warzywa - 14856 przepisów (strona:331/991)

Zupa cebulowa 213

warzywnego 100-150g sera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa

Mechanik w kuchni
Kasza pęczak z warzywami, fetą, ciecierzycą i grillowanym bakłażanem oraz orzechami włoskimi- czyli Lunch Box numer 2 431

czasie bakłażana odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Orzechy i zioła drobno siekamy. Ugotowaną kaszę, ciecierzycę i pokrojone w kostkę warzywa oraz zioła i orzechy mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rozkruszony ser feta i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gotowe

Mango Papaja
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 189

małych oczkach i niech czeka na swoją kolej ;) Gdy woda w garnku się zagotuje, do wywaru ze skrzydełek dodajemy jarzynki i kostki lub sól. Teraz pozostaje czekać, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały smak, a mięso będzie ugotowane. Następnie wyławiamy wszystko, pozostawiając czysty bulion, do którego wrzucamy startą marchewkę i zostawiamy na kilka minut, by zmiękła. Teraz pora na szpinak

Kulinarne zapędy Kokosa
Leczo z mięsem mielonym 241

papryki. Mała uwaga - użyłam mrożonych papryk, choć oczywiście w sezonie będą one świeże. Wtedy użyjemy po jednej z każdego koloru ;) Jeśli ktoś ma ochotę, prócz papryk może dorzucić inne warzywa, jak choćby cukinię. Gdy nasze warzywka miękną, przyprawiamy całość solą, pieprzem, dość sporą ilością oregano, nieco mniejszą tymianku, szczyptą chilli i taką słuszną porcją mielonej słodkiej papryki. Gdy wszystko ładnie

Kulinarne zapędy Kokosa
Jak wykorzystać czerstwy chleb? Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami 170

kostkę, cukinię w półplastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temp. 200 st. W tym czasie chleb kroimy w kostkę, na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw, na wierzchu układamy chleb i posypujemy serem. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą 212

szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy tak długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki

Mango Papaja
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 290

sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki i łyżkę ketchupu. Doprawiamy przyprawami. 4. Wszystko mieszamy na małym ogniu i dusimy

Kitchens Alphabet
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 383

czwartego...a czwartego jestem wdzięczna, że już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję

Restauracyjka Literacka
Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy 311

mają wyglądać. Nadal się rozpadają? Uformuj z tego co wyszło kuleczki i odstaw do lodówki - troszkę stwardnieją. Falafel najlepiej smakuje na ciepło :) Świetnie pasuje do chlebków pita, sałatek, warzyw, hummusu lub samego tahini, czy też chociażby zwykłego chleba ;) Taamiya czyli egipski falafel

Czarnawisienka
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi czyli nowy cykl- Lunch Box 536

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą ostudzoną kaszę, pokrojone  warzywa, posiekane orzechy, rozkruszony ser feta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, na końcu posypujemy posiekaną dymką

Mango Papaja
Brukselka smażona w cieście, mój przebój sezonu ! 198

Brukselka, ta delikatna i smaczna kapustka została wyhodowana 200 lat temu przez belgijskich ogrodników. Chwała im za to ,bo jest warzywem bardzo cennym dla naszego organizmu, chociaż jako jedyna z kapustnych jest kwasotwórcza. Dzisiaj proponuję bardzo smaczny ,pożywny wariant ,gdzie brukselka zastępuje ziemniaki, makaron, kaszę czy kluski. Podajemy jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z ketchupem. Składniki

Kulinarny karnet Christophera
Mielone z cukinii i ziemniaków - placuszki. 216

cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, najlepiej na średniej łezce. Posolić, przełożyć  na sito do obcieknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę, jajka ,mąkę, koperek, przyprawy. Wszystko wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć  i smażyć  na gorącym oleju z obu stron. Doskonale smakują z sosem

Kulinarny karnet Christophera
Małe przyjemności - Przystawki z kabaczkiem. 217

Proponuję dwie , łagodną wegetariańską i ostrzejszą dla reszty świata. Kabaczek z farszem łagodnym - miseczki z malinami. Najbardziej  tutaj pasują końcowe części warzywa. Z obu końców odciąć  po dwie, 2-dwu centymetrowe części. 4 miseczki z kabaczka 200 g sera twarogowego 3 łyżki śmietany 2 łyżka pociętych listków mięty 200 g malin 20 listków mniszka lekarskiego lub rukoli Kabaczka

Kulinarny karnet Christophera
Pora na kąski z pora w kremie musztardowym. 186

Wszystkim wiadomo jakim był cesarz rzymski Neron - był człowiekiem okrutnym. Natomiast mało kto wie ,że był wielbicielem potraw z pora. Właśnie Neron przyczynił się do rozpowszechnienia uprawy tego warzywa. Por ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje  krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu. 4 szt. por 2 pomidory 1 cytryna

Kulinarny karnet Christophera
Pide z mięsem mielonym. 161

przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Teraz robimy nadzienie. Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem. Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować  4 owalne placki. Na placki nałożyć

Kulinarny karnet Christophera