Już pojawiła się młoda kapusta :) Jedno z moich ulubionych warzyw :)Składniki:1 mała główka młodej kapusty1 mała cebulka1 pęczek koperkusól, pieprzsok z cytryny do smaku1-2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka cukruSposób przygotowania:1. Kapustę oczyścić z liści wierzchnich, poszatkować. Delikatnie nasolić i odstawić na 10 minut.2. W międzyczasie posiekać cebulkę i opłukany koperek. Dodać do kapusty. Wymieszać czystą dłonią
Kuchnia domowa AniTe placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa Animarchewki z groszkiem - używam mrożonkiodrobina wodysólcukier1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Marchewkę z groszkiem przekładamy do rondelka, dodajemy troszkę wody i dusimy pod przykryciem. Jeśli woda wyparuje, to dolewamy.2. Kiedy warzywa są już miękkie (osobiście lubię jak marchewka jest bardzo mięciutka), dodajemy sól i odrobinę cukru do smaku.3. Na koniec dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podajemy do obiadu.Smacznego
Kuchnia domowa Anisamym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować.4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć je ze sobą. Dodać fasolę z warzywami, pokrojoną w kostkę i obsmażoną na patelni cebulę i boczek. Dodać majeranku i kminku w ziarenkach. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku wedle uznania.Smacznego
Kuchnia domowa Aniszpinaku6 ząbków czosnku1 puszka krojonych pomidorów2 spore cebule - drobno posiekana1 i 1/2 szklanki ryżu1i 1/2 szklanki bulionugotowa mieszanka ziół do do faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia)300 g mielonej wieprzowinygarść pietruszki2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusos1 puszki pomidorówłyżeczka płatków chili1 szklanka bulionusól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowanieSzpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka
Stare GaryDziś zapraszam Was na najcudowniejszą zupę dyniową na świecie! Idealnie kremowa i aksamitna , z garścią chrupiących grzanek, wspaniała na jesienne chłody. Dynia... To niesamowite jak z tak zwyczajnego warzywa powstaje tak niezwyczajna zupa... Chyba nigdy nie przestanę się nią zachwycać... Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI:1 kg dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki)4 szklanki wodysok
Słodko-Słony Świat IlonyJeśli nie macie pomysłu na obiad to mam dla Was rozwiązanie:) Zupa meksykańska! Gęsta, treściwa, pożywna i bardzo rozgrzewająca. Można ją podać na bardzo ostro z
Słodko-Słony Świat Ilonysercu - że ciasto jest po prostu GENIALNE, PYSZNE i NIE CZUĆ W NIM ANI GRAMA SZPINAKU! Coś niesamowitego, ale ciasto kompletnie nie nasiąka smakiem tego niepozornego, znienawidzonego przez tłumy warzywa, zyskuje dzięki niemu zaś niesamowitą wilgotność i przepiękny, intensywnie zielony kolor! Nie dodałam do ciasta ani grama sztucznego barwinka, to naturalny kolor, uzyskany ze szpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie
Słodko-Słony Świat IlonyFaszerowana papryka jest jednym z ulubionych przysmaków mojej rodzinki!Faszerowana mięsem … ryżem i dodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach.Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia!Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI:- czerwona papryka – 2 szt- ugotowany ryż – 1 szkl- poszatkowana kapusta
Ostra na Słodkokwiaty.Gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając. Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy gorący bulion. Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku. Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany. Wszystko
Ostra na Słodkoskładniki suche z mokrymi. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Salami kroimy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa, ser i salami dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy maxymalnie!( pamiętajmy , że jakośc gofrów w dużym stopniu zależy od jakości gofrownicy! ). Ciasto wylewamy porcjami i smażymy
Ostra na Słodkoręką najprostsze składniki! Jak wiecie jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju naleśników i placuszków , więc kombinuję z nimi ile tylko się da! Dziś padło na wersję wegetariańską! Faszerowane soczewicą i warzywami są fantastycznym i niezwykle smacznym pomysłem na obiad.Chrupiące i mega sycące!Polecam! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka – 1 szklanka- mleko – 200 ml- woda gazowana – 100 ml- jajko
Ostra na SłodkoTahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i
Ostra na Słodkokostkę.Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również.Czosnek kroimy w plasterki.Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.Doprawiamy szczyptą papryki i chili , wlewamy wino i redukujemy na wolnym
Ostra na Słodkoszpinakowe … czekoladowe itd itd – żadne nie mają dla mnie tajemnic!Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort / zapiekankę zrobiony właśnie z naleśników z dodatkiem sezonowych warzyw!Pysznie … szybko .. i tanio! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI: – mąka – 1 szklanka – mleko – 200 ml – woda gaz. – 50 ml – jajko – 1 szt – olej
Ostra na Słodko