chłodnik, chołodziec . Dzisiaj na samą myśl o gorącym rosole robi mi się słabo a chłodniczek i owszem, chętnie zjem kiedy z nieba leje się żar. Do chłodnika wystarczy trochę warzyw , owoców, czasami nieco zsiadłego mleka czy maślanki i może być bardzo pysznie a także zdrowo. Składniki możecie komponować dowolnie, łączyć je wedle własnego smaku i gustu. Najważniejsze żeby taka zupa
Smaczna Pyzasmarujemy ciasto kiełbaski układamy na blaszce opłukanej wodą i pieczemy tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor i stało się chrupiące, około 15- 18 min. podajemy na gorąco z bukietem warzyw
zobacz ich smaksoli kminek Sposób wykonania : K apustę oczyść, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój na cienkie plastry. Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dodaj sól, kminek i ponownie dokładnie wymieszaj wszystko razem. Przełóż do kamionkowego garnka ( lub dużego słoja ) dobrze ugnieć. Całość przykryj talerzykiem i obciąż kamieniem lub dużym odważnikiem. Odstaw
Przepisy i porady kulinarnekurczaka 1 torebka ryżu 1 pęczek włoszczyzny 1 kostka rosołu z kury Knorr 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz Do garnka z obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany
Salonik smakówpytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Pytania od autorki bloga Słodkie okruszki Jaki smak kojarzy Wam się najbardziej z dzieciństwem? Pierogi z truskawkami Wasze ulubione warzywo? Pomidor,papryka Bez jakiego smakołyku nie wyobrażacie sobie popołudniowej kawy lub herbaty? Nie jestem wybredna, obojętnie co byle słodkie Z czym kojarzy wam się blogowanie
magiczna kuchnia Kasiprzygotowania Bób gotujemy z ząbkiem czosnku w osolonej wodzie, a następnie obieramy z łupin i wkładamy do miski. Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym
Miód i pieprzwysiłku. Do mojej zupy, podanej na chłodno, wykorzystalam gotowe danie Babci Zosi firmy FIRMY SYS Wystarczy zawartość torebki z suszonymi warzywami wsypać do litra zimnej wody, dodać łyżkę masła, lub oliwę z oliwek, ząbek czosnku, i gotować od momentu zawrzenia około 20 minut. Następnie dodać torebkę z naturalnymi przyprawami, którą znajdziecie w środku i gotować dalsze 5 minut. Moją
Z Kuchni Do Kuchnipaski. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i octem. Do gotującej wody wrzuć grzyby, cebulę i paprykę. Gotuj przez 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmij z marynaty grzyby i warzywa, napełnij nimi słoiki. Do marynaty wrzuć przyprawy i trochę cukru do smaku i ponownie zagotuj marynatę. Gorącą marynatą zalej słoiki. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez około
Przepisy i porady kulinarnepuszki pomidorów - ząbek czosnku - kawałek awokado - natka pietruszki Wykonanie: - Makaron ugotować na al dente; odsączyć na sicie i przelać zimną wodą - Warzywa umyć, obrać i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Dodać pomidory, przyprawy (oprócz bazylii i mięty) oraz trochę wody, zagotować - Dodać pieczarki, marchewkę, cukinię i paprykę; dusić przez 5 minut - Do sosu
Wegańska kuchnia orientalnaprzez 2 minuty, przelać zimną wodą - Pomidorki pokroić w połówki, ogórka w pół plasterki, a awokado w kostkę - Do ryżu dodać odrobinę oliwy i spulchnić go widelcem - Dodać pozostałe warzywa, doprawić pieprzem, solą i miętą, wymieszać
Wegańska kuchnia orientalnapozostałe składniki, ponownie zmiksować (oczywiście najlepiej jest tradycyjnie ugnieść bazylię w moździerzu… ale nie oszukujmy się, mało kto ma czas i chęć, skoro jest szybszy sposób;) - Odcedzić makaron z warzywami, zostawiając część wody - Do pesto dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu oraz śmietankę sojową, wymieszać - Makaron przełożyć na talerz, polać sosem pesto, wymieszać
Wegańska kuchnia orientalnaprzelać wrzątkiem - Czerwoną fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą - Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;) - Koper, marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach - Awokado posiekać, dodać do surówki - Dodać ocet i sól, wymieszać, spróbować i doprawić w razie potrzeby - Na talerzu wyłożyć odsączony ryż
Wegańska kuchnia orientalnaWykonanie: - Kaszę umieścić na sitku i przelać wodą - W garnku zagotować wodę (2,5 razy więcej wody od objętości kaszy) - Wsypać kaszę, sól oraz kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać: marchewkę i pieczarki w plasterki, ziemniaka w kostkę, cukinię w paski (pozbywając się też gniazd nasiennych), czosnek jak najdrobniej - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kolendrę
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych tutaj , gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka
Wegańska kuchnia orientalnadodatkiem kurkumy i soli - Następnie odstawić ryż z palnika i odstawić na 5 minut z pokrywką - Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą - Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili - Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać - Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać kuminem - Obok wyłożyć sałatkę
Wegańska kuchnia orientalna