warzywa - 14856 przepisów (strona:556/991)

Włoski makaron z jagodami 176

wiem jak Wy, ale ja z utęsknieniem wyczekuje wiosny i ciepła. Wczoraj wybrałam się na pobliski targ w poszukiwaniu świeżych owoców i warzyw. Nie dojrzałam jeszcze nowalijek niestety, ale czekam z wielką niecierpliwością na moment kiedy się pojawią. Ostatnio mam tak wielką ochotę na letnie owoce, że wyjęłam zamrożone latem jagódy i zjadłam je razem ze świeżym włoskim makaronem sprzedawanym

Słodkie Przyjemności
Sałatka na grilla 366

oliwek około 1/4 szklanki sok z połówki cytryny łyżeczka musztardy ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki bazylii sól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki-półksiężyce. Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy

Słodkie Przyjemności
Wytrawny chlebek ze szparagami 161

olej i dalej mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie dekorować nasz chlebek.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 236

rosyjskiejłyżka jogurtu naturalnegołyżeczka proszku do pieczenia3 duże szparagi100 g sera cheddarSposób przygotowania:Szparagi myjemy, obieramy a następnie wrzucamy do wrzącej wody na około 3-4 minuty. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.Do miski wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników

Słodkie Przyjemności
Słodki deser ze szparagami! 126

wiem czy kogoś zaskoczę, ale dziś zaproponuję Wam deser w którym wykorzystałam... szparagi. Wiem, że może to być z mojej strony dziwne posunięcie, ale przecież połączenie słodyczy z warzywami to żadna nowość. A muszę Wam powiedzieć, że każdy z domowników chciał dokładkę. I jak tu się im dziwić? Spróbujcie!"Składniki na 3 porcje:1/2 pomarańczy15 truskawek6 główek z zielonych szparagówjogurt

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto z wiśniami 208

Uwielbiam sezon letni. W te ciepłe, słoneczne miesiące jem 2,3 a może nawet 4 razy więcej owoców i warzyw niż zwykle. Choć przyznam szczerze, że czasem zwykła miseczka z wiśniami nie wystarcza, wtedy z przyjemnością wędruje do kuchni i szykuję coś pysznego. Dziś na przykład zaprezentuję Wam bardzo soczyste, czekoladowe ciasto, które przygotowałam na Spotkanie Warszawskich Blogerów Kulinarnych, organizowanych

Słodkie Przyjemności
Sałatka lunch'owa 391

mielonego pieprzuNa dresing oliwa orzechowa sok z połówki cytryny łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy. Pestki z dyni

Słodkie Przyjemności
Wytrawne babeczki z kremem twarogowym 1340

przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką ( u mnie okrągła, można użyć również gwiazdkowej) i wypełniamy za jej pomocą babeczki.Pomidory kroimy na 8 kawałów. Paprykę na cienkie paseczki. Warzywa układamy na wierzchu babeczek. Dekorujemy listkami bazylii.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Domowy sok jabłkowo-marchwiowy 187

jest naprawdę fajnie i bezstresowo. Ale wydaję mi się, że przysłużyła się temu również moja dieta. Rzadko zdarza się jeść mi fast food'y, jem naprawdę sporo owoców i warzyw, pijam fajne ziołowe herbatki i domowe koktajle i soki. Tak sobie pomyślałam, że może i Was przekonam do zdrowego trybu życia? Nie, nie będę nikogo do niczego zmuszać - sama musiałam

Słodkie Przyjemności
Makaron Boloński 165

polaną oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek z ziołami nadając tym samym oliwie dodatkowy aromat – przed wrzuceniem mięsa zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut w razie potrzeby dolewając bulionu.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy

Słodkie Przyjemności
Gulasz z szynki wieprzowej 171

naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej.  Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest

Słodkie Przyjemności
Sałatka z fetą i grzankami 240

żołądka. Same plusy!Składniki:2 pomidorysałata lodowa czerwona cebulazielony ogórek2 małe kiszone ogórki połowa serka fetaświeża bazyliaczerwona paprykapieprz kolorowysól lawendowagarść prażonych pestek słonecznika3 kromki świeżego pieczywaSposób przygotowania:Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ).Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Ogórki obieramy i kroimy również na małe kwadraty

Słodkie Przyjemności
Kurczak z ziołami i grillowaną nektarynką 200

Domowy, letni obiad. Lekki, prosty i szybki.  Z dodatkiem grillowanych owoców i sezonowych warzyw. Czego chcieć więcej w letnie popołudnie? Mi tyle wystarczy, no może przydałaby się jeszcze do takiego obiadu mrożona herbata. Co Wy na to? Odpowiedni smak, mięso zyskuje dzięki dodaniu świeżych ziół, a słodycz i soczystość nadają grillowane nektarynki. Kto z Was ma ochotę na taki

Słodkie Przyjemności
Ciasto dyniowe z żurawiną 157

Lubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto

Słodkie Przyjemności
Żurawinowo-pomarańczowe ciasto z orzechami 222

Korzystacie z uroków jesieni? Długie spacery, piękne widoki i przepyszne potrawy z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Moim ulubionym dodatkiem na który czekam cały rok jest świeża żurawina. Dość kwaśna, krwisto czerwona i soczysta, idealnie nadaje się nie tylko do mięs czy kanapek, ale również, nie przetworzona, może zostać dodana do wypieków. Moja mama, z niecierpliwością czeka na każde ciasto

Słodkie Przyjemności