jadam obiadów o normalnej godzinie (nie wliczając weekendu) tylko po powrocie męża z pracy jemy obiadokolację to w ciągu dnia muszę coś przekąsić. Zawsze sięgam po warzywa bo wiem, że zapełnię się nimi na tyle by wytrwać do wieczora ;) A z drugiej strony na pewno się nimi nie przejem. Ostatnio ulubione brokuły zastąpiłam fasolką szparagową. Przyprawiłam ją na ostro
Mienta blogmoże być dobrym dodatkiem do środowej kolacji? A właściwie do każdej przygotowywanej przez nas kolacji? Odpowiedź jest prosta - sałatka z brokułem.Podobno to takie zdrowe warzywo - przez niektórych nazywane zielonym drzewkiem :) Dlaczego? To już trzeba pytać dzieci do lat 5 :) Przez znawców nazywana też kapustą szparagową :D Sałatka z brokułemSkładniki:brokułpomidor2 jajkaSos czosnkowy
Lawendowe Nieboresztę kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i pomidora (bez skórki) kroimy. Wszystko to razem wrzucamy do jednego garnka, dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu.Kiedy wszystkie warzywa są miękkie, dodajemy pokrojoną kiełbaskę i razem dusimy kilka minut.Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.Najlepsze ze świeżym pieczywem
Lawendowe Niebopora. A że na ich brak w ogródku nie narzekam to można ich dać do zupy duużo;) Smakuje nawet tym, którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;)Zupa z porówSkładniki:kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości2 kostki rosołowe5 łyżek drobnego makaronu (ja uwielbiam gwiazdki do tej zupy)serek topiony kremowysuszony koperek sól
Lawendowe NieboZaproponuję dziś łososia z brązowym ryżem i kolorowymi warzywami. Kolejny szybki obiad w piątkowe popołudnie.Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżce ketchupu i koncentratu. Całość mieszam i duszę pod przykryciem do kilku-kilkunastu minut. Twaróg rozgniatam z jogurtem , dwoma żółtkami jaj, doprawiając solą i pieprzem.Mieszam kaszę z warzywami, pozostałymi białkami i jednym jajkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem (w moim przypadku masłem), nakładam kolejno : pierwszą warstwę kaszy, warstwę serową i drugą warstwę kaszy. Na wierzchu kładę plasterki pozostałych pieczarek
Kuchnia EllieSkładniki:70 dag piersi z kurczakasól,pieprzzioła prowansalskie1 szklanka kusukusu z Piątnicyopakowanie mieszanki orientalnej Iglotexolej do smazeniaWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Oprószamy solą,pieprzem ziołami prowansalskimi. Warzywa przesmażamy na patelni, dodajemy załaczone przyprawy. Łyżką na każdy plaster mięsa nakładamy farsz, zwijamy, spinamy wykłaczkami. Smażymy na głebokim oleju z obu stron. Podajemy z kuskusem z ulubionym sosem pieczeniowym
Z Majeczką w kuchniryż i smażyć, aż zrobi się szklisty cały czas mieszając.Dodać marchewkę, pietruszkę i selera i wszystko razem podsmażyć, na końcu dodać paprykę i cukinię, jeszcze chwilę smażyć.Podsmażone warzywa z ryżem zalać szklanką bulionu, dodać nieco pieprzu i odrobinę soli, dodać po ok. 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki i lubczyku, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić
Mix smakukawałki, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w 3-4 cm paseczki.W garnku rozgrzać nieco oliwy, wrzucić ryż i mieszając podsmażać, aż zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć
Mix smakuskładniki* korpus z kurczaka lub skrzydełka* 2 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku* 10-15 dag grzybów kurek* 3 ziemniaki* 1 jajko* 3
Mix smakumiędzy czasie na patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić ziemniaki i co jakiś czas mieszając podsmażyć na półmiękko.Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć podduszone mięso z warzywami, przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min. w temp 180 stopni
Mix smakunatki pietruszki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych)1 łyżeczka przyprawy curryszczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania)lekki sos sojowy - do smakusól i pieprzDymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować
Kulinarna rozmowawłaśnie o to w tym wszystkim chodzi, o radość i ciepło domowego ogniska.Dziś, zgodnie z obietnicą, mam dla Was pyszną zupę cukiniową. Czy wiedzieliście, że to proste warzywo jest bombą witaminową? Zawiera potas, żelazo, magnez i witaminy A, K,C, PP, B1 oraz beta karoten. Dodatkowo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na przemianę materii, dlatego polecana jest przy
Gotowanie to kochanieporcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy, osuszamy i w łupinkach wrzucamy na patelnię. Przesmażamy do zarumienienia. Umieszczamy w garnku razem z mięsem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy 1.5 l wody i gotujemy bez przykrycia minimum
My Culinary Artpaprykę kroimy na cienkie paski. Korniszony kroimy na ćwiartki, cebulę w cienkie piórka. Bierzemy porcję mięsa, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy po kilka pasków papryki, korniszony i cebulę. Dokładnie otulamy warzywa mięsem, obtaczamy w mące, a jej nadmiar otrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, kładziemy zraziki i obsmażamy ze wszystkich stron. Przekładamy do rondla, podlewamy wodą (wody tyle, aby zraziki były
mojewypiekiinietylko