warzywa - 14856 przepisów (strona:356/991)

Smażony bakłażan z fasolką szparagową 156

sojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy. Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego.  Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem w roli głównej można znaleźć w poście  Ciekawostki kulinarne: bakłażan

My Chcemy Jeść
Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym 188

Bardzo rzadko wykonuję jakiekolwiek ciastka, ale tym razem postanowiłam przygotować z warzywa. Dokładnie z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego . Niebo w gębie! Rozpływają się w ustach, dzięki delikatnej strukturze. Polecam! :) Składniki: 12-14 sztuk puszka odsączonej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu naturalnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki wrzucamy do blendera

Truskawkowa Fiesta
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 146

ilości oleju sezamowego. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę oraz paprykę w paski, a ananasa w trójkąty. Na osobnej patelni podsmaż najpierw cebulę, później wrzuć marchewkę, następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa. Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały sok z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj cukier oraz sól do smaku. Wymieszaj

Food Square
"Koktajle, smoothies... i nie tylko" - recenzja 251

dynią). „Koktajle, smoothies… i nie tylko” zawierają w sobie propozycje znane i lubiane, niemal klasyczne, ale również zupełnie nowatorskie wariacje. Autorka sięga po mniej i bardziej popularne owoce oraz warzywa, tworząc kompozycje w obrębie wyłącznie słodkich, tylko wytrawnych lub mieszanych smaków. Dodatkowo, w przypadku niektórych list zakupowych, wskazuje, na co zwracać uwagę, by trafiać na najsmaczniejsze produkty oraz

Życie zamknięte w smaku
Tarta z porzeczkami i truskawkami 178

Latem stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło

Moja Delicja
zdrowe zielone krokiety 192

umyte i pokrojone w paski marchewkę.Blanszować 3 minuty.Do tej samej wody wrzucić umyty i pokrojony na różyczki brokuł na 1 minute ,oraz pierś pokrojona na paski.Po minucie wyciągnąć warzywa i mięsko.Wszystko posiekać drobno,lub zmiksować na drobne kawałki. Dodać resztę składników i wyrobić masę . Doprawić pieprzem i solą. Uformować krokiety .Piec w nagrzanym piekarniku

w mojej kuchni
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami 180

tłuszczem. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru wody. Podsmażone warzywa wykładamy na makaron. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy 5 dag masła i 2 łyżki mąki. Dodajemy gałkę muszkatołową, czosnek. Dolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy

Wołowina od rekina
jajecznica na bogato-wegetariańska 98

okresie upałów często by nie stać w kuchni za długo serwuje jajecznicę z warzywami

Ugotujmy Coś
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 174

cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną

Kuchnia Viki
Recenzja książki "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii" 182

bardzo fajnym ułatwieniem, gdy chcemy komuś sprezentować książkę. Znajdziemy w niej 128 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Masła, sosy, marynaty Wieprzowina Wołowina i cielęcina Drób Ryby i owoce morza Warzywa Grzanki i kanapki Dania z kociołka Każdy przepis zawiera listę składników, są to produkty łatwo dostępne, co jest ogromną zaletą podczas przygotowywania posiłków, ponieważ zazwyczaj chcemy przygotować nietypowe dania

Z miłości do słodkości
5 powodów, dla których kocham to miasto! 152

Zdecydowaliśmy się na jedno z portalu airbnb. Kiedy wyszliśmy na pierwszy spacer napotkaliśmy to, co najpiękniejsze dla osoby spragnionej kuchni – na każdym kroku kusiły małe sklepiki z świeżymi warzywami i owocami. Skrzynie pełne karczochów, szparagów czy pomidorów, nie sposób było przejść obok nich obojętnie. Dzięki temu celebrowaliśmy leniwe śniadania grzanką z awokado, pomidorem i mozzarellą. Na obiad zajadaliśmy się

Pink Envelope
Chrupiące, placki z młodych ziemniaków i cukinii 698

gazę ,żeby pozbyć się soku . Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i także odciskamy z nadmiaru wody . Surową cebulę również przecieramy na grubej tarce . Koperek siekamy drobniutko . Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny ( mieszamy ) , dodajemy surowe jajko , mąkę ( obie ) , sól , pieprz, koperek i cukier . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy . Na rozgrzaną patelnię z olejem

Ogrodnik w podróży
prosto z działki ,sok z całej marchewki 136

natką 2 jabłka 1/4 ananasa Nać jest jadalną częścią marchwi o nieco gorzkim smaku, bogatą w odżywcze minerały, witaminy, białka i chlorofil. Może być przyrządzana jak inne, zielone liście warzyw.  Nać marchwi to zioło lecznicze o działaniu oczyszczającym, moczopędnym, w leczeniu obrzęków. Dzięki antyseptycznym właściwościom dawniej używana jako środek na rany, w problemach śluzówki ust, krwawieniach dziąseł, jako główny

w mojej kuchni
Cukinia w słodkiej zalewie 170

https://www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika. Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast

Di gotuje
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 197

pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Por jest niskokalorycznym (100 g to tylko 24 kalorie) i bogatym w składniki mineralne warzywem. Znajdziemy w nim witaminy C, A, E, B1, B2, PP. To również źródło żelaza i białka. Jest uważany za afrodyzjak i pozytywnie wpływa na potencję. To dobry lek w różnego

My Chcemy Jeść