robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które zmienią jego charakter. Pasztet, który przygotowałam jest bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego
W kuchni wieczoremmamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest tu trochę niedostępnych, nieznanych nam składników. Osobiście nie mam takiego wrażenia, choć nie znam książki
W kuchni wieczoremCzy u Was też dziś w nocy spadł pierwszy śnieg? Zdecydowanie wolą mroźniejszą pogodę, śnieg i słońce, niż tę pluchę, która króluje za oknami. No, ale
W kuchni wieczoremprzekąski, choć Chicken Tikka Masala w towarzystwie czekoladowych sufletów może być ryzykownym pomysłem :) Zawsze jednak można zadbać o przekąski bardziej sprzyjające filmowym maratonom, czyli popcorn, warzywne frytki czy świeże warzywa z hummusem. To też fajny pomysł dla introwertycznej części obżartuchów, którzy w Sylwestrową noc wolą zaszyć się w domu niż bawić się na przyjęciach ;)1. Czekolada (2000)Jednym zdaniemCzasem wystarczy
W kuchni wieczoremDziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się wybornie! Już dla samego zapachu, który powstaje, gdy smażymy ją na maśle, warto wypróbować przepis. Do tego świeży tymianek, łyżka miodu. Słodycz marchewki świetnie komponuje się z francuskim ciastem. Widziałam też w wczoraj
W kuchni wieczoremjednolity,ciemnoczerwony miąższ.Im ciemniejszy,tym bogatszy w prozdrowtne anocyjany.Marmurkowa struktura wpływa niekorzytnie na jakość buraka i świadczy o nadmiarze celulozy.Najsmaczniejsze są buraki o średnicy około 10 cm.Jak wszystkie warzywa korzeniowe im są większe,tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane nawozami chemicznymi.Dlatego najlepiej wybierać buraki z upraw ekologicznych,gdyż buraki tak jak marchew z upraw konwencjonalnych łatwo kumulują azotyny.Napój z kiszonych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs lub ryb. Moja dzisiejsza propozycja jest prosta - za podstawę posłużył brązowy ryż a dodatki są takie jakie miałam
Smaczna Pyzaodrobinę oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając,przez ok. 1/2 minuty. Dodajemy mięso i smażymy. W tym czasie gotujemy makaron. Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy 3 minuty. Dolewamy sos, mieszamy i po 3 minutach nasz kurczak jest gotowy. Odcedzamy makaron. Na makaronie układamy kurczaka i danie gotowe.Smakuje
Maminek kulinarnyktóre powtarzam tutaj niczym mantrę, ale to sama prawda. Często można się spotkać z poglądem, że osoby propagujące zdrowy styl odżywiania obierają sobie największą przyjemność z jedzenia. Owsianka, tyle warzyw, tak mało tłuszczu... przecież to wcale nie ma smaku, po co się tak katować? Wszystko to jest świadomym wyborem. Jeśli wiesz, że coś Ci nie służy- unikasz tego, ta naturalna
peanutbuttermonsterliść laurowy, sól, pieprzpół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta 2 jajka bułka tartaolejSposób przyrządzenia:Podsmażyć mięso na oleju i kolejno dodawać warzywa, wątróbkę, przyprawy. Smażyć przez chwilę, zalać wodą tak aby przykryć zawartość garnka. Dusić bez przykrycia przez 45 min, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać kasze
pieprzny smaczekCałe danie zostało przygotowane bez użycia soli.Tymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak.Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki2 porcje:4 polędwiczki z kurczaka,1/2 cytryny
Moniki Smakołykizgubić trochę kilogramów (nawet więcej niż trochę Ale nie chcąc rezygnować przy tym z pysznych smaków, w pierwszej fazie odchudzania (tzw. detoks) postawiłam m.in. na koktajle odchudzające z owoców, warzyw i ich mixów! Takie koktajle są małokaloryczne, smaczne i kolorowe. A najważniejsze ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, szczególnie, że mam rewelacyjny blender do przygotowania 1 porcji koktajlu. Ten blender
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy tak aby była sypka.Cukinię kroimy na plastrya później na połówki, posypujemy solą. Gdy warzywo puści wodę należy ją odcisnąć.Jajka łączymy z jogurtem i przyprawami oraz kaszą jaglaną. Masę nakładamy na spód. Układamy cukinię. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut w 180 stopniach
CzarnawisienkaŁosoś grillowannyDorszSolaPosiłek IVZostaliśmy z eM. sami, nasi towarzysze powrócili najedzeni do Warszawy. I żeby tradycji stało się zadość, nowa knajpa. U Kojota - jejku jak tam było smacznie! Morszczuk z warzywami z wody i frytkami i Sola na szpinaku w tym samym zestawie. Nie no, nic dodawać chyba nie muszę, poza faktem, iż zamawia się przy barze i chwilę trzeba
Słodkie Przyjemnościrazu pojawia się lepszy humor. Spróbujcie :) Dziś przepis na szybką przekąskę, Sałatka w 5 minut. "Składniki2 małe pomidoryzielona sałata 2 ogórki kiszonepestki dyniziarna słonecznikasuszone wiśniebazyliasok z cytrynySposób przygotowania:Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką.Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki i wszystko mieszamy.Całość posypujemy ziarnami słonecznika, pestkami z dyni
Słodkie Przyjemności