łuski. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy dolać odrobinę soku z pomarańczy. Rybę przyprawiamy z zewnątrz i od wewnątrz, nadziewamy plastrem pomarańczy i warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź
Powiedz dietom niepotrzebnego w okresie wzrostu. Uwierzcie, że będziecie zaskoczeni tą niekonwencjonalną mieszanką. Polecam pić świeży i schłodzony;) Seler naciowy (o czym juz zresztą wspominałam) jest sprzymierzeńcem odchudzających się, ponieważ jest warzywem ultraniskokalorycznym (1 sztuka 400 g zawiera jedynie 52 kcal), natomiast ananas poprawia stan naszej cery i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Składniki (2 porcje): ok. 150 g świeżego ananasa
Powiedz dietom nienajlepiej kukurydzianej, ale ja z braku użyłam zwykłej) 3 łyżki jogurtu greckiego sok z połowy cytryny szczypta papryki ostrej łyżeczka-dwie kurkumy dla nadania barwy 1 szklanka wywaru z warzyw olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki. Następnie wrzucamy wszystko do jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy
Powiedz dietom niełyżki otrębów 2 łyżki siemienia lnianego szczypta soli przecier pomidorowy - może być dobrej jakości keczup, kwestia gustu przyprawa do pizzy (ewentualnie osobno bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek, suszone warzywa) Dodatki. U mnie: pieczarki ok.300 g - podduszamy do całkowitego odparowania wody mozzarella kula 125g - można też użyć odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza 1 cebula papryka, garść rukoli Cukinie ścieramy na grubych
Powiedz dietom niebyłoby, gdybym nie podała Wam przy okazji przepisu na wykonaną na bazie tego owocu klasykę gatunku - guacamole. Tę pyszną pastę możecie jeść na kanapkach, grzankach czy z kawałkami świeżych warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku owoc ściemnieje. Składniki: 2 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1/2 cytryny 6 pomidorków koktajlowych 1 papryczka chili 1/2 cebuli drobno
Powiedz dietom niekostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli
Stare Garykroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comAqua fresca to orzeźwiający, meksykański napój przygotowywany z owoców lub warzyw, który bez problemu można zrobić samemu w domu. Nieodłącznym składnikiem jest oczywiście sok z limonki. Przygotowanie to tylko kilka minut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające. Składniki: na 2 porcje 0,5 kg ogórków gruntowych 1 limonka 0,5 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki cukru na 1/4 szklanki wody
Luźna Kuchniaobieramy ze skórki, filetujemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, dodajemy miód oraz szczyptę cynamonu do warzyw dodajemy kurczaka, podsmażamy jeszcze około 20 minut po czym dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub makaronem typu tagliatelle posypane startym parmezanem oraz oregano SMACZNEGO! P.S Makaron możecie zastąpić
Luźna Kuchniamakaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniamoździerzu lub drobniutko siekamy, a awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:) Przygotowanie: Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik
Luźna KuchniaDzień dobry, Ostatnio z Mężem bardzo polubiliśmy jarmuż. Jest to nasze odkrycie jesienno-zimowego sezonu i dopiero zaprzyjaźniamy się z tym warzywem. Jego lekko kapuściany smak odpowiada nam zarówno na surowo (np. w sałatce do libańskiego flatbreada z hummusem ), jak i w daniach na ciepło. I jeszcze te jego mocno karbowane ciemnozielone liście - czy nie są przepiękne? W weekend
Chilli Czosnek i Oliwaoleju lnianego. Są one bardzo zdrowe a razem bardzo smaczne. Można używać je nie tylko do sałatek i surówek ale również do warzyw, ziemniaków, kasz, mięs, ryb czy serów. Olej lniany jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6 (67%), które jako składniki diety regulują poziom
Marta Gotujeteż mamom, które chciałyby wykarmić drużynę koszykówki swojego syna ;) Sam pomysł na potrawę jest całkiem ciekawy i godny zapamiętania. Coś podobnego możemy przygotować wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą. Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam
W kuchni wieczoremkeczupem. Postępuje tak samo z resztą składników. W zdrowszej wersji rezygnuję z majonezu, kotlety smażę bez dodatku oliwy z oliwek i używam bułki razowej. Dorzucam tylko jeszcze więcej warzyw i ograniczam smażoną cebulkę. Mniejsze zło a równie pyszne! Podwójny kotlet, poczwórny
Mango Papaja