Surówka jest to rodzaj potrawy wykonanej z surowych warzyw lub owoców. Mogą one być pokrojone lub starte na tarce. Dodaje się do nich oliwę, przyprawy i inne dodatki, które wzbogacają smak, ale nie zmieniają konsystencji surówki. Teoretycznie już nawet zwykłe dodanie śmietany, czy jogurtu do surówki zmienia ją w sałatkę. Jednak poniżej nawet ‚surówki’ z majonezem,czy śmietaną przydzieliłam(...)kategorii ‚surówki’, o ile pasują one do dań obiadowych. Nie od dziś wiadomo, że surowe warzywa są bardzo zdrowe, tak więc zapraszam do testowania surówek ;-) Post Surówki. Przepisy na surówki. Surówki do obiadu i nie tylko. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŚwieci słońce. A ja? Chora, siedzę w domu. LEKKIE PIERSI KURCZAKA. (podpatrzone w telewizji;) 2 piersi kurczaka 1 kostka rosołowa 3-4 łyżki oliwy z oliwek łyżka suszonych warzyw Kurczaka umyłam. Kostkę rosołową rozkruszyłam, roztarłam z olejem i wymieszałam powstałą emulsję z suszonymi warzywami. Następnie natarłam kurczaka i usmażyłam go na odrobinie tłuszczu. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo: 3 jajka, ew. śmietana Z włoszczyzny gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając. Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły lub odkręcam słoiki z pasteryzowanym szczawiem. Cebulę siekam drobno, podsmażam na maśle. Następnie dorzucam szczaw. Wlewam bulion(...)doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień, dobrze doprawiam. Wyłowione warzywa, czyli pietruszkę i marchew, kroję i dorzucam do zupy. Wbijam jajka, mącę je i jeszcze chwilę gotuję. Można dodatkowo zaciągnąć śmietaną. Smacznego! // oba przepisy pochodzą od Mam, Babci, Prababci...itd. Z pokolenia, na pokolenie
W kuchni Karmel-itkiTaaaak, niedzielny obiad z rodziną.. PIECZEŃ Z BIODRÓWKI /własny;/ ok. 1kg dorodnej biodrówki 4 duże cebule 4 ząbki czosnku sporo majeranku tymianek sól, pieprz, łyżka suszonych warzyw 3 liście laurowe łyżka oliwy Mięso oczyściła. Czosnek obrałam, roztarłam w moździerzu wraz z przyprawami, suszonymi warzywami, łyżką oliwy i natarłam mięso. Ułożyłam na basze. Cebule obrałam
W kuchni Karmel-itkicytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem w bułce. Smażę jak schabowe. Osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Warzywa kroje w słupki, układam warstwami wraz z rybą. Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i wystudzam. Chłodną zalewą zalewam przygotowaną rybę z warzywami. Zostawiam na noc w lodówce. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler z rosołu(...)gotującego się "sosu" delikatnie dodaję mleko, rozcieńczone odrobiną gorącego rosołu, aby nam się nie zważyło. Mieszam, dorzucam warzywa i zagotowuję znowu. Doprawiam do smaku, wkładam mięso do sosu, podgrzewam razem i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZależy od tego, jaki mam humor. Na co przyjdzie ochota. Co znajduje się w lodówce. Ale przede wszystkim od tego, ile mam czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona(...)krupniku. Dzisiaj smaki znacznie mi się zmieniły. 4. Czy są takie rzeczy odnośnie jedzenia, których kiedyś nie znosiłaś/eś, a teraz lubisz? Pokochałam szpinak, czosnek i cebulę. Warzywa, których niegdyś nawet bym nie powąchała. 5. Jakiego najdziwniejszego produktu użyłaś/eś w kuchni (np. Liśce pokrzywy)? Liście pokrzywy uwielbiam! Codziennie piję napar. I czasem wrzucam sparzone do surówki
W kuchni Karmel-itkicząstki. Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie oleju z pestek winogron. Następnie rzucam cukinię, chwilę podsmażam, dodaję ziemniaka, zalewam bulionem tak, by tylko sięgał do wysokości warzyw. Gotuję do miękkości warzyw. Zdejmuję z ognia, miksuję blenderem na krem. Ewentualnie doprawiam. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSkwierczą warzywa na patelni, roznosi się zapach ciepłej kolacji. Na stole złoty obrus i nakrycia dwa. Płomienie świec drgają delikatnie, blask ognia delikatnie rozświetla zmrok. Sączy się z głośników przyjemna muzyka. Czerwone wina czeka w butelce. Czy przyjdziesz? Czekam już od wielu tygodni. Co wieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; / dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej(...)smażę, aż zmniejszą swoją objętość o połowę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę, jak i wędlinę. Ser ścieram na tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaję mąki
W kuchni Karmel-itkiziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu sól pieprz 6 jajek Łopatkę i podgardle ugotowałam do miękkości z grzybkami, włoszczyzną, listkami, zielem angielskim i pieprzem. Wyciągam mięso i warzywa, a cebulę wyrzucam. Gorącym wywarem zalewam oczyszczoną wątrobę, nakrywam pokrywką po czym odstawiam na jakieś 20 minut. Mięso, warzywa i wątrobę mielę razem w maszynce
W kuchni Karmel-itkiwrzucam por i przesmażam. Szparagi obieram (jeśli są młode, wystarczy je umyć i usunąć łuski), kroję w małe kawałki. Pietruszkę i seler obieram i również drobno kroję. Warzywa wrzucam do garnka z przesmażonym porem, chwilę razem podgrzewam, następnie zalewam bulionem tak, by ten zakrył w całości warzywa. Gotuję do miękkości. Następnie całość miksuję za pomocą blendera, doprawiam ewentualnie
W kuchni Karmel-itkirazem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku(...)bardzo gorącego oleju. Wlewamy połowę sosu. Smażymy jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, curry, imbir, papryka słodka). Zalać sosem sojowym. Usmażonego kurczaka odłożyć do oddzielnego naczynia zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw wraz z kukurydzą i fasolą
Zgrabne Gotowaniełyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno pokroić lub poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski. Składniki na sos wymieszać, dodać do warzyw, wymieszać wszystko razem, odstawić na około 2h (w tym czasie kapusta trochę zmięknie i surówka lepiej smakuje
Zgrabne Gotowaniewiejski, który jest tutaj bardzo smaczny, jogurt grecki, marchewki typu baby carrot (są tutaj bardzo tanie, nie to co nasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których jest tu bardzo dużo. Ostatnio próbowałam batatów, na które przepis już niedługo pojawi się na blogu :) Kolejnym "must havem" jest żółta cukinia, którą prawdopodobnie nafaszeruję jakimś mięskiem mielonym ;) Oprócz(...)kilka zdjęć :) Dzisiaj pozwoliłam sobie na pizze, była przepyszna, lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam w pracy. Na koniec kilka zdjęć ze sklepowych półek
Zgrabne Gotowanie