stopni na 10 minut. Takim samym farszem można wypełnić cukinie. Cukinie należy umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie wydrążyć. Kapelusiki zostawić. Napełnić je farszem i przykryć kapelusikami. Napełnione warzywa ustawić w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Posypać starym parmezanem. zastawa
królestwo garówpokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Na maśle, w garnku, poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru, dodać czosnek oraz pokrojoną skorzonerę. Chwilę podsmażyć. Zalać wodą, tylko aby przykryć warzywa. Gotować aż skorzonera będzie miękka, Zmiksować. Doprawić ostrą mieszanką przypraw, pieprzem, solą. Przetrzeć przez sito. Dodać śmietanę, zagotować. Aby otrzymać pożądaną gęstość dolać trochę wody lub odparować przez gotowanie
królestwo garówPyszny, pyszny, pyszny i właśnie ostatnia porcja została zjedzona. W życiu nie myślałam że tak proste danie może być takie pożywne i pyszne zarazem. Pięć warzyw, sól, cukier i olej i to wszystko a efekt...nawet moja mama sceptycznie nastawiona do wszystkiego pochwaliła i zajadała ze smakiem. Nazwałam danie bigosem wegetariańskim bo smakuje zupełnie tak jak bigos mięsny tylko mięsa
Moje Małe CzarowanieSałatka z wędzonym tofu. Trochę ulubionych warzyw (pomidor, szczypior, sałata) i skrojone w kostkę, podsmażone tofu i już mamy pełnowartościowy posiłek.Taka sałatka z kromką chleba na śniadanie czy kolację zapewnia solidną porcję białka i witamin
prawdziwe jedzeniekokosowego. Przysmażone skwarki przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy z palnika. Do ugotowanych warzyw dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz 1 łyżkę wysmażonych skwarek. Całość dokładnie blendujemy (użyłam ręcznego blendera). W razie potrzeby dolewamy jeszcze gorącą wodę, ja dolałam ok.100ml. Doprawiamy solą oraz świeżo
Smaczne ZdroweCoraz więcej warzyw w sklepach...jeszcze co prawda nie prosto z ogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki
Z Majeczką w kuchnikosteczki paprykę rybę smażymy na patelni wyłożonej pergaminem soczewicę płukamy pod bieżącą wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu w 2 kubkach wody, doprawiamy solą Podajemy gorącą z warzywami oraz ugotowaną soczewicą:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniawody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam ręcznego blendera), uzupełniamy wodą lub bulionem do pożądanej konsystencji, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Dodajemy także przeciśnięte
Smaczne ZdroweKroimy je w kostkę wycinając gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka, następnie dodajemy paprykę i bakłażana. Podsmażamy aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po pięciu minutach potrawę przyprawiamy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Podajemy posypane natką pietruszki
e-PrzepisyKulinarnejeśli macie młodą karotkę, tylko ją umyjcie, kroimy w słupki, cebulkę szatkujemy, wszystko wrzucamy na gorąca patelnię z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut, tak aby warzywa zmiękły i nabrały rumieńców wodę gotujemy, dorzucamy pomidorki oraz podsmażoną z papryką i cebulką marchewkę całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku wedle uznania Podajemy gorący z kleksem śmietany
Luźna Kuchniadużego batata 3 jaja 1/2 opakowania ricotty (około 120 gram) 1 szalotka szczypiorek sól, pieprz, wędzona papryka łyżka oliwy z oliwek Batata ścieramy na tarce, szalotkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i wykładamy do naczynia żaroodpornego bądź patelni z metalową lub odpinaną rączką. Pieczemy 15 minut, następnie wbijamy jaja i pieczemy
Mango Papajanich dosłownie wycisnąć sok i nasiona. Teraz tylko pozostało nam wymieszać pomidory przy pomocy blendera dodać trochę ziół i przypraw i można powiedzieć, że mamy zupę z grilla. Większość warzyw do zup możemy przygotować szybko na grillu. Wystarczy je lekko natrzeć oliwą i umieścić na rozgrzanym ruszcie. Więc następnym razem gdy ktoś z Was zechce domową zupę lub gulasz niech
naRuszciePrzygotowanie Selera i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy na dosc cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i oliwę. Mieszamy dokładnie. Można odłożyć na 30 godz do lodówki. Następnie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły
e-PrzepisyKulinarnesuszonych sól, pieprz 1 łyżeczka pasty paprykowej dowolny makaron PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki pomidory świeże i pomidory suszone. Wszystkie pomidory miksujemy razem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek i imbir drobno posiekać. Dodać do pora i dusić na małym ogniu przez ok.10-15 minut, do czasu aż będą bardzo miękkie. Warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej, sos sojowy i przyprawy, całość zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotową masę przełożyć
Smaczne Zdrowe