warzywa - 14856 przepisów (strona:369/991)

Gulasz na piwie 221

Piwo - jedno małe Koncentrat pomidorowy łyżka Liść laurowy 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki bulionu (ja dodałam wodę z dwiema łyżkami domowej przyprawy) Wykonanie: Podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Dodajemy przyprawy. Dusimy 15/20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat i piwo. Mieszamy od czasu do czasu czekając aż piwo odparuje i całość się zagęści. Smacznego

Lubczyk i Wanilia
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 222

znacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała nawet w kluskach (i sosie do nich), które zrobiły się przy okazji piękne żółte

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Barszcz czerwony 149

Mamy Agnieszki 2 h ok. 4,5 l Składniki: włoszczyzna (na wywar) 6 buraków czosnek sól, pieprz liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: Gotujemy na małym ogniu wywar z podstawowych warzyw + pokrojone buraki (ok. 6 szt.). Dodajemy jeszcze sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i sporo wyciśniętego świeżego czosnku. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin. Potem przecedzamy

Ania i Marcin gotują
Gęsta zupa z fasoli 196

zupami nie przepadam, ale są takie, które mogłabym jeść codziennie. Do nich należą wszelkie zupy z warzyw strączkowych. Gdy jestem u Rodziców i Mama pyta, co dziś ugotować na obiad, niemal zawsze (wyjątek stanowią piątki) odpowiadam: GROCHÓWKĘ! :) Ale może być też zupa z fasolą. Ku przerażeniu Ojca, który tych zup nie lubi, a wolałby zjeść krupnik. Dziś sobota, więc tradycji

Weekendy w domu i ogrodzie
Sushi 191

kreatywni i dodawać do nich ulubione składniki. Ja nie zdecydowałam się na sushi z surową rybą, pozostałam przy bardziej tradycyjnych dodatkach jak wędzony łosoś i paluszki krabowe oraz różne warzywa. Przygotowanie sushi jest nieco pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy ich rolowanie idzie dość szybko. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i wystudzenie ryżu. Mojemu K. tak zasmakowało sushi, że teraz

Codzienne Gotowanie
oliwa czosnkowa 185

pierwszego tłoczenia) i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił.  Studzimy, przelewamy do szklanego pojemnika i używamy jako dodatku do mięs, warzyw, czy pieczywa. Warto zachować czosnek pozostały po smażeniu, i użyć go do zrobienia na przykład pasty

Miód i pieprz
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 118

które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję

Martyna Cooks
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 192

najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie;)     Składniki

Kulinarne Inspiracje
Przepiórka confit w maśle z szafranem i przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami 148

znikło w wyjątkowo szybkim tempie. Warsztaty odbyły się na zaproszenie frisco.pl – sklepu internetowego, w gościnnych progach Smolna8Studio . Oprócz przepiórek confitowanych, przygotowaliśmy również: przepiórki z ziołami i masłem oraz pieczonymi warzywami przepiórki flambirowane miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem. zdjęcia Joanna Matyjek i królestwo garów

królestwo garów
Domowy majonez z ciecierzycy (wegetariański) 193

Zapraszamy do kolejnej odsłony w naszej nowej kategorii "Wege". Znalazłam taki oto ciekawy przepis na majonez z ciecierzycy. Nie miałam pojęcia, że to warzywo strączkowe można użyć jako podstawę majonezu. Okazało się że w takim wydaniu jest pyszne. Dodawaliśmy go do wszelkiego rodzaju sałatek a także prosto na kanapki. Polecam :) Domowy majonez z ciecierzycy (wegetariański) Składniki: szklanka ciecierzycy z puszki

Pyza i Surówka
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 187

tych nasion do jesienno-zimowych posiłków bez zmuszania się i wybrzydzania ;) A dlaczego do posiłków jesienno-zimowych? Bo latem witaminy, minerały i błonnik czerpiemy głównie z ogromnej ilości świeżych warzyw i owoców, a teraz, kiedy wybór jest znacznie uboższy, będziemy wspomagać się w większym stopniu ziarnami, pestkami, strączkami, orzechami, które przy okazji są też fajnym źródłem białka (w amarantusie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Grasica cielęca w sosie z madery 199

zredukować przez gotowanie. Na talerz wyłożyć sos, na nim ułożyć grasicę, posypać migdałami i żurawiną. Obok ułożyć rukolę. Oczywiście rukola od Fit&Easy – producenta świeżych sałat i warzyw. Taki przepis otrzymałyśmy do przyrządzenia podczas warsztatów z Janem Kuroniem, na zaproszenie Fit&Easy , które odbyły się w studio kulinarnym Smolna 8 Studio . Przepis pochodzi ze słynnej szkoły Le Cordon

królestwo garów
Zdrowe placuszki z miąższu dyni. 155

mąki kukurydzianej 2 jajka szczypta kurkumy pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania :   O brane i umyte ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Dużą łyżką kładź na rozgrzany tłuszcz placki, lekko przygnieć łyżką , aby były

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z wędzonym łososiem 171

posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki) wg uznania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wywarem z jarzyn i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.   Dodajemy porwanego na części łososia, którego można porwać na większe części lub na całkiem drobne. Gotujemy razem ok. 2 minut.  Dodajemy śmietankę i koperek, doprawiamy

bistro mama
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 367

Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku podpisanych kartofli – trzeba dopytać sprzedawcy jakiego typu warzywo ma w swojej ofercie i do czego je poleca. Jeśli sam nie wie- poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca

Karo in the Kitchen