warzywa - 14856 przepisów (strona:364/991)

Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym 186

Proste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami.  Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa  (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy

Ugotować
Pstrąg łososiowy smażony na wodzie 234

ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącej, parującej podczas smażenia wody . Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach. Od razu konsumować. Podawać przykładowo z kaszą pęczak i warzywami blanszowanymi .  Ryba przygotowywana w ten sposób jest wilgotna, delikatna, niemalże się sama rozpada przy dotknięciu widelca. A co najważniejsze jest lekka dla żołądka, bez konieczności wykorzystywania tłuszczu podczas smażenia

Grunt to przepis!
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 161

jeszcze lepiej! Opowiedział nam również, skąd wzięła się nazwa "carpaccio", zarezerwowana dla dania przygotowanego z cieniutkich plasterków surowego mięsa, a obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane dla pewnej hrabiny, której lekarz zarekomendował jedzenie jedynie surowego mięsa. Kucharz nazwał swoją potrawę na cześć renesansowego malarza

Chilli Czosnek i Oliwa
Karnawałowy konkurs z Kikkoman i TABASCO® 174

zanim przejdę do szczegółów chciałam Wam opowiedzieć o nich kilka słów. Sos sojowy Kikkoman to uniwersalna przyprawa, która urozmaici mnóstwo potraw. Możemy go dodać do ryby, mięsa, sałatki, warzyw, dania głównego, a nawet deseru. I nie ma znaczenia czy nasze danie pochodzi z kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej, niemieckiej czy amerykańskiej. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wytwarzany z 4 składników: ziaren

Kulinarne przygody Gatity
Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice 185

koszyczek wkładamy do wrzącego tłuszczu. Uwaga: zawsze najpierw doprowadzamy go do wrzenia! Nie tylko frytki Do najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można w ten sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka i filety, panierowane

WojnaNaSmaki.pl
farszynki meksykańskie 169

Farszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet mięsny 167

czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości

Kulinarne przygody Gatity
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 201

włoszczyzna 6 kulek ziela ang. 6 kulek pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości i mielimy na większym sitku. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy zmielone mięso, ocet i żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę (taką do ciasta

Pelusiowa Kuchnia
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 167

żeby skórka się przyrumieniła. Gotową perliczkę zostawiamy w uchylonym piekarniku na 15 min. Jak perliczka trochę odstoi dzielimy ja na części i podajemy np z sałatką z grillowanych warzyw

Piekielna Kuchnia Pati
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 207

Porządna garść suszonych prawdziwków ( w ostateczności innych grzybów ) Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml Sól pieprz Łazanki 40 dkg mąki 3 jajka 6-8 łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa

Smaki Ewy
Sałatka obiadowa 155

cały koszt ok. 1,29 zł. Przygotowanie:  Kapustę pekińska płuczę pod zimną woda aby usunąć resztki piasku. One teraz są pakowane i niby czyste ale nikomu jeszcze czyste warzywa nie zaszkodziły :))) Tak robię również z pomidorem, jeśli ktoś nie lubi pomidora w łupce można naciąć pomidora na kratkę w tylnej jego części i zalać wrzątkiem i zostawić na chwilę

Tanio smacznie i prosto
Kanapeczki 153

cebula  - sól, pieprz Czasami, żeby bardzo nie najadać się na noc robię nam takie kanapeczki. Człowiek nie jest bardzo najedzony a głodu nie czuć. Większość na kapce jest warzyw więc chyba jest zdrowa. Zakupy:   Chleb biały lub ciemny lub razowy cena ok. 3 zł. Sałata lodowa cena ok. 4 zł, ser żółty dosłownie trzeba jakieś kilka plasterków

Tanio smacznie i prosto
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 176

wodę z ryżem i gotuj cały czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw

Szybko Szybkowar
Karp w galarecie 190

wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa ) Liść laurowy Ziele angielskie 50 – 100 ml ocet spirytusowego 10% Cukier Żelatyna Wykonanie: Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i 1 łyżeczką cukru ( dla podkręcenia smaku ). Z karpia usuwamy łuski ( królewski ma ich mało ), oczyszczamy . Odcinamy głowę i usuwamy skrzela. Umytą wkładamy

Smaki Ewy
Zupa z suszonych borowików 228

kroimy w paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane

Poezja smaku