ziołowy do smaku, papryka ostra, bazylia,papryka słodka itd. Kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj solą ,pieprzem i rozmarynem. Paprykę i oliwki pokrój w kostkę, marchewkę, pora w plasterki. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwki. Skrop olejem, dopraw i wymieszaj. Ułóż na górze kurczaka. Piecz w 200 stopniach ok. 30 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia
Corner With Recipesmałej patelni ): - 2 jajka - 1/2 pomidora - 1/2 cebuli - 2 łyżki otrąb owsianych (opcjonalnie) - garść pokruszonej fety - szczypiorek do posypania - sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka - oliwa/olej do smażenia Warzywa pokrój w kosteczkę. Jajka rozbełtaj widelcem, dodać do nich zioła, cebulkę, otręby, sól i pieprz. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć jajka, parę razy rozbełtaj, jak jajecznicę i zostaw na ok. 4 minuty
Corner With RecipesJeśli macie dość gotowanego kalafiora z bułką tartą, warto spróbować go w jego najprostszej postaci - świeżego. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej surówki, nie miałam pojęcia z jakiego warzywa jest zrobiona. Ciekawy dodatek do grilla, ale też do tradycyjnych obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - mały kalafior - 2,3 łyżeczki chrzanu - 1 czubata łyżka majonezu - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - sól i pieprz
Corner With RecipesPrzepyszne placuszki, które idealnie komponują się z chrupiącymi, grillowanymi warzywami. Nie jest to jakiś oszałamiający przepis, ale raczej pomysł na coś nowego ;). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style
Corner With Recipesmieszając. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, podsmażaj kolejne 2 minuty, co chwilę mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Do blendera/malaksera z ostrzami wrzuć pietruszkę, pestki dyni, sok z cytryny oraz ostudzone warzywa. Dodaj olej/oliwę,sól, pieprz, przyprawy i zblenduj na gładką masę
Corner With RecipesZdrowe i dietetyczne przekąski, czemu nie ? Grillowana cukinia to moja ulubiona postać tego warzywa, do tego farsz ze szpinakową nutą. Przepis dodaję do akcji Paryska Dieta , wydaje mi się, że ten przepis powinien do niej pasować :). Więcej o wspomnianej diecie przeczytacie tutaj! . Roladki z grillowanej cukinii Składniki: - 1 duża cukinia - 1 serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu - 80 g świeżego
Corner With Recipesdrobną kostkę cebulę, cukinię, paprykę i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć przyprawy. Po chwili dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, po 2 minutach dodaj pozostałe składniki. Kiedy warzywa zmiękną, zalej je przecierem i dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe koszyczki wypełnij sosem, możesz ozdobić bazylią i posypać dodatkowym serem
Corner With RecipesSezonowe warzywa staram się maksymalnie wykorzystywać przy gotowaniu. Od dłuższego czasu w lodówce, co parę dni pojawia się spory kawałek dyni. Za każdym razem mam już jakiś pomysł na wykorzystanie, a domownicy nie wierzą, że można coś jeszcze wymyślić i przewidują, że prędzej dynia się zepsuje, niż trafi na talerze. Zawsze wygrywam tę walkę z brakiem wiary w moje możliwości
Corner With Recipesciśnienie tętnicze krwi w normie) - Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :) Moje propozycje na wykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka z pieczonych warzyw i fety Sałatka śledziowa z burakami Składniki (2 porcje): - 4 buraki - 1 jabłko - 1/2 limonki - 1 łyżka startego imbiru Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób
Corner With RecipesPyszna sałatka przygotowana przeze mnie wiele razy. Szparagi, pomidorki, pesto, mozzarella i oczywiście ukochany makaron ;). Fasolkę szparagową można pominąć, albo zastąpić innym ulubionym warzywem. Składniki: - garść szparagów - 2 garści fasolki szparagowej - 300 g makaronu świderki - 50 g pomidorków koktajlowych,daktylowych - 3,4 łyżki zielonego pesto - 3 plastry szynki prosciutto* - 150 g mozzarelli mini - garść świeżej bazylii - sól, pieprz
Corner With Recipespomidory drobno pokrój. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, chwilę podsmażaj i dodaj czosnek (najlepiej robić to w dużym garnku). Następnie dodaj pieczarki. Kiedy pieczarki się trochę skurczą dodaj pozostałe warzywa. Dopraw ziołami i podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki (ciecierzycę, kaszę, suszone pomidory, oliwki). Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Dokładnie wszystko wymieszaj
Corner With Recipestylko ja tak mam? Wracając do przepisu, zmieniłam proporcje, ale pomysł Marty Dymek na zrobienie pesto z brokułów jest genialny. Sama szukam sposobów, żeby oswoić się z tym warzywem, bo wiem jak bardzo jest zdrowe. Kolejny plus tego dania to fakt, że od dłuższego czasu nie zjadłam kupnego pesto. Pesto niby zdrowe, ale ostatnio wczytuję się w składy produktów
Corner With Recipespiórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz makaron i bób który gotujemy al dente osobno. Zupę możemy posypać startym parmezanem
Kuchenne Wariacjetestowania produktu. Noże prezentowały się bardzo fajnie. Świetnie układały się w ręce i nie ślizgały, nawet przy krojeniu tłustych rzeczy. Początkowo wypróbowałyśmy noże do krojenia owoców i warzyw, sprawdziły się idealnie. Nawet miękki pomidor był pokrojony w perfekcyjne paski. Z pieczywem noże poradziły sobie nie mniej dobrze :) Bez problemu kroiły miękki chleb, bułki, czy bagietki. Wreszcie nadszedł czas
Kolizje Smakówtradycji spożywania takiej formy zupy na zimno i nie jestem w tej dziedzinie zbyt zaznajomiona. Jako pierwszy postanowiłam zrobić chłodnik rodem z Hiszpanii, i to był bardzo dobry wybór. Warzyw jest teraz pod dostatkiem i w kilka minut można z nich wyczarować orzeźwiający zdrowy posiłek
Ditecz