warzywa - 14856 przepisów (strona:324/991)

Młoda kapusta z bułką tartą 229

Niema zapewne osoby, która by nie jadła kapusty przyrządzonej w ten prosty sposób, bynajmniej dla mnie wszelakie warzywa polane bułka tartą to jest to co ubóstwiam jako dodatek do obiadu, czy to marchewka, czy kalarepka czy nawet kapustka, zawsze się zachwycam tą prostotą, tym smakiem... Składniki główka młodej kapusty (równie dobrze, szczególnie zimą może być pekińska) odrobina masła bułka tarta

Kuchenne aromaty
Pomidory smażone 128

następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać listkami tymianku. Podawać jako dodatek do mięs lub innych warzyw.   zastawa

królestwo garów
Grillowana pierś indyka z ratatouille 152

bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 10 minut na średnim ogniu. Jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mają być al dente. Ratatouille podajemy z grillowaną piersią indyka, pokrojoną w plastry. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki

Mango Papaja
Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 151

Lubicie szparagi? Ja uwielbiam i każdego roku wyczekuję, aż pojawią się w sklepie czy na ryneczku. To warzywo wszechstronne - wspaniale smakuje w zupach, z makaronam, solo (z parowaru po prostu uwielbiam) czy z sosami takimi jak holenderski czy bernaise. I może przy tych sosach zostańmy.  Do przygotowania potrzebujemy: - pęczek szparagów - 1 łyżeczkę tahin y - 1 łyżkę jogurtu (u mnie

Szybko Tanio Smacznie
Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki 180

Spring rolls, to sajgonki, ruloniki z surowego papieru ryżowego napełnione świeżymi warzywami z dodatkiem, ryb, owocami morza czy kurczaka. Tak naprawdę co się w nich znajdzie zależy od waszej kreatywności i smaku. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste i szybkie, mimo że wszystko wygląda skomplikowanie to nie zajmie wam wiele czasu. A przekąska jest pyszna z ulubionym sosem smakuje

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Muffinki marchewkowe z serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi 217

zwieńczenie Festiwalu Tygodnia Marchewki proponujemy słodkie smakołyki z udziałem tego fantastycznego warzywa. Pyszne, mokre w środku muffinki, wypełnione marchewką, ananasem, orzechami włoskimi i mnóstwem aromatycznych przypraw. Wykończone serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Wyglądają i smakują po prostu świetnie. :) Oryginalny przepis znajdziecie na   tej stronie. :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 babeczek Czas przygotowania 10 minut

Kolizje Smaków
Sok z marchewki 162

czasu na pożywne i zdrowe śniadanie. A śniadanie, jak wiadomo daje nam energie na cały dzień. W takiej sytuacji naszą propozycją jest wypicie chociaż szklanki świeżo wyciśniętego soku z warzyw, czy owoców. Świetnie nadaje się do tego sok z marchewki. Jeśli jesteście szczęśliwym posiadaczem sokowirówki  szczerze polecamy! Z około 7,8 marchewek wychodzi litr pysznego soku, którym możecie poczęstować

Kolizje Smaków
Ogórkowa z ryżem 228

smaku Przygotowanie: Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz obrane kiszone ogórki, wcześniej pokrojone w kostkę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gotujemy ryż. Ugotowany przekładamy do zupy, mieszamy, doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Wołowe zrazy w potrawce na winie 206

musztardą, ogórkiem konserwowym i białą cebulą. Jednak wariacja całości polega na tym, że nie podałam ich w klasycznym wszystkim znanym sosie. Wybrałam do podania potrawkę, przygotowaną z mieszanki warzyw węgierskich podlaną wyśmienitym winem porto ... Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację.  Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie  SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 178

własnego smaku,  zasmażka też jest wedle uznania, jesli ktoś woli bardziej płynną wersję ten etap pomija. Marchew i groszek wsypujemy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom warzyw.  Jeśli były mrożone czas gotowania się wydłuży. Dodajemy łyżkę masła. Dodajemy przyprawy.  Dusimy na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut. Kosztujemy i doprawiamy.  Jak marchew będzie już miękka

IzaGotuje
Surówka z Ogórka i Cebuli - Dietetyczna Mizeria 205

Śniadania lub Kolacji. Składniki: Ogórek zielony 200g = 26 kcal Cebula czerwona 1/2 szt = 50g = 15 kcal Jogurt naturalny 0% 2-3 łyżki stołowe Sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, czosnek Warzywa kroimy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Otrzymujemy 250g surówki i 50 kcal. Gotowe! Smacznego

IzaGotuje
Śniadanie lub Kolacja 300 kcal - wersja VI 279

Kolejny posiłek na ciepło to   Leniwa Frittata. Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety 1200 kcal.   Dobierając warzywa proszę się kierować swoim smakiem  i zawartością lodówki.   Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj,   korzystajcie z niego a nuda i monotonia wam nie grozi,  pamiętajmy tylko o  kaloryczności

IzaGotuje
Sałatka z pomidorów i ogórków 1160

witaminę C. Zaledwie 1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków nie należy łączyć nie tylko z pomidorami ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką pietruszki... Jednak jest sposób na ogórka z pomidorem – należy dodać śmietanę lub ocet, pod wpływem których askorbinaza traci swoje właściwości i witamina C jest bezpieczna

królestwo garów
Szparagi pod beszamelem 110

muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Sos beszamelowy to sos podstawowy przygotowany z białej zasmażki z masła i mąki (w równych ilościach wagowych) oraz mleka. Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej

królestwo garów
Szparagi z sosem holenderskim 131

Choron - koncentrat pomidorowy,  sos bearneński (berneński) – wino i estragon,  sos maltański – sok pomarańczowy  sos musztardowy – musztarda  sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można

królestwo garów