warzywa - 14856 przepisów (strona:406/991)

Gulasz barani w wolnowarze 222

soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub  8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane  listkami mięty i pietruszki z  chlebem i warzywami. Smacznego

Stare Gary
Królowa sałat 220

Doskonały dodatek do dania głównego, któż nie lubi sałaty?! jedzmy to zielone warzywo, zdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i przyrządzajmy ją jak najczęściej, o to jej kolejna odsłona! Składniki: 1 duża sałata pęczek szczypiorku pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony

kgwjanczewo
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 195

smakuje. Dodatek startej cukini i gotowego sosu firmy Orzech świetnie urozmaicił smak klasycznego makaronu - wyszedł nieco słodszy i delikatniejszy niż zwykłe bolognese, a do tego zdrowszy, bo z dodatkiem warzyw. W prawdzie użyłam do niego gotowego sosu, jednakże takiego, w którego składzie są jedynie naturalne produkty i żadnych konserwantów czy wzmacniaczy smaku - wprost idealnego, gdy brakuje nam czasu, siły

Kto ugości moich gości?
Delikatna pasta z kurczaka 233

musztarda- 1 łyżeczka * cebula- 1 szt. * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku * szczypior- do posypania Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie wraz z mięsem i ugotowanymi warzywami zmielić w maszynce do mielenia, blenderem lub rozdrobnić widelcem. Pastę doprawić musztardą, solą, pieprzem, dodać drobno pokrojony szczypior i wymieszać. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 185

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki w ćwiartki. Ryż ugotować do miękkości. Na łyżce oleju podsmażyć pieczarki, następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty

Gaździnka warzy
GRZANKI Z GORGONZOLĄ, GRZUSZKĄ , MIODEM I ORZECHAMI – idealne na śniadanie! 191

restauracje serwującej najlepsze sniadania! Polecam! Dodatek szklanki soku pomarańczowego sprawi, że nie tylko będziemy nasyceni, ale również naładowani witaminami i energią. Taka szklanka soku zastępuje 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy konsumować w ciągu dnia. Jak widzicie śniadanie na słodko wcale nie musi być niezdrowe! I mam nadzieję , że taki przepis i takie widoki już

Ostra na Słodko
Placuszki z kurczaka z fasolką mung 160

przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, przez kolejne 20 na wolnym). Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę ) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.  Masę nakładamy na rozgrzaną patelnię formując placuszki (około 2 łyżki

VioletoweKucharzenie
Amerykański hamburger - przysmak Deana Winchester'a 234

lepszego hamburgera niż domowy. Robiąc swój fast-food sprawiamy, że nie jest on już tak niezdrowy. Wiemy jakie mięso wykorzystaliśmy, warzywa są świeże, bułka chrupiąca, a ilość dodatków w sam raz. Mmmm pychotka ;-) Jeżeli ktoś ogląda serial "Supernatural", to wie, że hamburger to ulubione danie Deana Winchester'a, jednego z głównych bohaterów.  Screen z filmu "Supernatural". Screen z filmu

Passions hobbies life
Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową 206

różyczki. Włożyć do wrzącej wody i gotować na półmiękko , odcedzić. Fasolkę również opłukać, pokroić, włożyć do wrzącej wody  i ugotować prawie do miękkości z dodatkiem soli. Połączyć warzywa, dodać koreczki śledziowe, wymieszać z majonezem wymieszanym z jogurtem, przyprawić do smaku i dodać posiekany szczypiorek

Tradycyjna Kuchnia
Zupa kalafiorowa 307

minut. Następnie przecedź (skrzydełka i marchewkę przełóż do miseczki).  Do bulionu  dodaj podzielonego na różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości warzyw i dodaj kawałki mięsa ze skrzydełek(bez skóry) i marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Można zaprawić śmietaną według uznania

The Sweet Damsel
Grillowany ananas z szynka paremenska 143

danie przygotujemy bardzo szybko i będzie wspaniałą przystawką w oczekiwaniu na danie główne, czyli grillowane mięsa i warzywa. Ananas doskonale smakuje zarówno na zimno, jaki na ciepło. Możemy go również przygotować na patelni grillowej, jeśli chcemy go przygotować w domu. Grillowany ananas z szynką parmeńską Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 3-4 osób Składniki: 1 mały dojrzały ananas

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 194

mogłam sie przekonać do dyni. Pamiętam smak ciasta drożdżowego z musem dyniowo-jabłkowym, który to strasznie mi nie smakował i chyba to było głównym powodem niechęci do naczelnego warzywa jesieni. Ale w tym roku naoglądałam się mnóstwa przepisów z wykorzystaniem dyni i większość wydawała się całkiem smaczna. Postanowiłam jednak upiec ciasto, a fakt, że ten przepis nie bazował na musie

FitKot
Zupa z brokułami 211

wraz z pokrojonym w kostkę mięsem dodajemy do zupy. Doprawiamy sola i pieprzem. Dekorujemy ćwiartkami ugotowanego jajka. 3 w 1 W ( 1 rok, skaza białkowa )  - zupkę delikatna, warzywa rozdrabniam widelcem, dodaję samo żółtko, część ugotowanego mięska z zupy zostawiam na obiadek K ( 3 lata ) - jajka na twardo nie lubi, przemycam drobno pokrojone w zupie ;) Rodzice - wg przepisu

Atlas Smaków
Sos tzatziki 135

ponownie odciskamy. Do jogurtu dodajemy ogórek, koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs i warzyw grillowanych, placków ziemniaczanych oraz kebabików na patyku , pieczonymi młodymi ziemniakami

Atlas Smaków
Kremowa zupa z dyni 148

dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą

Atlas Smaków