kwasów tłuszczowych nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Do tego porcja świeżych warzyw i zdrowy posiłek gotowy :) Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1/3 szklanki quinoa/komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 łyżka oliwy suszony majeranek sól, pieprz pomidorki koktajlowe (kilka sztuk
Moja Galeria SmakuZielone koktajle robią ostatnio furorę w sieci. Nic dziwnego, bo to bardzo sycąca, oczyszczająca i odkwaszająca organizm bomba witaminowa. To lekki posiłek, dający jednocześnie mnóstwo energii i siły. Zielone warzywa, w tym przypadku jarmuż w połączeniu z owocami daje pyszną kombinację. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody 1 mały banan spora garść jarmużu 1/2 ananasa 1 małe mango
Moja Galeria Smakusmaku sezam do posypania szczypiorek Rzodkiewki i ogórka pokroić cieniutko w plasterki. W sieczce wymieszać ocet winny, olej sezamowy, oliwę, syrop z agawy i sól. Wymieszać i połączyć z warzywami, posypać sezamem i szczypiorkiem. Odstawić na 30 minut do przegryzienia
Moja Galeria SmakuLekka, letnia sałatka z makaronem przypominającym ryż. Ten makaron to orzo. Muszę przyznać, że to ciekawe doświadczenie jeść coś co przypomina ryż a smakuje jak makaron ;) Sałatka jest pełna warzyw, doprawiona bazylią i lekkim dresingiem na bazie oliwy i octu winnego. Żeby uczynić ją jeszcze sycącą dodałam podsmażoną pierś z kurczaka. Składniki: 150 g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem
Moja Galeria SmakuJeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę i przystrajamy oliwkami. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepieprz -gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
KasiekGotujekochać lata za jego słodkie i soczyste plony pełne warzyw i owoców? To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze. Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny
ChilliJemyGulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki
Kuchcik gotujeblogu był burger po włosku, grecku i meksykańsku. Jak więc nazwać burgera z jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli
Szefowa kuchniśmietanę i starty ser. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, pokrojony por i paprykę. W naczyniu żaroodpornym przekładamy warstwami podsmażonego kurczaka i plasterki ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem i warzywami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut
Walijskie Pichceniemożna stragany ponad dwustu sprzedawców. A co na straganach? Ano w dzień targowy można kupić tutaj świeże mięso, wędliny, ryby (zarówno świeże jak i wędzone), owoce morza, owoce i warzywa (od rolników z okolicznych miejscowości, duża część to produkty bio/ekologiczne) oraz pieczywo (wytrawne i słodkie wypieki) i sery (zapach i różnorodność na tych stoiskach przyprawiają o zawrót głowy). Nie brak
Szybko Tanio Smaczniełyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego Kociołek Smaków 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego Kociołek Smaków Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojone warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinkę aby puściły sok. W tym czasie oczyścić marchewkę i paprykę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w krótkie
Monia miesza i gotujebędę robiła dużo przetworów bo zostało nam sporo słoiczków z ubiegłorocznych szaleństw. Ale to nie znaczy, że nie zrobię nic! Po prostu będę przerabiać mniejsze ilości owoców i warzyw czyli zrobię np. tylko po 5 słoiczków jednego rodzaju dżemu . Ja wiem, że dla wielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków
Smaczna Pyzaponieważ najsmaczniejsza jest ta samodzielnie wyhodowana w ogrodzie. Właśnie dopiero teraz dorodne cukiniowe krzaczki obdarowują nas swoimi pysznymi owocami. Latem też zajadamy się najchętniej daniami z tym bardzo uniwersalnym warzywem. Do przygotowania naleśników "Bolognese" zrobiłam większą ilość sosu bolońskiego, by wykorzystać go teraz do zapiekanej cukinii. Nadziane łódeczki cukinii zalałam dodatkowo ziołowym sosem beszamelowym. Nie duś cukinii za długo, powinna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka powstała z produktów, które miałam w danej chwil pod ręką. Okazało się, że połączenie warzyw konserwowych z fasolką szparagową było strzałem w dziesiątkę. Sałatka wyszła bardzo smaczna i z pewnością przygotuję ją kolejny raz. SKŁADNIKI: 25 dag fasolki szparagowej, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoiczek cebulki marynowanej, 1/2 słoika selera konserwowego wiórki, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu
Tradycyjna kuchnia Kasi