warzywa - 14856 przepisów (strona:381/991)

sałatka Siostry Anastazji 220

różne okazje. Ja zrobiłam tę fasolową, jadłam ją kiedyś u koleżanki i bardzo mi smakowała. Najlepsze w niej jest o dziwo... jabłko! Doskonale smakuje w połączeniu z majonezem i warzywami, nadaje sałatce świeżości. Robi się ją w miarę szybko, marchewkę zamiast gotować można kupić gotową w słoiku i wtedy sałatkę mamy w 5 minut.  *podaję zmienione proporcje, takie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantny krem z marchewki 137

selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
flaczki po zamojsku 149

jeszcze raz dobrze wypłukać na durszlaku. Jeśli używamy krojonych flaków, wystarczy je ugotować do miękkości i odlać wodę. Na porcji rosołowej ugotować bulion z selerem, marchewką cebulą, pietruszką i warzywami. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, wrzucić do bulionu, dodać flaczki i groszek. Gotować minimum pół godziny, dodać starty czosnek, majeranek, przecier pomidorowy i ocet. Doprawić do smaku według gustu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa na piątek- krem z żółtego grochu 137

kromki chleba natka pietruszki Groch rano zalać woda i odstawić. Jarzyny obrać, zalać kilkoma szklankami wody, dodać odsączony groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
musztardowy gulasz z łopatki 165

Dodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
morszczuk pieczony z cytryną 227

twardo. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Cukinię, cebulę i cytrynę pokroić na plastry. Rybę posypać solą, pieprzem i przyprawą. W blaszce lun naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę a obok niej plasterki warzyw i cytryny. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać je z masłem. Masło pokroić na kawałki i ułożyć na rybie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
flaczki babci Cylki (zabielane z kurczakiem) 123

szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela angielskie sól pieprz liście laurowe czosnek Mięso z kurczaka pokroić, flaki wypłukać. Warzywa obrać, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na ogień, dodać flaki i mięso. Gotować do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki, wodę z ogórków i przyprawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 204

świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk.  Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Steak Show w angelo Hotel- relacja 132

deserami. Wszystkie wyglądały mega apetycznie, przepięknie i aż żal było je jeść. Jako danie główne podano trzy rodzaje wołowiny: Ribe Eye, polędwica wołowa i New York. Do tego grillowane warzywa, frytki i sosy, które z tego wszystkiego smakowały mi najbardziej. Na spotkaniu panowała luźna i bardzo miła atmosfera. Najbardziej zadowolona jestem z tego, że poznałam wiele fantastycznych osób z blogowego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makaron w sosie porowo-pieczarkowym 179

pieczarek 1 por (biała część) 2-3 łyżki serka topionego 2 łyżki oleju sól pieprz Pieczarki i pora pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić warzywa, delikatnie posolić (nie za dużo bo serek jest słony) i dusić mieszając. W tym czasie w osobnym garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron. Kiedy pieczarki i por będą uduszone dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
filet pod paprykową pierzynką 178

piekarniku. Często są to filety z kurczaka, które mój mąż bardzo lubi. Te upiekłam z dodatkiem kolorowych papryk i mozzarelli. Myślę, że będą świetnym sposobem na przemycenie dziecku warzyw- podane tak kolorowo i apetycznie same proszą się o zjedzenie.  Składniki dla dwóch osób: duży pojedynczy filet z kurczaka po kawałku zielonej, czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki startej mozzarelli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 190

mundurkach w osolonej wodzie.  Wystudzić. Szpinak  podsmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie al dente. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Warzywa obrać i pokroić w plastry. Na dnie foremki do zapiekania ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć szpinak

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"salceson"- deser z butelki i współpraca z Master Cook 141

puder z dodatkiem prawdziwej wanilii (jest jej w nim naprawdę sporo) i przyprawa uniwersalna do dań (coś a'la wegeta) BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU- sól, cukier i mnóstwo suszonych warzyw. W paczce znajdowały się także budynie, kisiele i przyprawa do piernika (także dobrej jakości- bez mąki i kakao), które wkrótce przetestuję. Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego  www.przyprawypremium.pl

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
gulasz drobiowy z kalafiorem i kuskusem 169

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać mięso, posypać słodką papryką i obsmażyć. Zalać szklanką wody, wrzucić ziele i liść laurowy, dodać warzywa i dusić pod przykryciem około kwadransa. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić gulasz, przyprawić. Kaszę kuskus posolić i zalać dwiema szklankami wrzątku. Odstawić na 5 minut, jeśli trzeba to odcedzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makaron z klopsikami, cukinią i sosem serowym 179

złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać klopsiki (odsączone). Makaron polać sosem i posypać szczypiorkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia