warzywa - 14856 przepisów (strona:303/991)

ZUPA GULASZOWA 295

wody) - 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody - 1kg ziemniaków - 4 ząbki czosnku - 3 cebule - 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw - 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku - po strąku papryki żółtej, zielonej i czerwonej - sól - szczypta chilli (nie trzeba) Łazanki: - 100g mąki ( u mnie orkiszowa typ750) - 1 jajko - sól(...)Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Strąki papryki umyć, podzielić na pół , oczyścić z gniazd nasiennych i białych włókien, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Warzywa podrumienić na tłuszczu . Podlać pozostałym bulionem i gotować ok.10 minut. Połączyć z mięsem i doprawić solą. Z mąki, jajka i soli zagnieść dość twarde ciasto (można dodać odrobinę wody). Rozwałkować

Smaczne Zdrowe
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 202

szparagi wyparły u nas te tradycyjne białe. I choć te drugie zjadamy nadal chętnie, to zdecydowany prym wiodą w tym roku zielone. Dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują jak zielona fasolka. A wartości szparag pozostają. Bardzo zasmakowało nam również risotto(...)ok.10 minutach wodę z mlekiem odlać. Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego (ok.2-3 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący bulion (gdy mam go mniej, to po prostu rozcieńczam go z wodą, ważne by łącznie z mlekiem

Smaczne Zdrowe
Galareta wielkanocna 185

lodówce (najlepiej na cała noc) na drugi dzień galareta jest gotowa. Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać do jej przygotowania pokrojoną w kostkę polędwicę, mix warzyw ze słoika (marchewka, groszek, kukurydza), 1 kostkę warzywną, 1/2 litra wrzątku i 5 łyżeczek żelatyny. Odcedzone warzywa mieszamy z polędwicą, przekładamy do silikonowej formy, zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną, studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Omlet śniadaniowy 174

zapewne większość z was poranek spędzi w domu z najbliższymi, może warto wstać nieco wcześniej i przygotować dla najbliższych kolorowy i pożywny omlet. Uwierzcie, że naprawdę warto! :) Omlet z warzywami 6 jaj cukinia zielona  cebula czerwona papryka czerwona kapary kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku pieprz, sól chili pieprz cayenne oregano olej rzepakowy rukola Na patelni wylewamy olej. Na rozgrzany(...)dorzucamy ją na patelnię. Wszystko razem smażymy, aż do uzyskania pięknego, lekko brązowego koloru. Doprawiamy pieprzem, solą, oregano i pieprzem kajeńskim. Jaja roztrzepujemy w miseczce, po czym zalewamy nasze warzywa. Zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu aż jaja się zetną, zazwyczaj 10-12 minut.  Po usmażeni kroimy w trójkąciki, po czym układamy je na talerze wyłożone

Sajkofanka smaku
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 244

idealne nadają się na przekąskę, z dobrze dobranym sosem czy samym jogurtem, doskonałe na wynos i prosto z pieca! Dzisiejsze połączenie wyrosło z miłości do buraka. Pięknego, okrągłego, słodkiego warzywa, które uwielbiam zajadać zawsze i wszędzie! Mam nadzieję, że nowa odsłona przypadnie Wam do gustu i również na waszych stołach będzie częściej gościć to urocze bulwiaste warzywo :) Placuszki buraczane

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 285

listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól - łyżeczka suszonego cząbru - chrzan - 2 łyżki gęstej 18% śmietany Warzywa myjemy, obieramy, po czym płuczemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Zalewamy wodą, wrzucamy listek i ziele i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie dolewamy zakwas - pół litra- i zagotowujemy

Sajkofanka smaku
Zupa grzybowa z łazankami 295

pietruszki Przygotowanie:   Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej

Ala piecze i gotuje
Krem z kalafiora z chipsami z boczku 234

pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i  podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć  do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć

Ala piecze i gotuje
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 203

pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać

Ala piecze i gotuje
Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem 1969

razem wzięło mnie na kwaśno. Więc zapraszam na jajka w sałatce z marynowanych warzyw z dodatkiem pikantnego chrzanu i majonezu. Takie jajka możemy też sobie zrobić w okresie wielkanocnym. Składniki: 8 jajek 100 g pieczarek marynowanych 100 g papryki konserwowej 100 g ogórków konserwowych 1 malutka biała cebula 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz(...)smaku Przygotowanie:   Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać z skorupki i przekroić na pół. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebule pokroić w drobniutką kosteczkę. Do warzyw dodać chrzan, majonez, jogurt naturalny i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na 2-3 godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Na półmiski ułożyć przekrojone jajka i nałożyć sałatkę

Ala piecze i gotuje
Krem z pieczarek 206

marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obrać z skórki, pokroić i odparować z nadmiaru wody. Warzywa oczyścić i pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa i podsmażyć. Wlać bulion i ugotować do miękkości. Dodać odparowane pieczarki, chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować

Ala piecze i gotuje
Sałatka z zupek chińskich 24482

sałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza. Robimy ją wcześniej żeby smaki się przegryzły i zmiękł makaron. Składniki: 2 zupki chińskie 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony mniejszy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól, pieprz(...)gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidor sparzyć, obrać z skórki. Wydrążyć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki, pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wymieszać w misce dodać rozdrobniony makaron z zupki chińskiej, pokrojony szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią i włożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się

Ala piecze i gotuje
Jak obrać karczochy? 210

Pobudzają wydzielanie żółci, przez co regulują trawienie. Zmniejszają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi, a zwiększają poziom dobrego. Prawdopodobnie działanie takie wynika z właściwości dwóch substancji zawartych w tym warzywie – luteoliny i cynaryny. Inny jego składnik –inulina – zmniejsza szybkość trawienia pokarmów przez organizm. Oznacza to, że karczochy mogą wpływać na stężenie glukozy we krwi, co jest ważne dla cukrzyków. Mają(...)samym środku niewielkie włoski.    6. Przy pomocy niewielkiego nożyka usuń ze środka włochatą część karczocha uważając, żeby nie pociąć „serca”, które jest najbogatszą w smaku częścią warzywa.       7. Oczyszczonego karczocha włóż do przygotowanej wcześniej zimnej wody z sokiem cytrynowym. Tak przygotowany karczoch nie zrobi się ciemny, czekając na dalszą obróbkę. Poradę zaczerpnięto z Tesco.pl

Mechanik w kuchni
Szparagi z sosem holenderskim 138

Szparagi są sezonowym warzywem bardzo popularnym w Wielkopolsce. Szparagi pojawiają się w sprzedaży maju i czerwcu. Kilka km od Trzcianki jest sporo gospodarstw, w których uprawia się szparagi. Wczoraj wybraliśmy się tam i wróciliśmy z kilkoma kg zielonych i białych. W naszym domu szparagi przygotowuje się je na różne sposoby. W rodzinnym domu najczęściej jadaliśmy białe szparagi z bułką tartą(...)szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Tym razem Piotrek chciał zjeść szparagi z sosem holenderskim. przepis na ten sos znajdziecie poniżej. Szparagi obieramy ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy je na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru, łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Przygotowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 170

produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką . Teraz postanowiłam dodać ten majonez do ciasta naleśnikowego, oraz do sosu i przygotować majonezowe roladki. A, że mamy maj chciałam wykorzystać warzywo typowo sezonowe botwinę. Przygotowałam ją podobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła(...)również apetycznie. Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, doskonale nadają się na roladki, które często przygotowuję, polecam np. Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami czy też Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą Przepis na 2 naleśniki: 100 ml wody gazowanej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię