warzywa - 14856 przepisów (strona:354/991)

Ketchup z cukinii 117

Składniki : * 1,2kg cukinii obranej i bez pestek pokrojonej w kostkę  * 0,3kg jabłek - papierówki dałam - pokrojone w kostkę * 0,5kg cebuli - pokrojoną w kostkę * garść soli  Warzywa zasypać solą na noc, odsączyć i przełożyć do garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie.  * 2 szklanki cukru  * 3/4 szklanki octu Gotować aż cukier się rozpuści - około

Magiczne Życie Marty
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 157

końcu tego wpisu. Składniki - na 28 sztuk. Przepis oryginalny z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydanej w 2010 roku nakładem Wydawnictwa Publicat  [ Samosy ] jest to zestaw mocno doprawionych warzyw zamkniętych w pakieciki z ciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto  14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Thermomix wg Aleex (TM5) 184

różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa na sałatkę, ugotować wszystkie dania na parze, ugotować w naczyniu zupę, sos, gulasz i mnóstwo innych potraw. Nie trzeba wertować książki papierowej, bo książkowe przepisy są wczytane do urządzenia

W mojej kuchni
Lunchbox #1 173

jedli. Minusem jest to, że trzeba trochę wcześniej wstać, żeby to wszystko ułożyć w pojemniku. Zazwyczaj jedzenie przygotowuję dzień wcześniej, rano to tylko kwestia polania sałatki sosem czy pokrojenia warzyw.  Do pakowania jedzenia zachęciła mnie mocno strona Filozofia smaku ze swoją akcją "Make Bento Not War", gdzie znaleźć można mnóstwo pomysłów i inspiracji.  To jak? Zaczynamy! :) Przepis

Czerwona Porzeczka
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 410

jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody.  A co najważniejsze - moja praca sprowadziła się do umieszczenia wszystkiego w garnku, dodania

Gotowanie i blogowanie
Pomidorów czas. 165

się nie skończy. Jeszcze działka nie była nasza a ja już kupowałam gazety, szukałam książek dla działkowców z lat 60-tych na półkach mojego teścia i kupowałam pierwsze nasiona warzyw.  Za każdym razem wracałam wspomnieniami do dzieciństwa i grządek "na ogrodzie". Tak się w domu mówiło ;) "Na ogrodzie" a nie "w ogrodzie" jak dziś powiedziałabym. Rozpoczynając własny pierwszy sezon

bistro mama
Suszone pomidory. Z piekarnika 154

Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słów parę o koktajlach w ogóle oraz przepis na koktajl owocowy z jarmużem 263

Znany, zapomniany i na nowo odkryty... O czym mowa? Oczywiście o jarmużu! Uprawiany już w starożytności (jako roślina jadalna i ozdobna!), a ostatnio przeżywający prawdziwy renesans - jarmuż to warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jest bogaty w przeciwutleniacze oraz stanowi źródło witaminy A, K oraz C, a także potasu, miedzi, manganu, wapnia i żelaza. Zawiera także związek znany

Ratunku obiad
Koktajl z cytrusów i marchewki wg Aleex 119

niego zrezygnować. Polecam. Składniki: • 4-5 marchewek • 1 duża, soczysta pomarańcza • 1 cytryna • 2 mandarynki • cukier – opcjonalnie, do smaku • kilka listków mięty – opcjonalnie Sposób przygotowania: 1. Owoce i warzywa obrać, umyć. 2. Z marchewek, cytryny i mandarynek wycisnąć sok. 3. Pomarańczę w całości zmiksować do otrzymania „pulpy” owocowej. 4. Sok i „pulpę” pomarańczową zmieszać. Doprawić cukrem (opcjonalnie). 5. Można podawać

W mojej kuchni
Naleśniki z makrelą 166

wolę raz na miesiąc. I tak podczas kilku upalnych dni, kiedy nie odpalam piekarnika i gotuję niewiele, na obiad najczęściej mam coś do szybkiego podgrzania albo sałatkę z sezonowych warzyw, mąż chodzi wokół lodówki i pyta średnio trzy razy dziennie kiedy w końcu zjem MAKRELĘ! Tłumaczę mu na spokojnie, że zjem, tylko nie bardzo mam kiedy. Na śniadanie przed pracą

bistro mama
Sałatka z kuskusem 131

całego płynu. Ogórka i rzepę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wraz z papryką i mazzarellą kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, kuskus, ser, kiełki oraz groszek. Mieszamy, polewamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem

Zainspirowana w kuchni
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 166

minutes more and take it off the pan gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when

Martyna Cooks
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 156

Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać drobno.  W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić najpierw cebulę, potem dodać warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wlać około półtora litra wody, posolić, zagotować.  Masę rybną na pulpety wyjąć z lodówki. Dłońmi lekko zwilżonymi wodą formować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 197

przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu, użytego do sosu berneńskiego, chrupiącą grzanką lub kawałek bagietki i gotowe. Krem świetnie się sprawdzi w formie śniadania lub kolacji, znakomity na przekąskę

SzczyptaSmaQ
Żywność ekologiczna #1 - jak nie dać się nabrać? 264

lista jest ograniczona do kilkudziesięciu pozycji (przy żywności konwencjonalnej jest ich ponad 300) . Żywność ekologiczna ma zazwyczaj więcej  witamin i minerałów, a także często lepszy smak i aromat. Warzywa i owoce mają bardziej zwartą konsystencję z powodu wyższej zawartości suchej masy i dłużej zachowują swoją świeżość. PO CZYM POZNAĆ PRODUKT EKOLOGICZNY? Przede wszystkim po cenie - ceny eko żywności zawsze

Powiedz dietom nie