wkrótce uda mi się spróbować tajskich smaków w Tajlandii :) Dziś mam dla Was przepis na Nem rán czyli przepyszne wietnamskie sajgonki. Z farszem ze świeżo mielonego mięsa , makaronu ryżowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane na gorące z delikatny słodko-ostrym sosem są fantastycznym pomysłem np. na imprezę! Z całą pewnością zrobią furorę! Polecam! CIEKAWOSTKA! W Polsce na te przysmaki mówimy
Ostra na Słodkopochłonie cały płyn, studzimy, mieszamy.Paprykę oraz cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Oliwki kroimy na mniejsze kawałeczki, ogórki w drobną kostkę. Tuńczyka osączamy. Do salaterki przekładamy pokrojone warzywa, tuńczyka, kaszę, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku. W osolonej wodzie gotujemy makaron na półtwardo. Ugotowany hartujemy zimną wodą, ostudzone muszle napełniamy sałatką
Z Majeczką w kuchniumieszczamy na patelni. Całość dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Cukinię kroimy w niezbyt grube plasterki (cienką część warzywa) i ćwiartki plasterków (grubszą część), po czym wrzucamy do garnka. Natkę pietruszki drobno siekamy. Umieszczamy ją w garnku razem z pozostałym ziołami i dokładnie, ale delikatnie wszystko mieszamy. Doprawiamy potrawę
Kuchenna Kontrrewolucyaczyli chorizo, tym razem w postaci salami, które można kupić w jednej z popularnych sieci sklepów. Chorizo podsmażając wytapia się na paprykowy tłuszczyk, który świetnie sprawdzi się do smażenia warzyw i nada daniu lekko pikantny smak. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię go wcale a jest pełne smaków lata i orzeźwiające. Nic specjalnie zaskakującego bo chłodniki są znane i lubiane także w naszej kuchni. Gazpacho poza pomidorami zawiera jeszcze inne warzywa, wszystkie w stanie surowym, oraz trochę rozmoczonego chleba, dzięki któremu jest bardziej gęste i pożywne. Składniki można bardzo drobno posiekać, ale można też wszystko po prostu zmiksować ułatwiając sobie pracę
Smaczna PyzaDania z ryżu to szybki pomysł na obiad. Ryż z warzywami czy mięsem ma to do siebie, że można swobodnie bawić się smakiem. Dzisiaj jedno z moich ulubionych połączeń. Danie to ma dodatkowy atut, iż można zaliczyć je do lekkiego obiadu który świetnie nada się na podanie również jako ciepła kolacja. Ryż
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojej twarzy (jutro powtórka) przyszła pora na obiad. Z uroków lata korzystam jak tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata! Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach nad morzem, gdzieś poza granicami Polski, gdzie słońce
Moja smaczna kuchniaSpecialite 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: Na talerzu układamy porwane liście sałaty lodowej. Na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze kawałki nektarynkę oraz arbuza; z cukinii przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy "wstążki" i zawijamy, układamy na sałacie. Skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy ognistą mieszanką
Moja smaczna kuchniaWszyscy znamy, większość z nas go lubi – bób. Bób warzywo strączkowe, ale my kupujemy tylko nasiona. Najlepiej gdy są jasnozielone, niewielkie – taki bób jest najlepszy :) Mało kto wie, że strączki bobu są jadalne i nawet bardzo smaczne. Jedyny warunek – muszą być młode, nieduże a nasiona dopiero co wykształcone, niewielkie. Bób, sól, cukier, woda, 40 g masła, 20 g bułki tartej
królestwo garówUwielbiam kremowe zupy, delikatne , aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut. Jest pyszna! Podana w bulionówce Bogucice MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu
Wanilia i Kardamonsię gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Cebulę kroimy na pół i rumienimy na gazie lub jak go nie mamy na rozgrzanej patelni i dodajemy do rosołu. Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy
Kuchenne Wariacjemojej twarzy (jutro powtórka) przyszła pora na obiad. Z uroków lata korzystam jak tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata! Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach nad morzem, gdzieś poza granicami Polski, gdzie słońce
Moja smaczna kuchniacałośći, nie kroimy ich). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni. Po tym czasi wyjmujemy warzywa, układamy na nich filety i pieczemy 10 min. Można podawać z makaronem, kaszą lub grzankami. Ja wybrałam opcję z pełnoziarnistym spaghetti wymieszanym z pesto z suszonych pomidorów. Smacznego
DefinicjaSmakuTeraz w mojej kuchni na zmianę raz truskawki, raz rabarbar bo jak już wcześniej Wam pisałam wykorzystam owoce i warzywa sezonowe do ostatniej owocki. Wiem że zimą znów zatęsknię za nimi ale teraz muszę się nasycić. Zapraszam zatem dziś na placek z rabarbarem bardzo szybki a jakże smakowity. Ciasto z rabarbarem szybkie i puszyste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj na obiad połączyłam warzywa z mięsem i powstała smaczna i sycąca zapiekana cukinia. Jeśli macie ochotę na taki zestaw to polecam. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 50 g sera żółtego 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 1 łyżka ketchupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki majeranku
O kuchni z uczuciem