warzywa - 14856 przepisów (strona:350/991)

Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 203

dokładnie w Jarosławiu. Jest to stosunkowo młoda grupa, bo założona w 2012r. przez pasjonatów zdrowej żywności. Oprócz przetwórstwa konopi, zajmują się również przetwarzaniem produktów takich jak: kakao, owoców, warzyw czy produktów pszczelich.  O konopiach, kakao czy pyłku pszczelim można mówić dniami i nocami. Wiele informacji znajdziecie na stronie Good Foods  Zaczynamy testowanie.. Oczywiście.. pierwsze zabrałam się

Czarnawisienka
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 194

dopiero, kiedy pozostałe składniki dokładnie oblepią mięso. Olej ma po prostu zapobiec sklejaniu. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. W czasie kiedy mięso się marynuje przygotowujemy kroimy warzywa. Paprykę w półksiężyce, resztę - patrz w składnikach. Wstawiamy też ryż. Mieszamy też składniki sosu. Będzie on bardzo intensywny w smaku i dość cierpki, ale po wlaniu do woka stanie się

Kuchnia od dwojga
Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej 179

prawdziwy koncert na talerzy. Warto wiedzieć, że stek wołowy krojony w marynacie cebulowej może być podawany na gorąco, a także na zimno. Takie danie zawiera chude mięso, krótko grillowane warzywa i oprócz tego, że rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda, jest po prostu zdrowe. Dlatego postanowiliśmy, że przepis weźmie udział w konkursie portalu Durszlak.pl prowadzonym przy współudziale marki #Ambition. Właśnie teraz

Pociąg Do Kuchni
Mus czekoladowy z awokado 145

Awokado, inaczej gruszka miłości czy smaczliwka wdzięczna, pochodzi z Ameryki południowej. Delikatne, tłuste w smaku, bogate w sole mineralne i witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to najbardziej kaloryczne warzywo. Zdrowe i pożywne. Po przekrojeniu i usunięciu pestki można nadziewać i podać jako przystawkę lub wydrążyć miąższ i przygotować zdrowe smarowidło z czarnuszką, lub pomidorami. Jeśli kupimy niedojrzałe, wystarczy włożyć

Moja smaczna kuchnia
Rio Mare: tuńczyk genialnej jakości jakiego nie znacie 179

wychodzę na cały dzień to wrzucam puszkę do torebki i zdrową sałatkę mam zawsze przy sobie. Zakochałam się tym produkcie, połączenie lekko słodkiego kuskusu, pysznego tuńczyka i mnóstwa warzyw to strzał w dziesiątkę.  Jeśli do tej pory nie znaliście tuńczyka Rio Mare, to zachęcam Was do spróbowania. Może i kosztuje trochę więcej niż standardowa puszka tej ryby, ale jakość

Gotowanie i blogowanie
Zupa gołąbkowa 172

pokroić w kostkę, włoszczyznę pokroić w paski  i zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać wodę, kapustę,cukier,majeranek, czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Następnie dodać ryż i gotować do miękkości ryżu i kapusty. Doprawiamy vegetą, pieprzem lub ostrą papryką w proszku

Garnkowe fanaberie
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 216

tyle ładna, że od czasu do czasu przygotowywaliśmy posiłki na zewnątrz. Listopad jednak dmuchnął nam w twarze zimnym wiatrem, i zagonił z powrotem do kuchni. A tutaj swojskie, korzeniowe warzywa z ochotą wskakują do garnka, by zamienić się w zupy właśnie. Krem z kalafiora jest prosty i szybki w przygotowaniu, bez wyszukanych składników. Wielkim atutem jest sezamowa posypka - wyrazista

Pożeraczka, czyli raz adobrze
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 187

kiszonych grzybów. Chętnie też zrobię kiszone pietruszki, bo często kupuję sok z nich, który jest dobry na nerki. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Kiszonki i fermentacje Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal Data premiery: 2016 Okładka: twarda Artykuł “Kiszonki i fermentacje

Ugotowane pozamiatane
Paszteciki z bigosem 183

również i dzieci - nie ma na to szans! Już nie mówiąc o tym, że nie każdy taki przydomowy ogródek rolny posiada - w doniczkach balkonowych jakoś tak trudno uprawiać własne warzywa i owoce ...  Kobieta pracująca musi się wtedy posiłkować choć w części gotowymi produktami wstępnie przetworzonymi , żeby wyrobić się ze wszystkimi obowiązkami w przewidywanych 24-godzinach. Taka prawda

Grunt to przepis!
Zielony koktajl pełen przeciwutleniaczy 228

jesień warto wzmacniać odporność swojego organizmu, by nie chorować. Jesteśmy narażeni na zmiany temperatur, zimny wiatr, deszcz i chorych ludzi w zatłoczonych miejscach. Jak sobie radzić? Jeść dużo warzyw i owoców, które dostarczą nam niezbędnych witamin i minerałów, a dodatkowo trochę nas nawodnią! W okresie zachorowań szczególnie trzeba dbać o regularne picie wody i innych napojów, gdyż wysuszona śluzówka jest

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Bazyliowy ketchup z papryki 185

garście świeżej bazylii - same listki bez łodyżek; drobno posiekać   Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Pomidory suszone odcedzić z zalewy. Wszystkie warzywa zmielić na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Tak otrzymane puree przełożyć do dużego garnka o grubym i szerokim dnie - duży gar pozwoli na szybsze odparowanie nadmiaru płynu, a grube

Grunt to przepis!
Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue 152

Dynia to absolutna królowa jesieni. Na moim balkonie, z racji nie posiadania spiżarni, piętrzy się dyniowe szaleństwo! Mam tyle do przetworzenia tego wspaniałego warzywa, a pomysły się nie kończą! Kończą się za to słoiki, które można przecież dokupić i kończy się również miejsce w piwnicy na owe przetwory, której powiększyć nijak nie idzie. Dlatego póki można i są chęci, zjadamy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 186

blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu

My simple kitchen
Jak wzmocnić odporność na zimę? 173

godzinę po przebudzeniu to sprawiamy, że organizm szybko się rozbudza i jednocześnie rozgrzewa, więc szybko staniemy na nogi. Naturalne witaminy Od dziecka wmawiano, że najwięcej witamin mają owoce i warzywa. Otóż to, bo zjadając średnie jabłko lub czerwoną paprykę dostarczamy dla naszego organizmu mnóstwo witamin. Zdrowe tłuszcze w tabletkach W sezonie jesienno-zimowym zaleca się korzystanie z witaminy

Truskawkowa Fiesta
Wyniki konkursu! 182

piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego

Z miłości do słodkości