warzywa - 14856 przepisów (strona:400/991)

Krem z białych szparag z białym winem 121

Następnie wlej wodę -  ok 1,5 litra wrzątku. Dadaj sól i pieprz. Wlej wino. Dodaj pocięte łodygi szparag, zachowując główki na koniec gotowania. Kiedy warzywa zmiękną zacznij miksować zupę. Przecedź przez stożkowate sito ( moje mimo, że starannie obrane miały jeszcze zdrewniałe części, które przeszkadzałyby w konsumpcji). Następnie

AZgotuj!
Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym 101

rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno posiekaną natkę i dopraw jeszcze Maggi i pieprzem jeśli trzeba. Całość polej olejem lnianym najlepiej budwigowym

AZgotuj!
Papryka faszerowana kaszą bulgur 162

sól pieprz cayenne ( według upodobania) Ugotuj kaszę bulgur w osolonej wodzie.  Marchew, czosnek i cebulę podsmaż na oleju. Dadaj kminek, mielone ziele angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną kaszę bulgur i pomidory. Mieszaj chwile gotując.  Umyj papryki i przekrój je wzdłuż. W żaroodpornym naczyniu wylej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj folią aluminiową. Piecz

AZgotuj!
Chrupkie warzywa stir fry z grzybami shitake 126

potem papryka, imbir, groszek, czosnek, sosy, na koniec pokrojone w paseczki grzyby. Smażę kilka chwil.   Teraz w wodzie w której moczyły się grzyby rozprowadzam skrobię i zalewam warzywa.  Mieszam aż sos zgęstnieje. Wykładam na talerz i posypuję świeżą kolendrą i czarnym sezamem

AZgotuj!
Ratatouille na ciepło wg Apetycznej panny Dahl 166

pęczek świeżej kolendry  Posyp pokrojone bakłażany i cukinie solą, włóż je do durszlaka. Po godzinie przepłucz i osusz ręczniczkiem. Rozgrzej na patelni ok 1 łyżki oliwy i zrumień warzywa ze wszystkich stron. Kiedy będą gotowe odłóż na bok W dużym rondlu o  dość grubym dnie rozgrzej resztę oliwy i włóż cebulę, czosnek i nasiona kolendry. Podsmażaj na małym

AZgotuj!
Paszteciki z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i oliwkami 140

pora szklanka soczewicy czerwonej cebula czerwona 2 jaja 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 3 suszone pomidory w oleju oliwa z oliwek kilka zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dadaj cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj oliwki

AZgotuj!
Warzywna zupa z kaszą jaglaną 196

litry bulionu warzywnego liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu korzeń pietruszki 2 karotki pół selera korzeniowego biała część pora ząbek czosnku natka 1 szklanka kaszy jaglanej Warzywa korzenne zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć do gotującego się bulionu wraz z przyprawami. Sparz kaszę jaglaną i dodaj do garnka. Gotuj razem aż kasza będzie miękka. Dodaj sporo

AZgotuj!
Łosoś z puree z pietruszki 150

może z powodzeniem zastąpić ziemniaki. łosoś oliwa sos sojowy 3 korzenie pietruszki mleko sól 1 łyżeczka miodu biały pieprz  Pietruszkę umytą i obraną zalać mlekiem tak aby zakryło warzywa. Gotować na małym ogniu. Kiedy będzie miękka dodać sól, miód i pieprz biały. Zmiksować. Łososia udusić w folii z olejem i sosem sojowym. Ja dodałam też świeży imbir

AZgotuj!
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 176

sojowego papryczka chili  makaron gryczany nać kolendry  2 świeże boczniaki królewskie  Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa. Gotujemy ok godziny. Pod koniec gotowania wrzucić grzyby pokrojone wzdłuż. Ugotować makaron. Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry

AZgotuj!
Buraki faszerowane kaszą gryczaną 193

Burak faszerowany kaszą gryczaną z kremową fetą.  Kremowa feta to dla mnie HIT do warzyw.  Poznałam ją na warsztatach i chciałam się z nią z Wami podzielić:)  3 buraki woreczek kaszy gryczanej cebula mała czerwona groszek w puszcze małe opakowanie ser feta pół opakowania 1/3 szklanki śmietanki kremówki oliwa z oliwek pieprz rukiew wodna Buraki upiecz

AZgotuj!
Kule jaglane smażone ala arancini 169

resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju

AZgotuj!
Placuszki ryżowe z cukinią 449

zostało nam trochę ryżu np z obiadu. Przypominały mi nieco placki ziemniaczane, więc podałam je ze śmietaną. Dzieciom bardzo smakowały, więc jest to dobry sposób aby przemycić im trochę warzyw :) SKŁADNIKI: 500g cukinii 1 łyżeczka soli 200g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu) 2 jajka pieprz czarny 1 łyżka mąki kukurydzianej olej rzepakowy do smażenia śmietana lub jogurt naturalny Cukinię

https:KKuchniaMniam
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami 392

selera 1 suszony grzyb ziarenka pieprzu sól gałązka lubczyku 1/2 małego kalafiora 1 łyżka koperku KLUSECZKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli Udko, warzywa, lubczyk grzyb i ziarenka pieprzu włożyć do garnka(ok 3l) i zalać zimną wodą. Ugotować wywar na małym ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania. Kiedy bulion będzie

https:KKuchniaMniam
Zupa krem z dyni 178

kroimy w kostkę.  Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem.  Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut.  Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.  Następnie miksujemy. Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa rybna 171

oliwa - masło Sposób przygotowania: Do gotującej się wody dodajemy całe ryby. Tworzymy bulion. Kiedy jest on już gotowy, przecedzamy go przez sito. Do powstałego wywaru dodajemy pokrojone w kawałki warzywa. Zagotowujemy. Filet z dorsza oprószamy solą.  Na patelni szklimy pokrojoną cebulę. Po 1 minucie dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy chili, słodką paprykę i smażymy przez około

Pan i Pani Smith w kuchni