warzywa - 14856 przepisów (strona:353/991)

Co wybrać na ścianę w kuchni? 252

szkłem, na całej ich długości lub tylko w miejscach najbardziej narażonych np. za kuchenką lub zlewem. Sklepy z fototapetami posiadają niezliczoną ilość obrazów do kupienia: od owoców i warzyw po krajobrazy i abstrakcje. Fototapeta z malinami / Źródło zdjęcia artofwall.com.pl 2. BETON ARCHITEKTONICZNY Jest materiałem polecanym najczęściej do kuchni nowoczesnych. Może stanowić tylko jej pojedynczy element lub większość ( np. ściany oraz

Relaxtime
Kotlety z komosy ryżowej (quinoa) i jajek 156

spożycie poleca się osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą, czy miażdżycą. Wracając do kotletów... Smakują rewelacyjnie i mojej rodzinie - od razu przypadły do gustu. Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, ulubionym sosem, a w moim przypadku - zajadałam się nimi bez żadnych dodatków.  Polecam! (około 7 sztuk) Kotlety: 100g quinoa 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże 1 cebula

Di gotuje
O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy 174

opowiedziałam o niej na blogu. Mowa o curdzie - angielskim specyfiku, który w zasadzie jest gęstym, owocowym budyniem. Klasyka to cytryna, ale można eksperymentować z najróżniejszymi owocami i warzywami. Najlepiej, żeby były lekko kwaśne - świetnie tutaj pasuje na przykład limonka, ale też świeża żurawina czy rabarbar.  Dzisiaj jednak klasyk - w wersji odchudzonej. Zamiast duuużej ilości masła, łyżeczka oleju. Skusicie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
JESIEŃ DA SIĘ LUBIĆ ! 185

gorąca szarlotka śmiało mogą konk urować z letnimi grill owanymi ka rk óweczkami .       To prawda, lato obfituje w aromatyczne owoce i świe że warzywa. T ego brakuje mi najbardziej. Jesień stawia wyzwania , również w kuchni. Teraz potrzebujemy potraw, które wzm ocnią nasz ą odporność dodadzą energii i poprawią nastrój. Stawiam na kasze, rośliny strączkowe, buraki, rozgrzewające

WYSPA SZCZĘSLIWA
Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup 171

aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj zupę skropioną

karmelowy
Pudding jaglany z owocami 146

Niełatwo wyobrazić sobie codziennie jedzenie bez chleba, kaszy, makaronu czy ryżu. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. Miłośnicy kasz, pełnoziarnistego ryżu i chleba razowego nie mają problemów z wysokim ciśnieniem czy miażdżycą. Zawarty w tych produktach błonnik normalizuje poziom cholesterolu, a także zapobiega zaparciom. Od kilku lat zaobserwować

Moja smaczna kuchnia
Francuski Ajntopf (Ratatouille/Ratatuj) 194

wlyjcie oliwa, wciepcie wyciśniynty czosnek, pokrōno cebula i nich sie tam łona 11 fajnie zeszkli. Bakłażana opukejcie 12 i osuszcie. Pokrejcie we kostka cukinia, papryka, tōmaty i wszyske te warzywa (razym ze bakłażanym) wciepcie ze prziprawōma do gorka. Na sōm poczōntek papryka, bo je nojtwardszo, a potyn nastympne 13 i niech sie to tera fajnie podusi, aże zmiynknie. Na koniec

Chop w kuchni
Śniadaniowe serniczki z patelni 283

dzień wolę śniadania na słono - kanapki z domowymi serkami lub jajecznicę z warzywami. Jednak czasem mój organizm po obudzeniu domaga się słodkości! I wtedy w ruch idzie blender lub mikser i robię domowe placuszki, które zjadam z owocami lub jogurtem. Taki minus, że na takie śniadania trzeba mieć czas i cierpliwość do późniejszego sprzątania kuchni i mycia garów i naczyń

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zupa krem z porów 164

osobę - kilka łyżek oliwy  Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części bardzo twardych, ciemno zielonych liści, te jasne kroję razem z białymi częściami po uprzednim dokładnym umyciu warzyw. Kroję wszystkie na pół centymetra i dorzucam do garnka z rozgrzanym masła. Mieszam i dodaję curry. Chwilkę grzeję często mieszając. Po kilku chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone

I tu będę miała takie te
Koktajl z czarnej porzeczki 189

jest najlepsze w lecie? Dostępność świetnych, pożywnych i świeżych owoców i warzyw. Sezon trwa w pełni, więc warto wybrać się na pobliski targ i coś smacznego wyczarować. Dziś przygotowałam dla Was przepis na koktajl z czarnej porzeczki. Jest to sposób na szybkie dostarczenie naszemu organizmowi dużej ilości cennych substancji odżywczych i pokonanie głodu. Do tego koktajl smakuje przepysznie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zielony koktajl oczyszczający 427

typu. To dopiero pychota! A jeszcze przyjemniej pić z pięknej szklanki czy słoika...i życie staje się piękniejsze! To co, blendujesz razem ze mną? Dlaczego warto? Jarmuż to świetne warzywo o działaniu przeciwnowotworowym! Posiada przeciwutleniacze: sulforafan i karotenoidy hamujące procesy oksydacyjne, chroniące m.in. przed rakiem jelita grubego, płuc, krtani, pęcherza moczowego oraz witaminę K ważną dla kobiet, gdyż przeciwdziała

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Łagodząca maseczka ogórkowo-bananowa 189

podrażniona i wrażliwa, taka jak moja. Dlaczego warto? Już w starożytności doceniono pielęgnacyjne właściwości ogórka . Dziś wyciągi z ogórka są składnikiem kosmetyków takich jak toniki czy kremy. Czemu to warzywo jest aż tak popularne w kosmetyce? Ogórki są skarbnicą witaminy A, B, E oraz soli mineralnych. Dzięki nim skóra staje się odżywiona i nawilżona. Jego sok ma odczyn pH zbliżony

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Domowa frużelina z aronii 277

sklepowych produktów. Ponadto sami możemy dobierać smaki, jakie lubimy. Cynamon w soku? Co mi szkodzi dodać! Domowe słoiczki są nieporównywalnie lepsze! O ile w lecie świeże sezonowe owoce i warzywa mamy na co dzień, to w zimie nie jest już tak kolorowo. W śnieżny, zimowy dzień cudownie jest otworzyć sobie pachnący, pełen aromatu dżem lub soczek.  W przetworach musi

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Wyniki Konkursu Urodzinowego ! 183

długich obradach i przestudiowaniu wszystkich przepisów, szanowne jury w składzie ( autorki bloga i jej męża ;) postanowiło nagrodzić te oto dwie autorki oraz ich przepisy: Książkę "Retro warzywa" Pawła Łukasika otrzymuje Pani Elżbieta Anna Kruczkiewicz za przepis na "Lazanie z lubczykiem, jarmużem, pomidorkami okraszoną czosnkiem i imbirem" Książkę "Strączki" Marii Banach otrzymuje Pani Marta Pękalska za przepis na "Cytrynowe ciasto

Gotowanie...to proste !