Ostatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej kuchni jest skarbnicą witamin. M.in.wzmacnia układ krwionośny, zapobiega anemiom (żelazo i kwas foliowy), ma niski indeks glikemiczny( idealna dla odchudzających się), wzmacnia kości i mięśnie (lizyna). Zawiera taniny, które chronią przed nowotworami, niszczą szkodliwe wolne rodniki
Smaczne Zdrowemoże być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże lub suszone oregano Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy
Smaczne ZdroweSezon szparagowy w pełni. U nas - wielkich wielbicieli tego bardzo zdrowego warzywa bywają one dość często. Dziś jako dodatek do mielonego mięsa z innymi warzywkami, a dodatkowo także jako jarzyna do gotowego dania. Pomysł autorstwa mojej najstarszej Córki, wyszedł z tego meeega smaczny obiadek. Dzięki dodatkowi szparag mięso wyszło super soczyste, pomimo iż było bardzo chude. U nas było
Smaczne Zdrowewięc te ciasteczka bardzo do nas przemawiają... Wam również polecam bo są przepyszne i bardzo zdrowe. Buraki są w nich tak naprawdę niewyczuwalne, a zawsze to kolejna porcja warzyw w naszym menu. Idealne na drugie śniadanko lub na podwieczorek. U nas były pieczone już dwa razy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe
Smaczne Zdrowekształcie jajka. Wydmuszki z jajek wyparzamy, odlewamy wodę i zostawiamy odwrócone do wysuszenia. Gotowaną szynkę kroimy w paseczki i zachowując ostrożność naprzemiennie wkładamy szynkę do wydmuszek wraz z warzywami i pietruszką. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość wydmuszek..Odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyboru do przystrojenia Przygotowanie: Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy podudzia i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (al dente). Jajka standardowo - do osolonej wody i jak się zagotują to wg. kupionego rozmiaru 8-10 min samego gotowania. Otrzymany wywar przecedzamy do pojemnika ze wskaźnikiem pojemności i dodajemy
Mechanik w kuchnipół cebuli kostkę bulionową łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, ząbek czosnku, ziemniaki obieram, kroję w małe kawałki i gotuję w litrze wody z kostką bulionową. Gdy warzywa zmiękną dodaję różyczki brokuła i gotuję jeszcze ok 10 minut. w między czasie mieszam śmietanę z mąką i odrobiną wody. Gdy brokuł jest już miękki sięgam po blender
Mechanik w kuchnizjadamy. Staramy sie by nasze posilki byly zdrowsze i bardziej urozmaicone. Nic w tym dziwnego skoro sama natura daje nam w tym czasie mnostwo swiezych owocow i warzyw. Dzieki nim nawet pogon za wymarzona figura jest latwiejsza ;) Wykorzystujac to co znajduje w sklepach i ja staram sie urozmaicac menu mojej rodziny. Niesamowite jest to jak czasem latwo przyrzadzic cos zupelnie
Przysmaki Karolkipieprz 2 szalotki wykonanie Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, a nastepnie wydrazamy srodki. W malym garnku gotujemy pol woreczka ryzu. Najlepiej ugotowac go w bulionie warzywnym by nabral lagodnego smaku warzyw. Na rozgrzanym oleju podsmazamy poszatkowana szalotke, papryke pokrojona w drobna kosteczke i posiekane drobno pieczarki. Nastepnie dorzucamy do tego ugotowany i odcedzony ryz oraz pokrojone, miaszyste srodki pomidorow. Doprawiamy sola
Przysmaki Karolkiuzyc mozemy wlascwie wszystkiego co mamy w lodowce. Tu puszczamy wodze fantazji i tworzymy wspaniale dania. Bez wzgledu na to czy to bedzie nadzienie z miesem czy tylko z warzywami zawsze jest idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad. Ja zapraszam na lupinki ziemniakow z nadzieniem z szynki, sera i smietany oraz lekkiego jak chmurka bialka. skladniki: okolo 1kg wiekszych
Przysmaki Karolkiminut w temperaturze 200°C W tym czasie umyta papryke kroimy w paski. Siekamy tez cebule i razem z papryka podsmazamy przez chwile na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Warzywa przekladamy na ciasto. Posypujemy bazylia i starta mocarella wedzona lub innym serem, ktory sie dobrze topi. Pizze pieczemy przez okolo 10-15 minut w temperaturze 180°C Smacznego
Przysmaki Karolkiwody smietana mielony imbir, sol wykonanie: Dynie, ziemniaki i marcher po obraniu kroimy w kostke. Wrzucamy do wody i gotujemy okolo 20 minut az wszystko zmieknie. Nastepnie warzywa miksujemy blenderem. Doprawiamy sola, mielonym imbirem i gotujemy jeszcze piec minut. Na koncu dodajemy smietane, mozemy ja dodac jak juz zupa bedzie na talerzach. Gotowe. Zupe podajemy sama lub z grzankami. Smacznego
Przysmaki Karolkizrobilam pieczone bataty i byly nawet smaczne. Moze sa zbyt slodkie jak dla mnie, ale ostatecznie nie mowie im "nie". Przy moim drugim podejsciu pomyslalam sobie, ze takie slodkie warzywo lubi bardziej wyraziste dodatki i dlatego wlasnie wykorzystlam je w salatce. Z rukwia wodna, ktora jest dosc ostra w smaku i z dodatkiem octu balsamicznego, bataty bardzo mi zasmakowaly. Dopiero
Przysmaki Karolki