Jeżeli jesień chciała nam czymś wynagrodzić słotę i zimno to właśnie tym warzywem - dynią. Złota kula, która kryje w sobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę
kawawszklancepietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Około 7 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki brokuła. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny
Di gotujepopcorn, uwaga na oczy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidora parzymy i ściągamy skórkę, kroimy w ósemki. Bakłażana myjemy, odcinamy mu oba końce i kroimy warzywo wzdłuż, w półcentymetrowe plasterki, jak do moussaki . Smarujemy z jednej strony chimichurri, odstawiamy. Ziemniaki po ugotowaniu (najlepiej jeszcze ciepłe) kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, dodajemy do nich kapary
Karo in the KitchenSyte danie obiadowe z chudego mięska i dużą ilością warzyw oraz kaszą. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki groszku szczypiorek ziele angielskie liście laurowe sol, pieprz słodka papryka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki tłuszczu Mięso opłukać, pokroić na kostki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapestek dyni szczypiorek Dynię umyć. Odciąć górę, resztę wydrążyć. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Kość wędzoną zalać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, miąższ dyni i warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i podprażyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachcesz wyjść poza schemat i przygotować coś, co będzie smakowało nieco inaczej niż w domu, pomyśleć możesz o tak zwanych wrapach. Kup placki do tortilli i wypełnij je świeżymi warzywami, sałatą, grillowanymi kawałkami mięsa, czy dobrej jakości wędliną. Zawinięte w rulon wrapy będzie można wygodnie podjadać w trakcie wędrówki, czy w samolocie. Coś na słodko W trakcie podróży nie można
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatwardo i pokroić w kostkę. Pieczarki ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i pokroić w kostkę. Pora pokroić na plasterki, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odsączyć. Warzywa z puszki przepłukać na durszlaku zimną wodą. Jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru sól do smaku Marchewki i seler obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kapustę drobno posiekać, koperek także. Śmietanę wymieszać z chrzanem, solą i cukrem i połączyć z warzywami. Podawać jako dodatek do drugiego dania
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaróżne okazje. Ja zrobiłam tę fasolową, jadłam ją kiedyś u koleżanki i bardzo mi smakowała. Najlepsze w niej jest o dziwo... jabłko! Doskonale smakuje w połączeniu z majonezem i warzywami, nadaje sałatce świeżości. Robi się ją w miarę szybko, marchewkę zamiast gotować można kupić gotową w słoiku i wtedy sałatkę mamy w 5 minut. *podaję zmienione proporcje, takie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaselera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajeszcze raz dobrze wypłukać na durszlaku. Jeśli używamy krojonych flaków, wystarczy je ugotować do miękkości i odlać wodę. Na porcji rosołowej ugotować bulion z selerem, marchewką cebulą, pietruszką i warzywami. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, wrzucić do bulionu, dodać flaczki i groszek. Gotować minimum pół godziny, dodać starty czosnek, majeranek, przecier pomidorowy i ocet. Doprawić do smaku według gustu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakromki chleba natka pietruszki Groch rano zalać woda i odstawić. Jarzyny obrać, zalać kilkoma szklankami wody, dodać odsączony groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia