warzywa - 14856 przepisów (strona:386/991)

Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami 180

Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową i oliwkami 151

ziemniaków (ok 20 minut) - Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować na parze - Oliwki i pomidorki posiekać w plasterki, awokado w kostkę - Ziemniaki poprzekrawać na kawałki, przełożyć do miski - Dodać pozostałe warzywa oraz oliwki - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati 169

dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut - Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty - Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem 145

fasolę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty) - Kaszę skropić oliwą i dodać awokado, wymieszać i przełożyć na talerz - Oliwki posiekać w plasterki i przełożyć na kaszę - Obok wyłożyć warzywa, posypać posiekaną natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Imbirowy bulion z soczewicą i kotletami sojowymi 157

przez 5 minut - Ziemniaki i kalarepę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, brokuła i kalafiora podzielić na małe różyczki, kotlety sojowe pokroić w paski - Do garnka dodać wszystkie pozostałe warzywa, zagotować - Zmniejszyć gaz i dusić przez 8- 10 minut (należy sprawdzić ziemniaki- nie mogą być niedogotowane) - Dodać sos sojowy i oliwę, wymieszać i przełożyć do miski. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa curry z czerwonej soczewicy 152

liść laurowy; zagotować - Soczewicę umieścić na sitku i przepłukać wodą, dodać do garnka - Gotować na małym ogniu przez 5 minut - Ziemniaka i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę - Warzywa dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 10 minut - Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Zupę posypać posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Batat + marchewka + sałatka z migdałami 186

plasterki - Rzodkiewki umyć, posiekać - Rozgrzać patelnię, dodać rozdrobnione migdały, prażyć przez 3 minuty  - Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw  - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i migdałami - Batata po ugotowaniu obrać, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz  - Obok wyłożyć marchewkę. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką 171

koniec dodać sól i przyprawę garam masala - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Brokuła podzielić na różyczki, z fasolki odciąć końcówki i przekroić na pół - Warzywa ugotować na parze (ok 5 min), a następnie przelać zimną wodą - Ryż i fasolkę zostawić do ostudzenia - Wszystkie składniki umieścić w pojemniczku i skropić oliwą. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Masło orzechowe crunchy z sezamem 185

Masło orzechowe crunchy z sezamem Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli),  lub po prostu do wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana 237

minuty), następnie przelać zimną wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę - Oliwki posiekać w cienkie plasterki - Natkę umyć, posiekać - Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z soczewicy. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami 194

następnie przelać zimną wodą - Paprykę i awokado pokroić w kostkę - Bazylię umyć, posiekać - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię - Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać - Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 194

parze (ok 5 minut) - Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Suszone pomidory posiekać w kostkę - Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Cieciorka z kalafiorem po indyjsku+ brązowy ryź 175

asafetydę, cynamon, cukier i sól; dusić pod przykryciem przez 8 minut - Do kalafiora dodać cieciorkę, dusić przez kolejne 3 minuty - Gotowy ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa wyłożyć na ryż, posypać posiekaną natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Przyprawa marokańska 185

mielonego imbiru - łyżeczka mielonej kurkumy - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka suszonej mięty - łyżeczka cynamonu - ¼  łyżeczki kardamonu - ½  łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - łyżeczka czarnego pieprzu  Zastosowanie: Do duszonych warzyw, sałatek na bazie ryżu lub kuskusu

Wegańska kuchnia orientalna
Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż 243

sitku, dodać do garnka, gotować 5 minut - Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć gniazda nasienne i posiekać w słupki - Marchewkę obrać i posiekać w słupki, a pomidorki na połówki - Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut - Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić go sokiem

Wegańska kuchnia orientalna