warzywa - 14856 przepisów (strona:318/991)

Lebioda na gęsto 127

forum  Zapomniana kuzynka szpinaku Zupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach"). To starożytne warzywo pochodzi z północnych Indii i było w Europie znane wcześniej niż szpinak, który wyparł je dopiero w średniowieczu. Początkowo łobodę uprawiano z powodu jej wartości leczniczych (reguluje trawienie), z czasem

Gotowanie jest łatwe
Omlet cukiniowy z serem i borówkami 126

ziołowy szczypta proszku do pieczenia natka pietruszki świeża bazylia świeża majeranek świeży olej do smażenia konfitura z borówek Małą cukinię należy pokroić w cieniutkie plasterki przy pomocy obieraka do warzyw. Cukinię pozostałą zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać rozgnieciony widelcem ser, jajko i przyprawy oraz posiekaną zieleninę i proszek do pieczenia. Wymieszać energicznie rozgrzewając jednocześnie patelnię z niewielką ilością

Gotowanie jest łatwe
Jadło gospodarskie z piekarnika 140

Taki sposób na podanie warzyw podpatrzyłam w programie Karola Okrasy do czego się przyznaję i chwalę jednocześnie :)  1-2 cukinie 2 patisony 5-6 kwiatów cukinii podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy szczypta oregano 50 g żółtego sera oliwa Cukinię pociąć na kawałki 5-6 cm Wydrążyć środki przyrządem do wydrążania jabłek. Wydrążone środki od razy włożyć

Gotowanie jest łatwe
Makaronowa patelnia z kurczakiem 128

kostkę, czosnek , pokrojoną drobno paprykę i mięso oddzielone od kości i pokrojone w kostkę. Dodać również pokrojone na mniejsze kawałeczki fasolki. Przyprawić do smaku i smażyć aż mięso i warzywa będą miękkie. Dodać ugotowany makaron, podgrzać potrawę mieszając , na koniec ułożyć plasterki mozzarelli i całość przykryć pokrywką. Na ogniu trzymać aż mozzarella zacznie się rozpuszczać. Całe danie zsunąć ostrożnie

Gotowanie jest łatwe
Udka Pav Bhaji Masala 138

posypać bazylią. Umyte udka naciąć w najcieńszym miejscu, ostrożnie zdjąć całe kolanko odsłaniając kość. Tak przygotowane udka posypać przyprawą Pav Bhaji Masala SKWORCU , skropić oliwą i ustawić na warzywach. Piec w temp 180 st z termoobiegiem przez pół godziny. Podawać z ryżem. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam

Gotowanie jest łatwe
Pulpeciki duszone w warzywach i kluseczki gnocchi 116

tartą. Formować kulki wielkości brzoskwinki i otoczyć w bułce tartej. Pora posiekać w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce podsmażyć na oleju przez chwilę, następnie dodać rosół , zagotować. Włożyć do warzyw pulpety i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 min. Sos mozna potem zmiksować , ja jednak pozostawiłam nie miksowany. Podawać z kluseczkami dowolnymi. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą posiadaczką

Gotowanie jest łatwe
Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym 180

Składniki: ·          1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych) ·          4 jajka ·  

Pobite gary Barbary
Surówka z białej i czerwonej kapusty 310

surówkę :) Pyszną, ze świeżych warzyw, idealną do obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy na pół

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem 175

Składniki: 50 dag mięsa mielonego 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 2 cebule 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garście świeżego szpinaku szklanka

Pobite gary Barbary
Faszerowana papryka pieczona 158

Uwielbiam faszerowane warzywa, a najbardziej paprykę. Zawsze robiłam papryki te bardziej okrągłe a tym razem pokusiłam się o paprykę żółtą i pomarańczową taką podłużną. Szczerze przyznam, że choć ta papryka jest smaczna to zostanę wierna tej okrągłej. Jest wygodniejsza w użyciu i bardziej mi smakuje. Ale oczywiście Wy możecie uważać inaczej, wszak to kwestia gustu co wolimy a czego

Ewa w kuchni
Leczo z fasolką szparagową 183

Cebulę obrać, pokroić w talarki zeszklić na oliwie. Dodać umytą i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Marchewkę pokroić w krążki i ugotować na parze al'dente. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla a na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Następnie wszystko razem wymieszać wraz z marchewką, dodać pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Tuż przed podaniem dodać fasolkę

pieprzny smaczek
OGÓRKI W POMIDORACH 650

marchwi zalewa: 1 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 4 łyżki soli 2 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w plastry.  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy marchew. Gotujemy 5 minut, po czym dokładamy cebulę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy ogórki. Gotujemy 10 minut. Do dajemy

Z Majeczką w kuchni
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 153

patelni, zostawiamy, żeby odpoczął. Zrumienione ziemniaki polewamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy, posypujemy świeżym rozmarynem, mieszamy i wkładamy jeszcze na 3-4 minuty do piekarnika. Na talerz wykładamy warzywa i ziemniaki. Mięso, jeśli używaliśmy nitki, uwalniamy z niej i wykładamy na talerz. Masło kroimy na 2 krążki i kładziemy na steki. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Glazurowana

Pociąg Do Kuchni
Chlebek pita z kurczakiem 358

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pita to okrągłe, cieniutkie placki pszenne. Możemy nadziać je ulubionymi składnikami. Ja takie chlebki zrobiłam z warzywami i kurczakiem w sosie musztardowym. Powiem wam jedno – rewelacja! Smakują tak pysznie, że nie można się od nich oderwać Chlebki upiekłam na kamieniu do pizzy od podstawki.pl , o którym

Marta Gotuje
Smażony patison 165

Sezon na patisony trwa;) A w tym roku w moim ogródku posiałam patisony... Co można zrobić ze śmiesznie wyglądających warzyw? Ja najprościej w świecie je usmażyłam ;) Można je wtedy zjeść jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną przekąskę :) Znika ekspresowo... Smażony patison Składniki: młode patisony jajko mleko bułka tarta pieprz sól olej do smażenia  Przygotowanie:  Patisony myjemy

Lawendowe Niebo