warzywa - 14856 przepisów (strona:404/991)

Jajecznica idealna 177

Mońki garść obranego ugotowanego bobu garść posiekanej cebuli garść posiekanej papryki garść posiekanego lubczyku  sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie dodać masło oraz warzywa. Podsmażyć, dodać jajka i ser. Smażyć aż do ścięcia się jajek. Nie określ czasu bo jedni wolą mniej lub bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem. Aldamer MSM Mońki

ClauditteMissCooking
Zimna miska według Duńczyka 204

Wyzwanie u Ani trwa nadal, tym razem podejmując mój ukochany temat, czyli jedzenie. W dodatku jedzenie letnie, wakacyjne. Czy może być coś wspanialszego...? Na straganach piętrzą się pachnące warzywa i owoce, obok których nie potrafię przejść obojętnie. Najchętniej do domu przyniosłabym wszystko! Znoszę więc naręcze rabarbaru (tak, tak, nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce; nie oszukujcie więc, że sezon

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W smaku nadrabia + LBA 156

pieprzem, solą i papryką/lub miodem, nigdy nie mogłam się zdecydować xd no, i jeszcze leniwe z masełkiem i cukrem 3. Gdybyś musiał/a wybrać jeden owoc i jedno warzywo, na którym opierałby się tygodniowy jadłospis, co by to było? zadanie niewykonalne xd 4. Koncert Twojego życia? jedyny na jakim byłam to jak na razi to Orange Warsaw Festiwal

More food, love and dreams
Szaszłyki z kurczaka, papryki i cebuli 304

weekendowe popołudnia i wieczory idealnie nadają się na grillowanie . Można powoli przygotowywać coś pysznego do jedzenie, nie spiesząc się i odpoczywając. Dzisiaj proponuję bardzo proste szaszłyki z mięsa i warzyw. Proste, ale soczyste i dobrze doprawione bo to bardzo ważne przy daniach tego rodzaju. Nie żałujcie aromatycznych przypraw, ziół i świeżych dodatków. Grillujcie i cieszcie się smakiem pysznego jedzenia

Smaczna Pyza
Kokosowa zupa z kurczakiem, mango i fasolką szparagową 221

mango w zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej soli. Podajemy z posiekanymi drobno ziołami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pieczarkami 342

odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek.  Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków.  Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę

Qchnia po prostu
Chłodnik z krewetkami i fetą 182

Trzemy na tarce obrane ogórki, umyte rzodkiewki i mieszamy z masą buraczkową. Dodajemy pocięty drobno koperek, szczyptę soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy kefirem. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy.  Gotowy chłodnik podajemy z krewetkami i z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta.  Krewetki podsmażamy

Bon Appetit Małgorzaty
Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą 201

następnie posypujemy solą morską. Zostawiamy na 15 minut, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut. Po tym czasie wydrążamy środki warzyw łyżeczką i odkładamy. Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej do miękkości, czas gotowania zależy od świeżości suszonej soczewicy). Cebulę kroimy

Poezja smaku
Gulasz z serc indyczych z wątróbką 215

łyżki koncentratu pomidorowego - 1/4 kostki smalcu - 4 ząbki czosnku Serca umyj i pokój wzdłuż na kilka części. Podsmaż na patelni, na gorącym smalcu  i przeżuć do drugiego garnka. Warzywa obierz i pokrój na nie wielkie kawałki i dodaj do serc. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na średnią kostkę i podsmaż na tej samej patelni i tłuszczu co podroby

Pasje Jolki
Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 190

przypominającą wyglądem piaszczyste plaże, wprowadziły nas w prawdziwą ekstazę. Rozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!,  a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne arcydzieło - stir-fry z sezonowych warzyw z ogórkiem małosolnym, cypryjskim serem halloumi i hiszpańską chorizo. Wszystko świeże, smaczne i pachnące. Warto w tym miejscu również zaznaczyć, że wszystkie produkty pochodziły od sprzedawców z Bazaru. Po takiej

Food Square
67. Makaron razowy z młodą marchewką i groszkiem cukrowym 239

się zachwyca :) Skoro sezon w pełni, trzeba korzystać z naszych polskich nowalijek! Zauważyłam, że w okresie letnim nie ciągnie mnie do mięsa i kiedy stragany obfitują w świeże, polskie warzywa, żadne mięso nie jest potrzebne! Chociaż niedawno, uważałam jeszcze, że co to za obiad bez mięsa? Dzisiaj propozycja na smakowitą młodą marchew, która różni się od swojej spiżarnianej koleżanki choćby

Be Fit Be Strong
Rewelacyjna Marynata do Mięs i Warzyw 27118

wyciągasz z szafki ulubione przyprawy i zioła i sypiesz co Ci pasuje, co lubisz. Jakiś czas temu zaintrygowała mnie marynata Olgi Smile , pisała, że marynata nadaje się i do warzyw i do mięs, więc musiałam sprawdzić, spróbować i zrobiłam. Pierwsza niespodzianka jaka mnie czekała, to że tej marynaty wychodzi bardzo dużo. Kolejne to smak i konsystencja. Konsystencja idealna do smarowania

Blondynka Gotuje
Marynowana papryka z cebulą do słoików na zimę 122

cebulką. Składniki: 1 kg kolorowej papryki, ½ kg cebuli, 3 szklanki wody, ½ szklanki octu, sól do smaku, cukier do smaku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy do każdego słoika. Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić  i zblanszować we wrzątku przez 3 minuty. Następnie odsączyć, schłodzić i przełożyć do wyparzonych słoików przekładając przyprawami. Z wody i octu i cukru do smaku przygotować

Tradycyjna Kuchnia
Czereśnie i morele na przystawkę! 168

żywności, nie nadążamy planować podróży, nie nadążamy oglądać się za krótkimi spodenkami, nie nadążamy… Gorące dni i parne noce sprawiają, że jemy już prawie tylko surowe owoce i warzywa. Wszystkie nasze zimowe hasztagi #glutenfull #obiadrobotnika czy ukochany #sernik spadły mocno w ratingach. Leżymy, przeglądamy zdjęcia jedzenia i nic. Lato. Boskość. Sezonowość. W tym roku lipiec upływa nam pod znakiem

GRUBY WAŁEK
Kotleciki z piersi kurczaka z serem 239

dowolna przyprawa do kurczaka lub po prostu sól i pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnej tarce do warzyw. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, i najlepiej odstawiamy na godzinę do lodówki aby wszystko dobrze się przegryzło i lepiej nam się formowało kotleciki. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wkładamy uformowane łyżką

na moim stole...