warzywa - 14856 przepisów (strona:388/991)

placki z cukinii 182

składniki Danie dla czterech osób 4 średnie cukinie 2 żółtka jajek 6 łyżek mąki pszennej  5 łyżek oleju pół pęczka szczypioru gałka muszkatołowa sól, pieprz sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy

Miód i pieprz
Co jadłam w Szkocji? 163

ziemiankami. Przed spróbowaniem tej potrawy czułam lęk, gdyż opis nie zachęca do jedzenia. Podana potrawa wyglądała bardzo smakowicie na talerzu. Haggis zostało podane z tostami, sałatką z świeżych warzyw oraz sosem, który podkreślał smak mięsa. Nie tylko potrawa wyglądała smakowicie, ale też miała dobry smak. Lęk minął, a nawet jestem pod wrażeniem i chętnie w przyszłości jeszcze raz zasmakuję haggis

Projekty ze smakiem
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 190

Dynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach

Roślinna - blog wegański
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 186

przyprawami – ponownie solimy, a następnie posypujemy suszonym oregano i bazylią. Można piec je od razu, można zostawić na 30 minut lub więcej, żeby mocniej przeszły aromatem czosnku. Wstawiamy zamarynowane warzywa do piekarnika ustawionego na 180⁰C, grzanie góra-dół, na drugą półkę od góry, na czas 45 minut do godziny. Skórka zmieni kolor na brązowy, miąższ powinien być miękki

Karo in the Kitchen
Wakacyjne migawki 129

wyjazdem obkupiliśmy się w nowe ciuchy na https://www.chiclook.pl/ , hihi, my kobiety lubimy poszaleć na zakupach, nawet wirtualnie ;) humor od razu lepszy ;) Zapraszam do obejrzenia fotorelacji :) Przepyszne owoce i warzywa, najlepsze winogrona, melony i bakłażany i limonki prosto z drzewa :) Musaka i baklava - smaki Grecji :) Mocne, pyszne frappe i cudowny sok ze świeżych pomarańczy Xigia - podwodne źródła siarkowe Blue Caves

Domowa cukiernia Ewy
sardynki w sałatce 152

wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Zupa ogórkowa 157

pęczek koperku -sól -pieprz - u mnie pieprz ziołowy  SKWORCU -łyżka masła opcjonalnie lub oliwa z oliwek Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać rosół lub wywar z warzyw i dodać ziemniaki, i pokrojona w kostkę włoszczyznę. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach i podsmażyć na patelni z łyżką masła lub na oliwie. Dodajemy do zupy. Solimy, dosmaczamy pieprzem. Zabielamy śmietaną

Z Kuchni Do Kuchni
słodka papryka konserwowa 141

słodka papryka konserwowa Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę. Składniki  2 kg papryki słodkiej 4 niewielkie cebulki zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku

Miód i pieprz
"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami 227

Dzień dobry, Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii? Nie bez powodu pizza margherita jest tak uwielbiana. Ja postanowiłam przenieść te smaki właśnie na mięsistą lecz nieco mdłą w smaku oberżynę, otrzymując coś po prostu przepysznego :) Danie jest sycące

Chilli Czosnek i Oliwa
Toskański makaron z sosem pomidorowym 152

trzeba gotować. Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki, wegetariański, a dzięki zawartości surowych warzyw pełen witamin. Czosnek zaś wytłucze wszystkie potencjalne drobnoustroje, które dostaną się do Waszego organizmu wraz z klimatyzowanym powietrzem. A może zanim zaczniesz gotować ochłodzisz się bazyliową lemoniadą? → klik Składniki: kilogram dojrzałych

Patchwork
cukinia konserwowa z ostrą nutą 177

podłużne plastry i  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Cukinie pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze 80-85 stopni przez 25-30 minut

Miód i pieprz
Szaszłyki z krewetek z ananasem 201

większego naczynia wrzucamy przygotowane krewetki. Cebulę przekrawamy na pół, i dalej na 3 części (wzdłuż). Podobnie z ananasem (każdy plaster na 6 kawałków). Paprykę kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa dodajemy do krewetek i zalewamy marynatą. Należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawiamy na kilka godzin. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy po kolei cebulę, paprykę, krewetkę i ananasa. Kończymy na cebuli. Grillujemy

Pociąg Do Kuchni
Burgery z cebulką i pietruszką 183

Takie burgery idealnie sprawdzą się jako wkładka do bułek z warzywami. Sprawdza się również jako danie główne z ziemniaczkami. Danie podałam na talerzyku od  Porcelana Bogucice 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pęczek natki pietruszki 1 duża cebula Sól Pieprz Do miski przekładamy mielone mięso, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Cebulkę kroimy

VioletoweKucharzenie
"Danie inspirowane podróżą" - podsumowanie akcji 228

kalafiorem i tuńczykiem Camembert w sosie malinowym z salsą pomidorową Najłatwiejszy sposób na kukurydzę Fasolka szparagowa do obiadu Kurczak w śmietanie Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Papryki faszerowane warzywami i amarantusem Tortilla patatas z chorizo Pieczony kurczak po portugalsku? Kakaowe ciastka arachidowe Pasteis de nata Sałatka grecka DESER TIRAMISU WERSJA l Ochrydzka przygoda Pljeskavica Pina Colada BBQ sos - czyli Ameryka

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa gulaszowo-warzywna 152

Syta, pożywna i aromatyczna zupa. Czuć podsmażoną cebulkę i bukiet warzyw. Można powiedzieć, że jest to pomidorowa w bogatszej wersji. 600 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 1 cebula 2 marchewki 450 g mieszanki warzywnej 9-składnikowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry wody 2 kostki rosołowe Sól Pieprz Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki. Przyprawiamy

VioletoweKucharzenie