gdzieś głęboko w koszyku z warzywami. Oliwa z oliwek jest zawsze, podobnie ocet balsamiczny. Bazylia rośnie w doniczce i zastanawia się od dawno po co, bo ciągle więcej na nią patrzę niż z niej korzystam. Zdjęcia

W kuchni wieczorem
Julia Child "Moje życie we Francji" 165

przygniata. Oprócz Julii Child, równorzędnym bohaterem jest ukochana przez nią Francja. Warto podkreślić, że to Francja spokojna, nie opanowana jeszcze przez tłumy turystów. Paryż niczym wielki targ oferuje świeże warzywa, ryby i mięsa. Sprzedawcy są dumni ze swoich towarów i za punkt honoru stawiają sobie jakość. Można z nimi porozmawiać i poradzić się w kwestiach kulinarnych. Priorytetem jest dobry towar

W kuchni wieczorem
Krem z groszku z parmezanem 214

Bazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku. Zadbać o to mają 3 główne elementy: sól, której znaczenia nie trzeba nikomu tłumaczyć - nie żałujcie jej, limonka, która nada odpowiedniej kwaskowatości i parmezan, który wzbogaci smak, nada mu głębi i dodatkowo zagęści zupę

W kuchni wieczorem
Sałatka z pieczonej dyni i buraków z kozim serem 242

Bardzo chciałam spróbować jakiejś sałatki z pieczoną dynią. Szukając przepisu często natykałam się na połączenie dyni, buraków i koziego sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja

W kuchni wieczorem
Miniomlet z papryką i szpinakiem 188

kawałki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wymieszać wszystkie składniki razem z jajkami. Można zostawić 2 żółtka i potem udekorować nimi 2 miniomlety.Formę nasmarować masłem. Przelać do niej mieszankę warzyw i jajek (jeśli zostały żółtka wylać je na wierzch). Forma powinna być zapełniona do maksimum 3/4 wysokości - omlety jeszcze urosną.Piec 15-20 min. w piekarniku aż się zetną

W kuchni wieczorem
Wołowina Michoacan 144

przesądzony. Potem już było tylko ciekawiej. Danie jednogarnkowe, w zasadzie gulasz wołowy. Można go przyrządzić z fasolką szparagową, ale w Meksyku to jadalne kaktusy, tzw. nopales, są najpopularniejszymi warzywami i to one powinny wystąpić w tym daniu. Sceptycznie podchodziłam do możliwości dostania ich w sklepie, ale w końcu mieszkam w stolicy, więc sprawa nie była beznadziejna. Moja euforia

W kuchni wieczorem
Królik w sosie musztardowym 158

walory dietetyczne. Nie oszukujmy się, to kuchnia francuska, którą uwielbiam za wszechobecne masło, śmietanę i sól. Jedna tuszka starczy na obiad dla 4 osób. Jako dodatek można podać gotowane warzywa lub zjeść danie z pieczywem.Składniki:1 podzielona tuszka z królika1 czerwona cebula175 ml białego wytrawnego wina0,5l bulionu drobiowego1 łyżeczka rozmarynu200g śmietany 18%4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycyłyżka

W kuchni wieczorem