warzywa - 14856 przepisów (strona:318/991)

Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI 320

wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę! Z całą pewnością zrobią furorę! Polecam! CIEKAWOSTKA! W Polsce na te przysmaki mówimy

Ostra na Słodko
MUSZLE FASZEROWANE TUNCZYKIEM I KUSKUSEM 228

pochłonie cały płyn, studzimy, mieszamy.Paprykę oraz cebulę drobno kroimy w  kosteczkę. Oliwki kroimy na mniejsze kawałeczki, ogórki w drobną kostkę. Tuńczyka osączamy. Do salaterki przekładamy pokrojone warzywa, tuńczyka, kaszę, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku. W osolonej wodzie gotujemy makaron na półtwardo. Ugotowany hartujemy zimną wodą, ostudzone muszle napełniamy sałatką

Z Majeczką w kuchni
Pyszne letnie ratatouille 186

umieszczamy na patelni. Całość dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Cukinię kroimy w niezbyt grube plasterki (cienką część warzywa) i ćwiartki plasterków (grubszą część), po czym wrzucamy do garnka. Natkę pietruszki drobno siekamy. Umieszczamy ją w garnku razem z pozostałym ziołami i dokładnie, ale delikatnie wszystko mieszamy. Doprawiamy potrawę

Kuchenna Kontrrewolucya
Leczo warzywne z cukinii z chorizo 118

czyli chorizo, tym razem w postaci salami, które można kupić w jednej z popularnych sieci sklepów. Chorizo podsmażając wytapia się na paprykowy tłuszczyk, który świetnie sprawdzi się do smażenia warzyw i nada daniu lekko pikantny smak. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy 179

się go wcale a jest pełne smaków lata i orzeźwiające. Nic specjalnie zaskakującego bo chłodniki są znane i lubiane także w naszej kuchni. Gazpacho poza pomidorami zawiera jeszcze inne warzywa, wszystkie w stanie surowym, oraz trochę rozmoczonego chleba, dzięki któremu jest bardziej gęste i pożywne. Składniki można bardzo drobno posiekać, ale można też wszystko po prostu zmiksować ułatwiając sobie pracę

Smaczna Pyza
Ryż z cukinią i wędzonym kurczakiem 275

Dania z ryżu to szybki pomysł na obiad.  Ryż z warzywami czy mięsem ma to do siebie, że można swobodnie bawić się smakiem. Dzisiaj jedno z moich ulubionych połączeń. Danie to ma dodatkowy atut, iż można zaliczyć je do lekkiego obiadu który świetnie nada się na podanie również jako ciepła kolacja.  Ryż

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomidorowa sałatka z młodą kapustą, szpinakiem i oliwkami 138

mojej twarzy (jutro powtórka) przyszła pora na obiad. Z uroków lata korzystam jak tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata!  Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach nad morzem, gdzieś poza granicami Polski, gdzie słońce

Moja smaczna kuchnia
Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro 166

Specialite 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: Na talerzu układamy porwane liście sałaty lodowej. Na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze kawałki nektarynkę oraz arbuza; z cukinii przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy "wstążki" i zawijamy, układamy na sałacie. Skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy ognistą mieszanką

Moja smaczna kuchnia
Bób w strączkach 162

Wszyscy znamy, większość z nas go lubi – bób. Bób warzywo strączkowe, ale my kupujemy tylko nasiona. Najlepiej gdy są jasnozielone, niewielkie – taki bób jest najlepszy :) Mało kto wie, że strączki bobu są jadalne i nawet bardzo smaczne. Jedyny warunek – muszą być młode, nieduże a nasiona dopiero co wykształcone, niewielkie. Bób, sól, cukier, woda, 40 g masła, 20 g bułki tartej

królestwo garów
Krem z pora i sałaty 202

Uwielbiam kremowe zupy, delikatne , aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut.  Jest pyszna! Podana w bulionówce   Bogucice    MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu

Wanilia i Kardamon
Rosół z kaczki 178

się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy

Kuchenne Wariacje
Pomidorowa sałatka z młodą kapustą, szpinakiem i oliwkami 188

mojej twarzy (jutro powtórka) przyszła pora na obiad. Z uroków lata korzystam jak tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata!  Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach nad morzem, gdzieś poza granicami Polski, gdzie słońce

Moja smaczna kuchnia
Pieczony dorsz na papryce i pomidorkach koktajlowych 181

całośći, nie kroimy ich). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni. Po tym czasi wyjmujemy warzywa, układamy na nich filety i pieczemy 10 min. Można podawać z makaronem, kaszą lub grzankami. Ja wybrałam opcję z pełnoziarnistym spaghetti wymieszanym z pesto z suszonych pomidorów. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ciasto z rabarbarem szybkie i puszyste 220

Teraz w mojej kuchni na zmianę raz truskawki, raz rabarbar bo jak już wcześniej Wam pisałam wykorzystam owoce i warzywa sezonowe do ostatniej owocki. Wiem że zimą znów zatęsknię za nimi ale teraz muszę się nasycić. Zapraszam zatem dziś na placek z rabarbarem bardzo szybki a jakże smakowity. Ciasto z rabarbarem szybkie i puszyste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cukinia zapiekana z mięsem 206

Dzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia. Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki majeranku

O kuchni z uczuciem