warzywa - 14856 przepisów (strona:542/991)

Śniadanie na trawie 140

śniadania w ogrodzie. Tak na prawdę nie ważne co przygotujemy, nie musi to być nic specjalnego. Na świeżym powietrzu w miłej atmosferze wszystko wspaniale smakuje. Nie potrzebujemy wiele, świeże warzywa, owoce, twarożek, pieczywo w zupełności wystarczą. Chciałam jeszcze podziękować sabi za pomoc, a w szczególności za zdjęcia

noteskulinarnyfiga
9 Małopolski Festiwal Smaku w Nowym Sączu 123

koziego. www.sery-kozie.pl Na koniec jeszcze kilka słów o pysznych i zdrowych sokach Maurera. Jak wiemy Sądeczyzna słynie z wyśmienitych jabłek. Tłocznia Maurera jest producentem soków ze świeżych owoców i warzyw. 100% tłoczone, nie z koncentratu. Sok pozyskiwany jest ze świeżych, dojrzałych owoców tłoczonych na zimno.Tradycyjna prasa wyciska z nich wartościowe składniki oraz witaminy. Prosta technologia pasteryzacji pozwala zachować charakterystyczną barwę

noteskulinarnyfiga
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 141

drobno posiekane ząbki czosnku i część ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę. Z mięty odrywamy listki odkładamy na bok, resztę siekamy i dodajemy do warzyw. Doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego. Mieszamy Marchewki: Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wkładamy do niego obrane i pokrojone wzdłuż na pół marchewki, które podlewamy odrobiną wody, dodajemy 10-20 g masła , pokrojonego

noteskulinarnyfiga
południowoafrykańska Chakalaka 205

mieszamy. Różnokolorowe papryki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Mieszamy i wszystko razem gotujemy przez 2 minuty.Następnie marchewkę należy zetrzeć na tarce (duże oczka). Dodajemy ją do warzyw i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Pokrojone pomidory oraz sos pomidorowy łączymy z warzywami.Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy czerwoną

noteskulinarnyfiga
Smaczne zakończenie wakacji 133

Pogoda poprawia się z dnia na dzień dlatego może jeszcze warto zorganizować coś na najbliższe ciepłe dni. Mam dla Was kilka propozycji kulinarnych na zakończenie wakacji m.in. szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej  marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym

noteskulinarnyfiga
Rozgrzewający krem z marchewki i pietruszki z mleczkiem kokosowym 107

śmietanki kremówki 30%    Marchewki i pietruszki  kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę i  jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - kolorowa sałatka - samo zdrowie 422

rukoli układamy na talerzach. Na rukolę wykładamy serek wiejski. Pomidory obieramy i kroimy na ćwiartki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czerwoną paprykę kroimy na drobne kawałeczki. Warzywa dowolnie układamy na talerzu. Na wierzch dajemy po łyżce jogurtu. Całość posypujemy sola i pieprzem kolorowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczowa wariacja - potrawka z patisona w grahamce 163

papryczka czerwona pepperoni 2 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 laska kiełbasy wędzonej (około 250 g) 2 łyżeczki koncentratu sól pieprz olej papryka słodka 4 bułki grahamki  PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, cebule i patisony obieramy, wszystkie warzywka razem z kiełbasą kroimy w słupki, jedynie papryczkę pepperoni drobniutko. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podpiekamy, następnie dodajemy pokrojone patisony

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - babeczki bananowe 199

Czasem wracam do sprawdzonych przepisów ale jeszcze większą frajdę sprawia mi wymyślanie nowych smaków babeczek. Same babeczki są tak wdzięczne, że przyjmują wszystko: owoce, bakalie, płatki, czekoladę, a nawet warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mają one jeszcze jedną wielką zaletę, ciężko jest je zepsuć, właściwie zawsze wychodzą i są pyszne!! Babeczki bananowe robię, gdy zostają mi w nadmiarze banany

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - sałatka na imprezę 527

kroimy na paseczki. Udko z kurczaka obieramy od kości i ściągamy skórę, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy w dowolny sposób kawałki kurczaka i paski papryk. Naokoło warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Koperek i zieloną cebulkę drobno siekamy i posypujemy nim sałatkę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na 15 minut przed podaniem spryskujemy całość delikatnie oliwą z oliwek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka makaronowa z cukinią i fasolą 237

Dodajemy cebulę i cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i curry.  Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut o d czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z pieczarkami i boczniakami 177

Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - zielona sałatka z grillowanym kurczakiem 207

pieprz kolorowy do smaku zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy, a następnie posypujemy imbirem, pieprzem i szczyptą soli. Przyprawiona pierś z kurczaka grillujemy na złoty kolor. W tym czasie myjemy warzywa, sałatę szarpiemy, paprykę kroimy w duże kawałki, zieloną cebulkę siekamy. Na talerz nakładamy sałatę, następnie paprykę,  grillowanego kurczaka którego kroimy w paski. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-kapuściany 188

stałe wkomponował się w moje menu :)  Krem pomidorowo-kapuściany  SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona  150 g kapusty białej  puszka pomidorów krojonych  750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki  natka pietruszki  pieprz  sól  papryka słodka - pół łyżeczki  bazylia - szczypta  oliwa  grillowana pierś z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaronowe szaleństwo z warzywami 153

Często pozostaje Wam makaron z dnia poprzedniego? U mnie został po spaghetti i postanowiłam podpiec go z  dodatkami. Wyszło pyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona  1 papryka żółta  100 g cukinii  1/2 cebuli białej  2 cieniutkie paróweczki drobiowe  1 ząbek czosnku  makaron około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki