warzywa - 14856 przepisów (strona:342/991)

Pieczarkowo-serowe kotleciki z piersi kurczaka 178

ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać przyprawy według uznania.  Na patelni rozgrzać olej i porcjami nakładać masę mięsno-warzywną. Smażyć z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ryż z warzywami na patelnię.  insertCookd("a6f2f64bf856eb5983aec52e35b2b9ae

Pasja Smaku
Dorsz zapiekany z porami 311

naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania.  Sosem zalać dorsza. Posypać płatkami migdałów. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 st.C

Pasja Smaku
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l 203

sól i pieprz + jajka ugotowane na twardo Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce ( można też pokroić w kostkę- tak robiłam przez wiele lat, jednak zauważyłam, że starte warzywa świetnie zagęszczają, chłodnik ma wtedy taką kremową konsystencję). Liście i łodyżki buraków dokładnie przebrać, wymyć i drobno pokroić. Do garnka wrzucić starte buraki, zalać małą ilością wrzątku i podgotować ok.5

Smaczne Zdrowe
ROGALIKI MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 209

długo nic im nie dorówna...  Bardzo gorąco polecam, bo są tego warte . No i baaardzo zdrowe. Takie rogaliki to idealny sposób na to , by przemycić dzieciom choć trochę warzyw, tak by nie miały o tym pojęcia. :-)) Składniki: - 200g surowej marchewki, startej na drobnej tarce - 200g zimnego masła - 300g mąki orkiszowej białej - 2-3 łyżki ksylitolu ( dałam 1,5) + dodatkowo

Smaczne Zdrowe
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WŁOSKA Z SOCZEWICY 360

Ostatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej kuchni  jest skarbnicą witamin. M.in.wzmacnia układ krwionośny, zapobiega anemiom (żelazo i kwas foliowy), ma niski indeks glikemiczny( idealna dla odchudzających się), wzmacnia kości i mięśnie (lizyna). Zawiera taniny, które chronią przed nowotworami, niszczą szkodliwe wolne rodniki

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA GRECKA 633

może być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże lub suszone oregano Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Na to rozkruszamy

Smaczne Zdrowe
KLOPSIKI MIĘSNO-WARZYWNE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI 232

Sezon szparagowy w pełni. U nas - wielkich wielbicieli tego bardzo zdrowego warzywa bywają one dość często. Dziś jako dodatek do mielonego mięsa z innymi warzywkami, a dodatkowo także jako jarzyna do gotowego dania. Pomysł autorstwa mojej najstarszej Córki, wyszedł z tego meeega smaczny obiadek. Dzięki dodatkowi szparag mięso wyszło super soczyste, pomimo iż było bardzo chude. U nas było

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 235

więc te ciasteczka bardzo do nas przemawiają... Wam również polecam bo są przepyszne i bardzo zdrowe. Buraki są w nich tak naprawdę niewyczuwalne, a zawsze to kolejna porcja warzyw w naszym menu. Idealne na drugie śniadanko lub na podwieczorek. U nas były pieczone już dwa razy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe

Smaczne Zdrowe
Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie 2280

kształcie jajka. Wydmuszki z jajek wyparzamy, odlewamy wodę i zostawiamy odwrócone do wysuszenia. Gotowaną szynkę kroimy w paseczki i zachowując ostrożność naprzemiennie wkładamy szynkę do wydmuszek wraz z warzywami i pietruszką. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość wydmuszek..Odstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka drobiowa - Auszpik 629

wyboru do przystrojenia Przygotowanie:    Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy podudzia i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (al dente). Jajka standardowo - do osolonej wody i jak się zagotują to wg. kupionego rozmiaru 8-10 min samego gotowania. Otrzymany wywar przecedzamy do pojemnika ze wskaźnikiem pojemności i dodajemy

Mechanik w kuchni
Krem zupa z brokuł 184

pół cebuli kostkę bulionową łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, ząbek czosnku, ziemniaki obieram, kroję w małe kawałki i gotuję w litrze wody z kostką bulionową. Gdy warzywa zmiękną  dodaję różyczki brokuła i gotuję jeszcze ok 10 minut. w między czasie mieszam śmietanę z mąką i odrobiną wody. Gdy brokuł jest już miękki sięgam po blender

Mechanik w kuchni
Cukinia z mocarella 156

zjadamy. Staramy sie by nasze posilki byly zdrowsze i bardziej urozmaicone. Nic w tym dziwnego skoro sama natura daje nam w tym czasie mnostwo swiezych owocow i warzyw. Dzieki nim nawet pogon za wymarzona figura jest latwiejsza ;) Wykorzystujac to co znajduje w sklepach i ja staram sie urozmaicac menu mojej rodziny. Niesamowite jest to jak czasem latwo przyrzadzic cos zupelnie

Przysmaki Karolki
Faszerowane pomidory 197

pieprz 2 szalotki wykonanie Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, a nastepnie wydrazamy srodki. W malym garnku gotujemy pol woreczka ryzu. Najlepiej ugotowac go w bulionie warzywnym by nabral lagodnego smaku warzyw. Na rozgrzanym oleju podsmazamy poszatkowana szalotke, papryke pokrojona w drobna kosteczke i posiekane drobno pieczarki. Nastepnie dorzucamy do tego ugotowany i odcedzony ryz oraz pokrojone, miaszyste srodki pomidorow. Doprawiamy sola

Przysmaki Karolki
Faszerowane ziemniaki 328

uzyc mozemy wlascwie wszystkiego co mamy w lodowce. Tu puszczamy wodze fantazji i tworzymy wspaniale dania. Bez wzgledu na to czy to bedzie nadzienie z miesem czy tylko z warzywami zawsze jest idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad. Ja zapraszam na lupinki ziemniakow z nadzieniem z szynki, sera i smietany oraz lekkiego jak chmurka bialka. skladniki: okolo 1kg wiekszych

Przysmaki Karolki