warzywa - 14856 przepisów (strona:390/991)

Pomidory. Na zimno. Chłodnik pomidorowy z malinami 195

chłodnik, chołodziec . Dzisiaj na samą myśl o gorącym rosole robi mi się słabo a chłodniczek i owszem, chętnie zjem kiedy z nieba leje się żar. Do chłodnika wystarczy trochę warzyw , owoców, czasami nieco zsiadłego mleka czy maślanki i może być bardzo pysznie a także zdrowo. Składniki możecie komponować dowolnie, łączyć je wedle własnego smaku i gustu. Najważniejsze żeby taka zupa

Smaczna Pyza
wiedeńskie kiełbaski w cieście francuskim 201

smarujemy ciasto kiełbaski układamy na blaszce opłukanej wodą i pieczemy tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor i stało się chrupiące, około 15- 18 min. podajemy na gorąco z bukietem warzyw

zobacz ich smak
Kiszona kapusta w słoikach. 115

soli kminek Sposób wykonania :   K apustę oczyść, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój na cienkie plastry. Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dodaj sól, kminek i ponownie dokładnie wymieszaj wszystko razem. Przełóż do kamionkowego garnka ( lub dużego słoja ) dobrze ugnieć. Całość przykryj talerzykiem i obciąż kamieniem lub dużym odważnikiem. Odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Zupa pomidorowa z mięsno-ryżowymi pulpecikami 189

kurczaka 1 torebka ryżu 1 pęczek włoszczyzny 1 kostka rosołu z kury Knorr 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz Do garnka z obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany

Salonik smaków
Nominacje do Liebster Blog Award 134

pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Pytania od autorki bloga Słodkie okruszki Jaki smak kojarzy Wam się najbardziej z dzieciństwem?    Pierogi z truskawkami Wasze ulubione warzywo?   Pomidor,papryka Bez jakiego smakołyku nie wyobrażacie sobie popołudniowej kawy lub herbaty?   Nie jestem wybredna, obojętnie co byle słodkie Z czym kojarzy wam się blogowanie

magiczna kuchnia Kasi
Bób z cukinią 124

przygotowania Bób gotujemy z ząbkiem czosnku w osolonej wodzie, a  następnie  obieramy z łupin i wkładamy do miski.  Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym

Miód i pieprz
Barszcz czerwony-nieco szybciej 189

wysiłku. Do mojej zupy, podanej na chłodno, wykorzystalam gotowe danie Babci Zosi firmy  FIRMY SYS Wystarczy zawartość torebki z suszonymi warzywami wsypać do litra zimnej wody, dodać łyżkę masła, lub oliwę z oliwek, ząbek czosnku, i gotować od momentu zawrzenia około 20 minut. Następnie dodać torebkę z naturalnymi przyprawami, którą znajdziecie w środku i gotować dalsze 5 minut. Moją

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczarki marynowane z czerwoną papryką. 145

paski. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i octem. Do gotującej wody wrzuć grzyby, cebulę i paprykę. Gotuj przez 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmij z marynaty grzyby i warzywa, napełnij nimi słoiki. Do marynaty wrzuć przyprawy i trochę cukru do smaku i ponownie zagotuj marynatę. Gorącą marynatą zalej słoiki. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez około

Przepisy i porady kulinarne
Spaghetti z cukinią, pieczarkami, papryką i cieciorką 157

puszki pomidorów  - ząbek czosnku - kawałek awokado - natka pietruszki Wykonanie: - Makaron ugotować na al dente; odsączyć na sicie i przelać zimną wodą - Warzywa umyć, obrać i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Dodać pomidory, przyprawy (oprócz bazylii i mięty) oraz trochę wody, zagotować - Dodać pieczarki, marchewkę, cukinię i paprykę; dusić przez 5 minut - Do sosu

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą 129

przez 2 minuty, przelać zimną wodą - Pomidorki pokroić w połówki, ogórka w pół plasterki, a awokado w kostkę - Do ryżu dodać odrobinę oliwy i spulchnić go widelcem - Dodać pozostałe warzywa, doprawić pieprzem, solą i miętą, wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką 199

pozostałe składniki, ponownie zmiksować (oczywiście najlepiej jest tradycyjnie ugnieść bazylię w moździerzu… ale nie oszukujmy się, mało kto ma czas i chęć, skoro jest szybszy sposób;) - Odcedzić makaron z warzywami, zostawiając część wody - Do pesto dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu oraz śmietankę sojową, wymieszać - Makaron przełożyć na talerz, polać sosem pesto, wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola 139

przelać wrzątkiem - Czerwoną fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą - Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;) - Koper, marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach - Awokado posiekać, dodać do surówki - Dodać ocet i sól, wymieszać, spróbować i doprawić w razie potrzeby - Na talerzu wyłożyć odsączony ryż

Wegańska kuchnia orientalna
Curry warzywne + kasza jaglana 188

Wykonanie: - Kaszę umieścić na sitku i przelać wodą - W garnku zagotować wodę (2,5 razy więcej wody od objętości kaszy) - Wsypać kaszę, sól oraz kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać: marchewkę i pieczarki w plasterki, ziemniaka w kostkę, cukinię w paski (pozbywając się też gniazd nasiennych), czosnek jak najdrobniej - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kolendrę

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem 180

Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych  tutaj ,  gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka

Wegańska kuchnia orientalna
Marokańska sałatka z cieciorki + brązowy ryż + cukinia 178

dodatkiem kurkumy i soli - Następnie odstawić ryż z palnika i odstawić na 5 minut z pokrywką - Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą - Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili - Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać - Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać kuminem - Obok wyłożyć sałatkę

Wegańska kuchnia orientalna