malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki i miksować/blendować do momentu uzyskania gładkiej, bez grudkowej konsystencji :) W razie potrzeby dodać więcej oleju bądź wody. Zajadać z pieczywem, warzywami bądź po prostu łyżeczką z pojemniczka
Zdrowie na języku :PCzarnuszka kiedyś i dziś wykorzystywana jest głównie do wypieków pieczywa, świetnie współgra z warzywami, a także można stosować ją do potraw mięsnych jako odpowiednik pieprzu - używany zazwyczaj przez osoby z problemami żołądkowymi. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona działaniem leczniczym tej rośliny, między innymi pomaga w leczeniu trądziku i zapalenia skóry, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, wskazana dla alergików i asmatyków
Zdrowie na języku :Prazy lepszy! Pizza po upieczeniu odznacza się chrupiącym ciastem i niezwykłym aromatem, dzięki dużej ilości przypraw (jak to u mnie zazwyczaj bywa :D). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka, tak więc nawet na diecie można sobie pozwolić na kawałek, tylko bez sera! (no może troszkę :D). Składniki - ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej
Zdrowie na języku :PZdecydowanie za rzadko jadam makarony :( Pełnoziarnisty, razowy, z semoliny dostarcza węglowodanów złożonych, dzięki czemu szybciej i na dłużej stajemy się syci :) W połączeniu z warzywami i chudym mięsem stanowi pełnowartościowy pomysł na szybki obiad :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu pełnoziarnistego 100 g piersi z kurczaka 1/2 małego dojrzałego awokado 50 g świeżych liści szpinaku 1 mała cebulka
Zdrowie na języku :Poctu , szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne), łyżeczka ziaren pieprzu , 3 duże ząbki czosnku , 3 większe liście laurowe , 3 średnie cebule , 3 średnie pietruszki , 4 średnie marchewki , 1 łyżka soli . Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez
Codzienna kuchnia niecodziennaniewiele wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie z dużą pieczarką portobello w roli głównej
W mojej holenderskiej kuchnibardzo ciekawe połączenie smaków, które początkowo może odrobinę zaskakiwać. Jednak na pozór słodki ananas idealnie komponuję się z soczystymi kawałkami mięsa, a w połączeniu z resztą popularnych, sałatkowych warzyw tworzy niezwykle smaczną sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Sałatka z Kurczakiem i Ananasem - Składniki: 2 podwójne, nieduże piersi z kurczaka przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra
Słodka Stronadwóch stron.Do smażenia dodać pokrojoną z piórka cebulę i pieczarki. (Zawsze mam w zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :)Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością, aż wszystko będzie miękkie. Dusimy do miękkości :)Takie mięsko może być podawane z ziemniakami, ryżem, kaszą i z każdą ulubioną
Lawendowe NieboPomysł na szybki obiad, dla wprawionych do wykonania w kilka minut... O ile obiad może być bez mięska :)Proporcje trzeba samemu dopasować do liczby konsumentów;)
Lawendowe Niebopietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażam na oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki czosnku.Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa mielę w maszynce do mięsa.Do masy dodaję jajko oraz otręby, doprawiam przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie ,mieszam na jednolitą masę dolewając odrobinę zimnej wody aby masa
Magiczna kuchnia Dariimniej a następnie w miarę potrzeby dorabiać.Olej rozgrzewam w garnku o grubym dnie i kolejno smażę zatopione w cieście składniki. Aby olej jak najdłużej był "czysty" najpierw smażę warzywa a na końcu krewetki. Kawałki wrzucam po kilka sztuk tak aby się ze sobą nie stykały. Smażę około 3 minut. Następnie wyciągam na kratkę aby nadmiar tłuszczu spłynął, a następnie
Magiczna kuchnia DariiJaka była Twoja największa wpadka kulinarna?3. Najdziwniejsza potrawa jakiej próbowałaś/próbowałeś? 4. Które programy kulinarne lubisz oglądać?5. Czego najbardziej nie lubisz robić w kuchni?6. Warzywa surowe czy gotowane?7. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie kuchni?8. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?9. Czego najbardziej obawiasz się przygotowując potrawy?10. Czy pieczesz domowy chleb?11. Supermarket
Magiczna kuchnia Dariijogurtu naturalnego Przygotowanie:Wywar zagotowuję.Botwinkę dokładnie myję, łodyżki z liśćmi drobno sieka a buraczki kroję w małą kostkę. Ziemniaki szoruję i również kroje w drobną kostkę. Warzywa dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję około 25 minut pod przykryciem.Po tym czasie haruje jogurt odrobiną gorącej zupy, a następnie dodaję do garnka i dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia. Ogórka
Magiczna kuchnia Dariikostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze kolejne 15 minut. W czasie kiedy warzywa się duszą kroję paneer w prostokąty i podsmażam na łyżce oliwy aby zarumienił się z każdej strony.Do duszących się warzy dodaje pokrojone liście jarmużu. Podduszam jeszcze 3 minuty, zalewam pozostałym
Magiczna kuchnia Dariipowodu robi furorę na całym świecie.Nie przegap jarmużu,wykorzystaj jego niezwykłe walory zdrowotne.Entuzjaści zdrowego odżywiania jednym tchem wyliczają jego zalety,więcej przeczytasz tutaj .To typowe zimowe warzywo i właśnie teraz najlepiej po nie sięgnąć. Po pierwszych przymrozkach jest najsmaczniejszy,traci wówczas charakterystyczną goryczkę.Jeśli Twoje pierwsze spotkanie z jarmużem nie należało do udanych,warto dać mu drugą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!