już pewnie wiecie cukinia to moje ulubione letnie warzywo - na blogu jest wiele przepisów z jej wykorzystaniem. Dzisiaj chyba najprostszy przepis - cukinia grillowana podawana z dipem czosnkowym. Polecam jako pyszną, niskokaloryczną przekąskę :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia (około 200g) 2 łyżki pikantnej oliwy (lub zwykła oliwa+szczypta chili) 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku kilka listków mięty
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam lato i cały ogrom świeżych owoców i warzyw. Dlatego też staram się jak najbardziej z tego korzystać. Przy upałach nie mam za bardzo ochoty na konkretne jedzenie za to lubię pożywne i orzeźwiające napoje i desery. Z jagód zrobiłam pysznego szejka na bazie napoju migdałowego. Składniki: 2 szkl jagód 1 litr napoju migdałowego Alpro 3 gałki lodów śmietankowych
Ala piecze i gotujeZdecydowanie obecna pora roku to ta, którą uwielbiam najbardziej. Bogactwo świeżych, lokalnych warzyw i owoców. Zapach, który unosi się od nich w powietrzu. Aż chce się żyć, jeść i.. nie tyć. Przepis na bardzo zdrowe śniadanie, lekkie a przy tym trochę kwaśne. Zdecydowanie jestem zwolenniczką korzystania z sezonowych darów. Wykorzystajmy je w pełni! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych
Mango PapajaCukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus. Wyszło pyyyysznie! :) SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g łopatki wieprzowej pół słoika suszonych pomidorów czarne oliwki sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Pyry na GazKasza owsiana to moje nowe odkrycie :) Jak się okazuje nie tylko śniadaniowe, ponieważ kasza może służyć jako dodatek do mięs czy warzyw. Pierwszy raz zdecydowałam podać ją w towarzystwie owoców i kremowego jogurtu. Smakuje troszkę jak kasza jaglana, ale ma nieco inną, chrupiącą strukturę, Bardzo polecam wszystkim tym, którzy lubią nowości w kuchni :) Składniki : 4 łyżki kaszy owsianej
Chocolate Muffin Blogcebule i czosnek pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwe i roztopić masła, wrzucić czosnek cebulę oraz estragon i podsmażyc około 3 minuty. Wlać bulion i wrzucić wszystkie warzywa wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotować 30 minut. Wyjąc ziele i listki. Dodać koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dosypać starty ser i pogotować do rozpuszczenia sera, w razie
Moja Galeria Smakuolej i wrzucić na patelnie cebule wraz z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać pierś. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Kiedy pierś będzie usmażona dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Smacznego! Źródło
Moja Galeria Smakupieczenia i piec w 190 stopniach przez 70 minut. Po upieczeniu czosnek i cebulę obrać z łupin. Pomidory obrać ze skórki i pozbyć się gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa wraz z dynią przełożyć do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Podgrzać i podawać od razu. Smacznego
Moja Galeria Smakumała 1 łyżeczka suszonego tymianku plus odrobina do pieczonych pomidorów (ja użyłam świeżego) 1 garść pestek dyni ocet balsamiczny sól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skropić octem balsamicznym, oliwą. Posypać tymiankiem i 2 ząbkami startego czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni
Moja Galeria Smakuposzatkowanej 1/2 dużej papryki 1 jabłko 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki pęczek koperku 3 łyżki oleju/oliwy 2-3 łyżki octu winnego białego sól, pieprz, cukier do smaku Wszystkie warzywa posiekać lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski, wymieszać. Doprawić olejem, octem oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać. Odstawić, żeby smaki się połączyły
Moja Galeria Smakuskórę. Więcej zalet chyba przedstawiać już nie trzeba :) Składniki: 1 łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1 mango 1 marchewka 1 szklanka wody niegazowanej Owoce i warzywa obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria SmakuSkładniki: 2 liście sałaty rzymskiej garść świeżego szpinaku 1 jabłko 1 gruszka 1/2 szklanki zimnej wody Warzywa i owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakuswojskie jabłko i wyszedł równie pyszny koktajl. Polecam! Składniki: 1 łodyga selera naciowego świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 1 jabłko 1 marchewka 1 szklanka wody niegazowanej Owoce i warzywa obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria SmakuRatatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków
Moja Galeria Smaku