Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Dziś polecam z niej pyszne racuchy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Rozbijam do miski dwa jajka, dodaję kefir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wsypuję mąki tyle aby ciasto było w miarę gęste. Wszystko mieszam i na koniec dodaję startą na grubej tarce dynię. Wszystko mieszam. Smażę
potrawyregionalnemasła (można więcej jeśli chcemy więcej sosu) pieprz biały/cytrynowy do smaku natka pietruszki (opcjonalnie) listek laurowy Dokładnie umyłam i wyszorowałam muszle. Pokroiłam drobno cebulę i pora. Zeszkliłam warzywa na maśle. Można je trochę posolić. Wlałam białe wino-doprowadziłam do wrzenia. Wsypałam mule i gotowałam je przez około 5-6 minut na dużym ogniu pod przykryciem. Potrząsałam garnkiem
potrawyregionalnestarty żółty ser-najlepiej mozzarellę. Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut. Polecam wszystkim to włoskie danie! Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również ze szpinakiem. Smacznego
potrawyregionalnepokrojonego bakłażana, na koniec smażenia wrzuciłam groszek i pokrojone cztery plastry ananasa. Wymieszałam wszystko z ryżem. Usmażyłam przygotowane wcześniej piersi z kurczaka, które podałam z ryżem i warzywami. Polecam! Smacznego
potrawyregionalnesami zobaczycie ,że są super. Smacznego!! Polecam również inne szaszłyki: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ
potrawyregionalneWiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze? W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jest to jedno z niewielu warzyw produkowane w 100% metodą naturalną. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są nisko kaloryczne. Są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. A poza
potrawyregionalnelaurowe sól,pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem
potrawyregionalnemiękkości podgotowanych ziemniaków ) i piekłam w temperaturze 220 stopni. SMACZNEGO! Polecam również FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI
potrawyregionalnedodając ziele angielskie i liście laurowe. Kolej na pokrojoną na kawałki włoszczyznę. Pod koniec gotowania włoszczyzny, dodałam pół cebuli i starty czosnek. Teraz czas na białą kiełbaskę. Wyłowiłam warzywa,dodałam sól,pieprz,chrzan i majeranek. Wlałam zakwas Następnie ugotowaną kiełbasę,pokroiłam w plasterki i włożyłam do zupy. Można ją lekko zagęścić. Ja użyłam mąki kukurydzianej,która jest mniej
potrawyregionalneTarta z jabłkami w yszła krucha, pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała. Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto
potrawyregionalnegodziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę. Po godzinie dodałam do niego pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ( Możecie dodać inne ulubione warzywa) I ponownie wstawiłam na około 30 minut do piekarnika. Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko
potrawyregionalneTradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby
potrawyregionalneminut. Na koniec wlałam jeszcze trochę bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut. Podawałam z parmezanem i płatkami masła. Smacznego! Zapraszam na pyszne: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
potrawyregionalneinne równie pyszne szaszłyki: GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA KUS KUS Składniki: filety z kurczaka opakowanie jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry czerwona słodka papryka czarny pieprz sól Kurczaka pokroiłam na większe kawałki. Dodałam
potrawyregionalnetego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Składniki na masę
potrawyregionalne