warzywa - 14856 przepisów (strona:392/991)

Zupa curry z czerwonej soczewicy 146

liść laurowy; zagotować - Soczewicę umieścić na sitku i przepłukać wodą, dodać do garnka - Gotować na małym ogniu przez 5 minut - Ziemniaka i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę - Warzywa dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 10 minut - Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Zupę posypać posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Batat + marchewka + sałatka z migdałami 178

plasterki - Rzodkiewki umyć, posiekać - Rozgrzać patelnię, dodać rozdrobnione migdały, prażyć przez 3 minuty  - Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut) - Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw  - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i migdałami - Batata po ugotowaniu obrać, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz  - Obok wyłożyć marchewkę. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką 164

koniec dodać sól i przyprawę garam masala - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Brokuła podzielić na różyczki, z fasolki odciąć końcówki i przekroić na pół - Warzywa ugotować na parze (ok 5 min), a następnie przelać zimną wodą - Ryż i fasolkę zostawić do ostudzenia - Wszystkie składniki umieścić w pojemniczku i skropić oliwą. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Masło orzechowe crunchy z sezamem 177

Masło orzechowe crunchy z sezamem Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli),  lub po prostu do wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana 230

minuty), następnie przelać zimną wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę - Oliwki posiekać w cienkie plasterki - Natkę umyć, posiekać - Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z soczewicy. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami 188

następnie przelać zimną wodą - Paprykę i awokado pokroić w kostkę - Bazylię umyć, posiekać - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię - Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać - Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 184

parze (ok 5 minut) - Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Suszone pomidory posiekać w kostkę - Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Cieciorka z kalafiorem po indyjsku+ brązowy ryź 168

asafetydę, cynamon, cukier i sól; dusić pod przykryciem przez 8 minut - Do kalafiora dodać cieciorkę, dusić przez kolejne 3 minuty - Gotowy ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa wyłożyć na ryż, posypać posiekaną natką. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Przyprawa marokańska 177

mielonego imbiru - łyżeczka mielonej kurkumy - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka suszonej mięty - łyżeczka cynamonu - ¼  łyżeczki kardamonu - ½  łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - łyżeczka czarnego pieprzu  Zastosowanie: Do duszonych warzyw, sałatek na bazie ryżu lub kuskusu

Wegańska kuchnia orientalna
Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż 234

sitku, dodać do garnka, gotować 5 minut - Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć gniazda nasienne i posiekać w słupki - Marchewkę obrać i posiekać w słupki, a pomidorki na połówki - Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut - Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić go sokiem

Wegańska kuchnia orientalna
Grillowana kapusta i ziemniaki 172

różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę

Moniki Smakołyki
Czekoladowe ciasto z cukinią… 225

Jeżeli w cieście jest zielenina, to prawie sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
Barszcz ukraiński. 147

dodajemy do zupy, pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz

Kuchnia Beaty
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 210

sekund. D ynię pokroić w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), topinambur obrać i pokroić w zapałki lub w paski  przy pomocy specjalnej obieraczki .  Do boczku dodać warzywa, posiekany tymianek i sok z cytryny, dusić 5 minut, przestudzić. Pozostałe jajka, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować robotem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszać,  doprawić

SzczyptaSmaQ
Ogórki po kartusku 1707

Podstawowy, regionalny przepis ,który jednak każda gospodyni przygotowuje. na ciut własny sposób. Ogóreczki wyjęte z takiej zalewy są kruchutkie , przyjemnie słodkawe i lekko kwaskowate , a dodatkowo mają wspaniały aromat warzyw, w których pływały . W sam raz, na kanapeczkę lub do pogryzania . Moja rodzinka, uważa je za najlepsze na świecie . Niestety, są udane tylko jeśli użyjemy bardzo , ale to bardzo, świeżych

Ogrodnik w podróży