warzywa - 14856 przepisów (strona:338/991)

Sałatka z kalafiorem 258

robi podobną? Składniki : * 5-6 różyczek ugotowanego al dente kalafiora * pomidor malinowy * 2 ogórki gruntowe * 2 łyżki majonezu * 2 łyżki jogurtu greckiego * pęczek koperku * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Warzywa pokroić w małą kostkę. Koperek posiekać. Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić. Składniki sałatki wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki

Magiczne Życie Marty
Surówka z marchwii i pietruszki 211

Bardzo prosta i szybka przystawka. Składniki: 3 marchewki korzeń pietruszki ewentualnie sos Warzywa myjemy, cienko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy. W tym momencie mamy już gotową surówkę. Moje dzieci lubią najbardziej takie proste potrawy. Wielu dorosłych dodaje do tego jeszcze kapkę majonezu lub chrzanu ze słoiczka

prawdziwe jedzenie
Sałatka z cukinią - przetwory na zimę 514

czerwone papryki * 2 cebule * 2 liście laurowe * 2 ziela angielskie * kilka ziarenek pieprzu czarnego * sól Zalewa : * 4 szklanki wody * szklanka cukru * pół szklanki octu jabłkowego   Przygotowanie : Wszystkie warzywa pokroić w cieknie paseczki. Przyprawić, odstawić na godzinę. Składniki zalewy zagotować. Wymieszać. Sałatkę przełożyć do słoików, uzupełnić zalewą. Pasteryzować

Magiczne Życie Marty
Leczo 138

podsmażamy razem z papryką w proszku, cały czas mieszamy. Gdy cebula nabierze ładnego koloru papryki wrzucamy paprykę pokrojoną w paski, oczyszczoną z gniazd nasiennych. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą al dente. Dodajemy następnie kawałki pomidorów obranych ze skóry. Doprawiamy i dusimy, aż powstanie gęsty sos, a paprykę będzie miękka

Moja smaczna kuchnia
Jesienne wieżyczki z bazyliowym Almette 107

Czuć jesień w powietrzu, oj czuć. Teraz jest najlepszy czas na przetwory z pomidorów, cukinii czy bakłażana. Właśnie z tych warzyw przygotowałam szybką przekąskę, idealną do podania na ciepło z kieliszkiem dobrego winka.  Składniki : * pół bakłażana * pół cukinii  * 3 pomidory malinowe  * pół opakowania serka Almette z bazylią * 6 plasterków ogonówki wędzonej surowej * ulubione przyprawy * oliwa z oliwek

Magiczne Życie Marty
Placuszki z cukinii z tymiankiem 224

Cukinia wyjątkowo w tym roku obrodziła. Pogoda była łaskawa dla naszego ogródka, więc każda wizyta u Rodziców kończyła się powrotem z koleją partią warzyw. A żeby nie było nudno to trochę kombinowałam z przepisami.  Pierwsze skojarzenie to cukinia faszerowana lub placuszki z cukinii, jednak te ostatnie nigdy nie wychodziły jak trzeba. Zazwyczaj były mokre i dziwne w smaku

Pasja Smaku
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA II 175

część rodzinki zbuntowała się na nadmierną ilość zieleniny w chłodniku , musiałam przygotować jej uboższą wersję, tzn.pominęłam koperek i szczypiorek. Dodatkowo zamiast warzyw krojonych w kostkę jak praktykowałam do niedawna starłam je na tarce. Nadały zupie kremowej konsystencji i dodatkowo bardzo fajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek

Smaczne Zdrowe
Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywem 162

sól i pieprz do smaku  papryka czerwona słodka w proszku  kilka łyżeczek jogurtu naturalnego  Przygotowanie:  Ser rozdrabniamy widelcem w misce, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: paprykę dodatkowo oczyszczamy z gniazd nasiennych, zielony ogórek obieramy ze skóry i rzodkiewki, posiekany koperek i czosnek, paprykę słodką w proszku i doprawiamy. Ddodajemy jogurt naturalny i mieszamy i wkładamy

Moja smaczna kuchnia
Zupa z żółtą fasolką szparagową 208

pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy umytą fasolkę pokrojoną na kawałki, bez "ogonków" oraz poszatkowaną białą kapustę, gotujemy do miękkości, dodajemy suszone zioła, doprawiamy

Moja smaczna kuchnia
Sałata batawska z bryndzą i jajem na miękko oraz fasolką szparagową 297

około 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy na sałatce ugotowane na miękko jajo. Doprawiamy jedynie solą. Fantastycznie komponują się te wszystkie warzywa w połączeniu z płynnym żółtkiem, które samo w sobie stanowi pyszny dressing dla sałatki. Polecam takie zestawienia i polecam zdrową bryndzę

Mango Papaja
Zupa warzywna 254

Pyszna , lekka I pożywna zupa warzywna. Młode warzywa, pozostawiają niezapomniany smak , oddając zupie wszystko co najlesze. Prosta w wykonaniu I przepyszna. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: 3-4 ziemniaki 3-4 marchewki 1 pietruszka seler korzeń mały kalafior mała główka brokuł podudzia kurczaka sól, pieprz, pieprz ziarnka, 2 kostki rosołowe natka pietruszki Wykonanie: Gotujemy rosół na udkach- doprawiamy solą I pieprzem, dodajemy

Smaki Edyty
Wieprzowina po chińsku 295

pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką.  Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Zupa krem brokułowa z serem Lazur i grzankami 159

chleba (u mnie ze słonecznikiem) 60 gram sera Lazur z błękitną pleśnią Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuła myjemy i kroimy. Cebulkę i czosnek również kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie przez 25-30 minut do miękkości. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Kromki chleba

Mango Papaja
Kalarepki faszerowane wg Buni 224

zdjęć potrawy - bo przepis był już wstawiany na inne strony kulinarne, a tylko na blogu się nie pojawił ( pochodzi sprzed czasów kiedy zaczęłam prowadzić blog).A , że lubimy faszerowane warzywa lubimy to często mam ,, powtórkę z rozrywki ,,. Takie kalarepki w towarzystwie koperku i marchewki to po prostu pycha . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Papryka. Obiad. Leczo węgierskie według Pyzy 1732

składników a robi się je dość szybko. Tak jak Węgrzy używam do tego dania smalcu. Oliwę zostawmy do warzywnego ragout na modłę francuską. Nie dodaję też cukinii czy innych warzyw poza papryką, cebulą i pomidorami bo to już będą według mnie zupełnie inne potrawy. Dobre, smakowite, ale inne. Przeważnie robię leczo z białej papryki, tzw. igołomskiej, która nadaje się

Smaczna Pyza