warzywa - 14856 przepisów (strona:382/991)

Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 219

pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć

Pełny talerz
Owocowe naleśniki owsiane z malinowo-bananowym twarożkiem - LUNCH KIDS :) 184

znudzą i nie będą smakować tak jak za pierwszym razem. Ponad to duża ilość szkolnych kanapek przygotowywana jest z białego pieczywa, niskiej jakości wędliny czy sera oraz bez świeżych warzyw czy dodatkowego owocu. Taki lunch na pewno nie jest źródłem zdrowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego dziś prezentuje Wam zupełnie coś nowego, coś co możecie zapakować swoim pociechom

Zdrowie na języku :P
Krem z pieczonych pomidorów z pesto i mozarellą 173

zauważyć coraz wcześniej zapadającego zmroku, zimnych nocy i zółkniejących na drzewach liści... W chłodne, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru , jak treściwy, sycący, rozgrzewajacy krem, najlepiej z sezonowych warzyw. Przepis na tę zupę krem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli

Zawsze głodna!
Izmir Kofte 183

żaroodpornego. Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 3 cm). Ułożyć ją pomiędzy ziemniakami. Na wierzchu położyć usmażone kofty. Sos:   Składniki sosu wymieszać ze sobą. Zalać nim mięso z warzywami. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Fabryka pomysłów
Zrazy z bakłażana 183

Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)   Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie   Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki

R'n'G Kitchen
Polędwiczki z Ryżem 166

opakowaniu ok 20 minut. Pieczarki kroimy grubo i smażymy na oliwie wraz z porem lub cebulą  Kiedy pieczarki się usmażą dodajemy drobno pokrojoną papryczkę.  Ryż, polędwiczkę oraz warzywa mieszamy razem, posypujemy pietruszką , doprawiamy do smaku. Składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy dodajemy jogurt.  Całość mieszamy i gotujemy na ogniu ok 3 minut

Gotowanie Patki
Sałatka z grillowanym bakłażanem 214

Bardzo prosta sałatka składająca się z dwóch warzyw. Nawet nie spodziewałam się, że to może być takie dobre. Jednak czasem przepis te naj najprostsze potrafi zaskoczyć smakiem. składniki: 1 średni bakłażan 3-4 pomidory 100 g sera feta olej rzepakowy do skropienia bakłażana sól olej sezamowy do skropienia sałatki zioła włoskie Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry

Monia miesza i gotuje
placki z cukinii 187

składniki Danie dla czterech osób 4 średnie cukinie 2 żółtka jajek 6 łyżek mąki pszennej  5 łyżek oleju pół pęczka szczypioru gałka muszkatołowa sól, pieprz sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy

Miód i pieprz
Co jadłam w Szkocji? 174

ziemiankami. Przed spróbowaniem tej potrawy czułam lęk, gdyż opis nie zachęca do jedzenia. Podana potrawa wyglądała bardzo smakowicie na talerzu. Haggis zostało podane z tostami, sałatką z świeżych warzyw oraz sosem, który podkreślał smak mięsa. Nie tylko potrawa wyglądała smakowicie, ale też miała dobry smak. Lęk minął, a nawet jestem pod wrażeniem i chętnie w przyszłości jeszcze raz zasmakuję haggis

Projekty ze smakiem
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 198

Dynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach

Roślinna - blog wegański
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 192

przyprawami – ponownie solimy, a następnie posypujemy suszonym oregano i bazylią. Można piec je od razu, można zostawić na 30 minut lub więcej, żeby mocniej przeszły aromatem czosnku. Wstawiamy zamarynowane warzywa do piekarnika ustawionego na 180⁰C, grzanie góra-dół, na drugą półkę od góry, na czas 45 minut do godziny. Skórka zmieni kolor na brązowy, miąższ powinien być miękki

Karo in the Kitchen
sardynki w sałatce 158

wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Zupa ogórkowa 166

pęczek koperku -sól -pieprz - u mnie pieprz ziołowy  SKWORCU -łyżka masła opcjonalnie lub oliwa z oliwek Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać rosół lub wywar z warzyw i dodać ziemniaki, i pokrojona w kostkę włoszczyznę. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach i podsmażyć na patelni z łyżką masła lub na oliwie. Dodajemy do zupy. Solimy, dosmaczamy pieprzem. Zabielamy śmietaną

Z Kuchni Do Kuchni
słodka papryka konserwowa 146

słodka papryka konserwowa Papryka to jedno z mich ulubionych warzyw, a przetwory z nią na ostro, czy tez w wersji łagodnej, zawsze gromadzę na zimę. Składniki  2 kg papryki słodkiej 4 niewielkie cebulki zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku

Miód i pieprz
"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami 231

Dzień dobry, Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii? Nie bez powodu pizza margherita jest tak uwielbiana. Ja postanowiłam przenieść te smaki właśnie na mięsistą lecz nieco mdłą w smaku oberżynę, otrzymując coś po prostu przepysznego :) Danie jest sycące

Chilli Czosnek i Oliwa