robi podobną? Składniki : * 5-6 różyczek ugotowanego al dente kalafiora * pomidor malinowy * 2 ogórki gruntowe * 2 łyżki majonezu * 2 łyżki jogurtu greckiego * pęczek koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Warzywa pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić. Składniki sałatki wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki
Magiczne Życie MartyBardzo prosta i szybka przystawka. Składniki: 3 marchewki korzeń pietruszki ewentualnie sos Warzywa myjemy, cienko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy. W tym momencie mamy już gotową surówkę. Moje dzieci lubią najbardziej takie proste potrawy. Wielu dorosłych dodaje do tego jeszcze kapkę majonezu lub chrzanu ze słoiczka
prawdziwe jedzenieczerwone papryki * 2 cebule * 2 liście laurowe * 2 ziela angielskie * kilka ziarenek pieprzu czarnego * sól Zalewa : * 4 szklanki wody * szklanka cukru * pół szklanki octu jabłkowego Przygotowanie : Wszystkie warzywa pokroić w cieknie paseczki. Przyprawić, odstawić na godzinę. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować
Magiczne Życie Martypodsmażamy razem z papryką w proszku, cały czas mieszamy. Gdy cebula nabierze ładnego koloru papryki wrzucamy paprykę pokrojoną w paski, oczyszczoną z gniazd nasiennych. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą al dente. Dodajemy następnie kawałki pomidorów obranych ze skóry. Doprawiamy i dusimy, aż powstanie gęsty sos, a paprykę będzie miękka
Moja smaczna kuchniaCzuć jesień w powietrzu, oj czuć. Teraz jest najlepszy czas na przetwory z pomidorów, cukinii czy bakłażana. Właśnie z tych warzyw przygotowałam szybką przekąskę, idealną do podania na ciepło z kieliszkiem dobrego winka. Składniki : * pół bakłażana * pół cukinii * 3 pomidory malinowe * pół opakowania serka Almette z bazylią * 6 plasterków ogonówki wędzonej surowej * ulubione przyprawy * oliwa z oliwek
Magiczne Życie MartyCukinia wyjątkowo w tym roku obrodziła. Pogoda była łaskawa dla naszego ogródka, więc każda wizyta u Rodziców kończyła się powrotem z koleją partią warzyw. A żeby nie było nudno to trochę kombinowałam z przepisami. Pierwsze skojarzenie to cukinia faszerowana lub placuszki z cukinii, jednak te ostatnie nigdy nie wychodziły jak trzeba. Zazwyczaj były mokre i dziwne w smaku
Pasja Smakuczęść rodzinki zbuntowała się na nadmierną ilość zieleniny w chłodniku , musiałam przygotować jej uboższą wersję, tzn.pominęłam koperek i szczypiorek. Dodatkowo zamiast warzyw krojonych w kostkę jak praktykowałam do niedawna starłam je na tarce. Nadały zupie kremowej konsystencji i dodatkowo bardzo fajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek
Smaczne Zdrowesól i pieprz do smaku papryka czerwona słodka w proszku kilka łyżeczek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Ser rozdrabniamy widelcem w misce, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: paprykę dodatkowo oczyszczamy z gniazd nasiennych, zielony ogórek obieramy ze skóry i rzodkiewki, posiekany koperek i czosnek, paprykę słodką w proszku i doprawiamy. Ddodajemy jogurt naturalny i mieszamy i wkładamy
Moja smaczna kuchniapietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy umytą fasolkę pokrojoną na kawałki, bez "ogonków" oraz poszatkowaną białą kapustę, gotujemy do miękkości, dodajemy suszone zioła, doprawiamy
Moja smaczna kuchniaokoło 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy na sałatce ugotowane na miękko jajo. Doprawiamy jedynie solą. Fantastycznie komponują się te wszystkie warzywa w połączeniu z płynnym żółtkiem, które samo w sobie stanowi pyszny dressing dla sałatki. Polecam takie zestawienia i polecam zdrową bryndzę
Mango PapajaPyszna , lekka I pożywna zupa warzywna. Młode warzywa, pozostawiają niezapomniany smak , oddając zupie wszystko co najlesze. Prosta w wykonaniu I przepyszna. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: 3-4 ziemniaki 3-4 marchewki 1 pietruszka seler korzeń mały kalafior mała główka brokuł podudzia kurczaka sól, pieprz, pieprz ziarnka, 2 kostki rosołowe natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy rosół na udkach- doprawiamy solą I pieprzem, dodajemy
Smaki Edytypokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakuchleba (u mnie ze słonecznikiem) 60 gram sera Lazur z błękitną pleśnią Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuła myjemy i kroimy. Cebulkę i czosnek również kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie przez 25-30 minut do miękkości. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Kromki chleba
Mango Papajazdjęć potrawy - bo przepis był już wstawiany na inne strony kulinarne, a tylko na blogu się nie pojawił ( pochodzi sprzed czasów kiedy zaczęłam prowadzić blog).A , że lubimy faszerowane warzywa lubimy to często mam ,, powtórkę z rozrywki ,,. Takie kalarepki w towarzystwie koperku i marchewki to po prostu pycha . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniskładników a robi się je dość szybko. Tak jak Węgrzy używam do tego dania smalcu. Oliwę zostawmy do warzywnego ragout na modłę francuską. Nie dodaję też cukinii czy innych warzyw poza papryką, cebulą i pomidorami bo to już będą według mnie zupełnie inne potrawy. Dobre, smakowite, ale inne. Przeważnie robię leczo z białej papryki, tzw. igołomskiej, która nadaje się
Smaczna Pyza